O afacere ciudata a cuprins Iasul

Subtitlu

vineri, 21 decembrie 2007, 21:54
5 MIN
 O afacere ciudata a cuprins Iasul

Toata lumea pare multumita : cei de la ultimul etaj scapa de griji, cei de mai jos nu pierd nimic, dar se aleg cu izolatie gratis, iar firma vinde apartamente la mansarda, cistigind sume consistente din aceasta afacere banala. Cine pierde totusi? La ce trebuie sa fiti atenti, ca locatari, cind semnati astfel de acorduri? Ce riscuri exista cind contractati mansarde de la firme de constructii? 

 

Cererea mare de apartamente de pe piata ieseana a dus, in ultimii doi ani, la explozia constructiilor la mansardele blocurilor. La prima vedere, este o afacere din care toti au de cistigat.

Asociatia de locatari beneficiaza de curatenie pe casa scarii si la subsol, de termoizolarea blocului sau de revizii capitale la instalatiile interioare. Locatarii de la ultimul etaj scapa si ei de grija hidroizolatiei de pe acoperis.

Constructorii pot construi apartamente la costuri mult mai reduse, iar viitorii proprietari isi pot cumpara o locuinta ieftina. Solutia magica poate crea insa numeroase probleme, reteta "mult, bun si ieftin" fiind de multe ori contrazisa de realitate.

Sediul intr-o cutie postala

Cei care doresc sa achizitioneze un astfel de apartament construit pe bloc, la mansarda, trebuie sa fie foarte atenti pentru a nu fi pacaliti. Ieseanul Ion Visan a patit-o pe propria piele, dupa ce a platit in avans un apartament la mansarda, urmind sa-l primeasca "la cheie" in termen de 10 saptamini.

Nici dupa 10 luni, insa, Visan nu a reusit sa intre in posesia apartamentului. Astfel, el a contractat in luna februarie a acestui an un apartament la mansarda unui bloc de la SC Grup 5 Instalatii Constructii Montaj SRL, pentru care a platit 36.000 euro. Barbatul a platit in avans, constructia urmind sa fie finalizata la sfirsitul lunii aprilie 2007.

Deoarece nici in luna august lucrarile de constructie de pe strada Mircea cel Batrin nr. 7 nu erau finalizate , Visan a schimbat apartamentul cu altul, de pe strada Libertatii nr.17, in acord cu firma. "Intre timp, aflu ca firma lucreaza intr-o deplina ilegalitate, iar autorizatiile de constructie si proiectele lipsesc cu desavirsire, o parte dintre semnaturile locatarilor sint falsificate si atunci am cerut rezilierea contractului si restituirea sumei, plus penalitatile aferente", se arata intr-un memoriu semnat de Ion Visan.

Barbatul sustine ca a fost pagubit cu suma de 5.000 de lei noi, reprezentind penalitatile conform contractului si diferente de curs valutar.

Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa contacteze oficialii firmei SC Grup 5 Instalatii Constructii Montaj SRL, fara nici un rezultat, insa. Mai mult, pina si sediul firmei pare de negasit. Desi unitatea figureaza ca avind sediu pe strada Anastasie Panu nr. 3, la adresa mentionata se afla sediul unei agentii imobiliare si o simpla cutie postala de tabla pe care scrie "Corespondenta SC Grup 5 Instalatii Constructii Montaj SRL".

13 lucrari neautorizate si doua plingeri penale

Potrivit statisticilor Inspectoratului Teritorial in Constructii (ITC), firma in cauza a demarat mai multe constructii de mansardare fara a avea avize de construire. Astfel, in urma controalelor efectuate de inspectorii ITC, au fost descoperite 13 lucrari de mansardare fara autorizatie.

"Noi am sesizat organele de cercetare penala in cazul acestor constructii si au fost intocmite doua dosare penale. Firma respectiva a fost amendata in mai multe rinduri, deoarece nu avea toate aprobarile necesare. In urma controalelor noastre, lucrarile au fost continuate in lipsa avizelor si a expertizelor tehnice", a declarat Radu Lupasteanu, seful ITC Iasi.

