Ministerul Educatiei isi bate joc de bursierii sai

vineri, 19 decembrie 2008, 01:56
3 MIN
 Ministerul Educatiei isi bate joc de bursierii sai

O idee a "Ziarului de Iasi" si a Inspectoratului Scolar Judetean, si pusa in practica ani la rind, a fost preluata de Guvern si generalizata la nivelul intregii tari, iar apoi compromisa.

In septembrie a fost data Legea 32/2008 prin care la nivelul fiecarui judet sa fie creata o clasa de 25 de elevi saraci din mediul rural, dar inteligenti, care sa invete in cadrul unitatilor de invatamint din municipiu. Cheltuielile de scolarizare (cazarea si masa) urmau sa fie suportate de Guvern, in cadrul proiectului intitulat "Bursa Guvernul Romaniei". Pina aici, nimic mai laudabil, insa la mai bine de trei luni de la demararea acestui proiect unitatea de invatamint care ii scolarizeaza pe bursieri nu a vazut nici un ban de la Guvern.

Selectia copiilor a fost facuta imediat dupa inceperea oficiala a anului scolar in curs. Astfel, la Iasi au fost testati 154 de elevi care au depus cereri, iar 25 dintre acestia invata acum in clasa a cincea la Scoala Normala "Vasile Lupu". "Ne este greu pentru ca din fondurile proprii noi suportam cheltuielile elevilor cuprinsi in programul "Bursa Guvernului Romaniei". Nu avem deocamdata nici un semnal de la minister ca vom primi banii. Speram ca situatia se va reglementa de indata ce se va stabiliza Guvernul", a declarat usor pesimista directoarea Scolii Normale, Mihaela Ungureanu.

Interesul Ministerului pentru acordarea acestor fonduri, prevazute de lege, poate fi scazut si din cauza ca doar 5 judete au demarat programul conform legii. In alte judete, pur si simplu nu au fost identificati copiii saraci, dar inteligenti, care sa faca parte din "Bursa Guvernul Romaniei".

"Legea nu are metodologie de aplicare. Nu stim cum vor veni banii, insa cu certitudine putem afirma ca Ministerul nu va ramine dator Scolii Normale, iar situatia va fi reglementata cit de curind", asigura contabilul sef al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), Adriana Aftanase.

In plus, oficialii ISJ mai pun atitudinea Ministerului fata de propriii bursieri pe seama crizei financiare de la nivel national. "Nu exista lichiditati", admite sefa Inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila. Pina atunci insa, scoala scoate luna de luna din fondurile proprii cite 8.750 de lei, adica peste 87 de milioane de lei, pentru a sustine proiectul guvernamental.   

In cadrul Bursei Guvernul Romaniei invata intr-o scoala buna din Iasi 10 baieti si 15 fete, din comune precum Andrieseni – 4 elevi, Glodenii Gindului si Coarnele Caprei – cite 3 elevi, Raducaneni si Plugari, cite doi elevi. In selectie s-a tinut cont, potrivit legii, de localitatea de domiciliu a elevului, de conditia ca venitul pe membru de familie sa fie sub o treime din salariul de baza minim brut pe tara, garantat in plata, de acordul parintilor si de capacitatea intelectuala deosebita a scolarului.

In judetul Iasi, pe linga acesti copii invata la scoli de elita si alti 100 de elevi din mediul rural, in cadrul proiectului "Burse pentru copiii din mediul rural", al Asociatiei "ProRuralis".

Initiativa "Ziarului de Iasi" realizata cu sprijinul Inspectoratului Scolar Judetean si gestionata de Asociatia "ProRuralis" a luat nastere in anul 2001, si de atunci elevii saraci sunt sustinuti financiar sa invete la Iasi de oameni de afacere si reprezentanti ai comunitatii locale.

Comentarii