Hotii executa un iesean pe ora. Numarul furturilor a crescut cu 25% fata de 2010

sâmbătă, 03 decembrie 2011, 17:22
5 MIN
 Hotii executa un iesean pe ora. Numarul furturilor a crescut cu 25% fata de 2010

Dintre toti infractorii, hotii par a se descurca cel mai bine in judetul Iasi. Daca infractiunile de violenta mare si medie au inregistrat schimbari minore in acest an, cazurile de furt s-au inmultit notabil. Cresterile cele mai importante s-au inregistrat la furturile din locuinte, din autoturisme, de autoturisme sau animale. Politistii recunosc ca au responsabilitati de combatere a infractiunilor de furt, insa se asteapta ca responsabilitatea cea mai mare sa vina din partea cetatenilor prin precautie.

24% crestere la furturi intr-un an

Numarul furturilor sesizate in judetul Iasi in primele noua luni ale acestui an a crescut considerabil fata de aceeasi perioada a anului trecut. S-a inregistrat o crestere de 24%, adica mai mult cu 1.724 de furturi decit anul trecut. In total, 6.542 de furturi. Dintr-o analiza a Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) reiese ca, in perioada ianuarie-decembrie a acestui an, numarul de infractiuni contra patrimoniului savirsite pe raza judetului Iasi reprezinta 45% din totalul de infractiuni sesizate. In acest an, numarul acestor infractiuni a crescut cu 17,5%, depasind astfel cifra de 10.000. "In general, nu poti sa spui ca fenomenul infractional este constant dintr-un anumit punct de vedere. Sint ani in care avem scaderi pe anumite genuri de infractiuni impotriva patrimoniului si sint ani in care se inregistreaza cresteri. Depinde foarte mult de prioritatile pe care ni le alegem noi, de situatia economica, de reintoarcerea unor infractori care au fost inchisi si apoi eliberati. Permanent sint prinsi infractori sau grupuri, dar tot timpul vor aparea persoane noi, pentru ca fenomenul infractional nu va disparea niciodata dintr-o societate", a declarat Madalin Taranu, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie Judetean Iasi. Din fericire, nu toate categoriile de furturi au suferit cresteri. Spre exemplu, numarul tilhariilor a scazut cu aproximativ 10%, iar cel al furturilor din societati cu 21%. Cresterea totala provine din partea altor categorii de furt care au luat amploare in ultima perioada.

Campanie de prevenire a furturilor din locuinte

Furturile din locuinte au inceput sa puna tot mai multe probleme politistilor din cauza diversitatii situatiilor. Anul acesta au fost sesizate 790 de astfel de cazuri, cu 154 mai mult decit anul trecut. In acest sens, Politia Romana, Institutul de Cercetare si Prevenire a Crimininalitatii si asiguratorii vor desfasura in lunile decembrie si ianuarie, o campanie de prevenire a furturilor din locuinte la nivel national. Campania se numeste "Fii precaut. Hotii nu dorm!" si trebuie sa-i invete pe cetateni cum sa previna un furt in functie de imobilul in care locuiesc si de a-i face sa constientizeze riscurile la care sint expusi daca nu sint precauti.

Furturile din autoturisme au crescut in acest an cu 8,5%, cumulind in total 422 de cazuri. Desi numarul furturilor din autoturisme a crescut in acest an, situatia actuala nu este nici pe departe ca cea din urma cu 5-6 ani. "Fata de perioada 2005-2006, numarul furturilor din autoturisme a scazut la aproape jumatate. Atunci, politia a actionat foarte mult pe criminalitate stradala, din care fac parte si furturile din autoturisme, pe partea de prevenire si informare, iar acestea s-au mai redus", a declarat purtatorul de cuvint al IPJ. De asemenea, tot in crestere sint si furturile de autoturisme. Daca anul trecut s-au furat 55 de autoturisme, anul acesta numarul a urcat pina la 75.

Furtul de animale a cunoscut in acest an o crestere spectaculoasa de 57%. Daca anul trecut au fost inregistrate 178 astfel de furturi, anul acesta cifra a ajuns la 290. "La furtul de animale avem o problema mare legata de bovine si cabaline in mediul rural. Foarte multe persoane isi lasa animalele pe imas la pascut nesupravegheate si cind se intorc nu le mai gasesc. Una este cind iti este sustras animalul din gospodarie si alta e cind il lasi nesupravegheat, pentru ca aici pot aparea des accidente", a precizat Madalin Taranu.

"Sint situatii in care prindem hoti, dar n-avem fapte reclamate"

Cresterile enumerate pina acum sint destul de mici in comparatie cu procentul pe care il dau infractiunile de la categoria "alte tipuri de furt". Aceasta categorie a inregistrat o crestere de 42%, respectiv 1.102 furturi in plus fata de anul trecut. Aici intra furturile din scarile blocurilor, din boxe, de pe cimpuri, din dependinte, din anexe gospodaresti, furturile cablurilor de pe stilpi si altele. "Vorbim mai mult despre furturi de subzistenta, furturi din cauza saraciei, a lipsei de educatie si, de ce nu, a lenei. Sint persoane care nu vor sa aiba un program si sa munceasca, dar daca este sa se duca si sa fure fier, stau o zi intreaga si dau cu tirnacopul in beton pentru trei kilograme de fier", a continuat purtatorul de cuvint.

Hotii de buzunare sint cei mai echilibrati in aceasta "breasla". Atit anul trecut, cit si in acest an, au fost sesizate 141 de cazuri. In realitate, hotii de buzunare prezinta un atu in fata politistilor: nu toate victimele fac reclamatie. "Nu toata lumea reclama. Sint situatii in care noi mai prindem hoti, gasim bunuri, dar n-avem fapte reclamate. Cind prindem un hot ne intereseaza si ce fapte reclamate avem pentru a putea cunoaste mai bine dimensiunea fenomenului infractional", a precizat Madalin Taranu.

De partea cealalta, exista si citeva categorii de furt care au prezentat scaderi in acest an: furturile de pasari si cele din societati comerciale. In cazul primului tip, ele au scazut cu doar 2%, insa problema reala este dificultatea politistilor de a prinde astfel de hoti. In general sint furturi minore, pe timp de noapte, iar pasarile furate sint pentru consumul imediat, astfel fiind aproape imposibil de a combate aceste infractiuni. Furturile din societatile comerciale au inregistrat anul acesta o scadere de 21%, cu 167 mai putine decit anul trecut. Din totalul de 629, numai 135 sint prin efractie, restul fiind asa-numitele "furturi de pe raft", de bunuri care in general nu au o valoare foarte ridicata. Problema furturilor nu este una noua si, se pare, nici nu va deveni una veche. Cauzele cresterii furturilor provin din mai multe parti: de la cetateni, care nu-si iau masuri de prevenire si nu reclama toate furturile, de la politisti, care nu reusesc sa prinda toti hotii, dindu-le posibilitatea sa comita si alte infractiuni si, cel mai important, de la hoti, care sint neobositi in a-si practica "meseria".

Comentarii