Opt inculpati in jaful Terom

Subtitlu

joi, 11 martie 2010, 12:33
3 MIN
 Opt inculpati in jaful Terom

La cinci ani de la disparitia din Romania a fratilor Nanaa, cercetati pentru falimentarea Terom, procurorii DIIICOT au finalizat dosarul si l-au trimis in instanta. Potrivit rechizitoriului, cei doi sirieni, alaturi de Ali Nanah, Viorica Zlate – fost director comercial, Ioan Viorel Vaidne – fost director general al societatii, Teodora Dumitru – fost director economic, Marijana Inglifer si Mohamad Shawi sint acuzati de constituirea unui grup infractional organizat. „In sarcina inculpatilor Nanaa Ammar, fost administrator, Nanaa Hasan, fost actionar majoritar, si Nanah Ali se retine ca au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat ori pe care l-au sprijinit ceilalti inculpati, actionind in scopul savirsirii de infractiuni economice si producind un prejudiciu total patrimoniului Terom SA si implicit statului, prin AVAS, de peste 14 milioane de lei", se precizeaza in comunicatul DIICOT. Pachetul majoritar al Terom a fost achizitionat de Hassan Nanaa in decembrie 2002, iar administratorul combinatului a devenit SC Sara Com Prod, o firma cu doi angajati care cu putin timp inainte de preluarea Terom isi inscrisese in obiectul de activitate „consultanta si activitati de manageriat". Investitiile de 3,4 milioane de euro la care s-a angajat Hassan Nanaa in momentul in care a semnat contractul de privatizare nu au mai fost facute in intregime. Mai mult, jumatate din patrimoniul Terom a fost vindut. Cind s-a reziliat contractul de vinzare-cumparare, AVAS a decis ca, pentru investitiile pe care le-a facut Hassan Nanna, fostul patron sa detina 9,2% din capitalul social.

Dosarul a fost inceput in 2004 de procurorii Curtii de Apel si a fost preluat ulterior de DIICOT. Potrivit procurorilor, in perioada ianuarie 2003 – decembrie 2004 au fost incheiate mai multe contracte defavorabile combinatului. Anchetatorii au depistat in urma perchezitiilor din birourile Terom acte si stampile ale unor firme fantoma care au fost folosite in circuitul financiar fictiv, prin care s-au „scurs" miliardele din combinatul iesean. De asemenea, acestia au mai stabilit ca, in perioada martie-august 2003, patronii sirieni ar fi transferat in strainatate, cu ajutorul unor functionari ai filialei din Bucuresti a Romanian Inter­na­tional Bank si prin folosirea unor firme fantoma, 23 de milioane de dolari si doua milioane de euro. Banii ar fi ajuns la Societatea Bancara Araba (SBA) din Paris, care ar fi controlata de un cumnat al lui Osama bin Laden.

Potrivit actului de acuzare, procurorii au identificat pe parcursul anchetei mai multe cauze care au dus la falimentarea combinatului iesean. Vinzarea activelor la preturi inferioare valorii reale si contabile catre societati controlate de acuzati, administrarea Terom cu rea-credinta, activitatea fiind preluata de o firma capusa care ii avea ca asociati pe Ali Nanah si Ammar Nanaa si care anterior privatizarii purta denumirea de Legume – Fructe SRL Voluntari. „Folosirea capitalului de lucru de catre actionarul majoritar in scopuri contrare intereselor SC Terom SA prin virarea sumelor la extern, cu titlul «avans marfa», in contul unor societati din Siria si Dubai, cu care fostul combinat nu avea relatii comerciale; incheierea unor contracte de procesare paguboase; volumul mare de imobilizari de fonduri in facturi neincasate, cit si in avansuri in valuta acordate si nerecuperate; efectuarea de acte de comert prin firme unde erau implicati diversi actionari sau asociati si personal din conducerea executiva a societatii, inculpatii realizind o retea de societati pe care le controlau, in scopul decapitalizarii SC Terom SA", precizeaza DIICOT. Deocamdata, anchetatorii au pus sechestru pe bunurile mobile si imobile ale fratilor Nanaa, Ali Nanah si Viorica Zlate, in incercarea de recuperare a prejudiciului.

Comentarii