Practic, controalele inspectorilor ITC nu au avut nici un rezultat, firma de constructii continuind linistita lucrarile. Totodata, la nivelul intregului oras, doar jumatate din lucrarile de mansardare inspectate in acest an de ITC erau autorizate. Conform lui Radu Lupasteanu, au fost descoperite situatii, atit la SC Grup 5 Instalatii Constructii Montaj SRL, cit si la alte firme, in care lista cu acordul proprietarilor fusese falsificata.

"Firmele de constructii speculeaza dorinta oamenilor de a cumpara mult, ieftin si bun, ceea ce nu este posibil. In cazul unui apartament construit la mansarda unui bloc, fara a fi legal, cumparatorul nu poate intabula respectiva locuinta. In unele cazuri se poate ajunge chiar si la demolarea constructiei, daca aceasta nu are avizele necesare", a mai mentionat Lupasteanu.

Reprezentantii ITC avertizeaza persoanele interesate de achizitionarea unei mansarde sa consulte intii specialistii in domeniu, sa solicite cartea tehnica a constructiei si sa verifice daca firma respectiva are autorizatie de constructie, daca este respectat proiectul si care a fost rezultatul controalelor efectuate.

"Pe de o parte, exista aceasta latura legala care nu este respectata, pe de alta parte exista probleme in ceea ce priveste calitatea constructiei, cum ar fi sisteme de prindere sau solutii structurale neadecvate", au subliniat oficialii ITC.

"Incepem lucrarile pentru a nu pierde timpul"

De cealalta parte, insa, firmele de constructii se pling de faptul ca inspectorii ITC dau dovada de exces de zel si intirzie nejustificat eliberarea avizelor. Ionel Bunduc, inginer in cadrul firmei Trust Constructii Moldova, a recunoscut ca in anumite situatii lucrarile incep fara a fi obtinute autorizatiile si avizele necesare, adica ilegal. "Noi depunem documentatia, dar, din cauza faptului ca dureaza foarte mult pina primim actele, incepem lucrarile pentru a nu pierde timpul. Oricum,  avizele urmeaza sa fie eliberate",  a declarat Bunduc.

Acesta a adaugat ca in urma mansardarii toti au numai de cistigat. "Firma noastra ofera si reabilitarea termica a blocului. Noi preluam cota indiviza si, in schimb, pe linga reabilitare, facem revizii la instalatiile interioare, lucrari de curatenie pe casa scarii si la subsol, montam usa termopan la intrare", a explicat Bunduc.

Inginerii constructori au informat ca, in ceea ce priveste costurile mansardei, acestea variaza in jurul sumei de 400-420 euro metrul patrat util, fara TVA, calcul fiind valabil in cazul unei mansarde si 625-680 metrul patrat util. "Acestea sint preturile  pentru constructiile "la cheie", in care sint incluse si finisajele", a declarat Radu Botez, patronul firmei Construct Design.

Firmele care executa mansarde in Iasi percep insa un pret mai mare, de 600 euro pentru fiecare metru patrat util. Acest lucru inseamna ca un apartament construit la mansarda, cu doua camere si o suprafata utila de 50 de metri patrati, ajunge la circa 30.000 euro.

Cit se cistiga din afacere?

Presupunind cazul ipotetic al unui bloc cu patru etaje si doua scari, cu o suprafata la sol de 1.200 de metri patrati, de exemplu, care ar urma sa fie mansardat, ne-am propus sa calculam, la minim, cit ar ajunge profitul firmei de constructii.

Dupa cum spun constructorii, costul unui metru patrat de mansarda ajunge la circa 480 euro. Firma va vinde insa aceasta suprafata cu 600 de euro/mp, rezultind astfel un profit minim de 120 euro/mp, respectiv unul total de aproape 150.000 euro. Din acesti bani trebuie scazute costurile termoizolatiei. Suprafata totala a unui bloc luat de noi in calcul este de 2.400 mp.

Costul unui metru patrat de izolatie simpla ajunge la circa 10 euro, ceea ce inseamna ca blocul va putea fi izolat cu maximum 24.000 de euro, fara sa mai scadem ferestrele. Daca mai adaugam investitii de citeva mii de euro in amenajarile de pe casa scarii, rezulta ca firma va ramine cu un profit minim de 120.000 de euro. Poate ca nu ar parea prea mare, insa, daca il raportam la cheltuielile facute de firma, de maximum 600.000 de euro, rezulta o rata de profit de 20%. O rata a profitului foarte buna, avind in vedere ca se obtine in doar doua-trei luni.

Comentarii