Patru ieseni sint platiti ca sa stea la serviciu intr-un picior

joi, 16 octombrie 2008, 22:55
4 MIN
 Patru ieseni sint platiti ca sa stea la serviciu intr-un picior

In Iasi sint persoane platite sa stea. Oricit de usor ar parea sa primesti salariu pentru a nu face nimic, chiar nimic, cele patru "modele vii" de la Colegiul de Arta "Octav Bancila" cunosc insa cu prisosinta riscurile meseriei: dureri de spate, pozitii incomode. Ei trebuie sa stea nemiscati chiar si opt ore, cu scurte pauze de dezmortire. Fiecare dintre cele patru modele are sute de portrete mai reusite sau mai putin reusite, incercari  ale elevilor de a surprinde cit mai fidel "omul care face parte din spectacol", dupa cum le spune profesorul Dan Cristescu, seful catedrei de Arte plastice. "Locul portretelor este aici", mi-a aratat Mihaela Atodiresei, unul dintre cele patru "modele vii", rafturile cu sute de planse, aflate in camaruta lor de la etajul corpului de arte plastice. Seminudul si crochiurile, adica schitele de miscare, sint cerintele cele mai dificile pentru modele.

O meserie care consta in a sta nemiscat

Ana Bunghianu este model de peste 10 ani. A aflat de acest loc de munca de la sora ei, care lucra deja in liceu. "Nu are nici o legatura cu pregatirea mea. Eu am terminat liceul de mecanica. Este destul de ciudat cind copiii sint intrebati la scoala despre profesia mamei. Modelele care pozeaza la scolile de arta nu sint acelasi lucru cu manechinele pe care le vedem pe podiumurile de moda", explica doamna Ana.

"Modelele vii", asa cum sint trecute in cartile de munca persoanele care pozeaza elevilor de la liceele de arta sint selectate dupa criterii bine stabilite de profesorii de arte plastice. "Ii selectam dupa proportii si expresivitate. Chipul trebuie sa se incadreze in proportiile anatomice, sa fie simetric", explica Dan Cristescu, seful catedrei de Arte plastice.

Insa calitatile fizice nu sint singurele pe care trebuie sa le aiba un model. "Conteaza foarte mult si firea persoanei. Trebuie sa aiba foarte multa rabdare, sa aiba capacitatea de a se detasa mental de ceea ce face, pentru a suporta durerea care deriva din a sta in aceeasi pozitie mai mult timp. Este o meserie grea, obositoare si solicitanta", a completat directoarea Colegiului de Arta "Octav Bancila", Dana Louise Barnea.

Doamna Lucica e model in prelungire de activitate

Fiecare liceu de arta poate angaja potrivit legii "modele vii", la categoria de personal didactic auxiliar. "La Colegiul de Arta sint trei modele titulare pe post, la 400 de elevi. Doamna Ciocan lucreaza cu prelungire de activitate", a mai precizat directoarea colegiului, despre Lucica Ciocan, cel mai vechi model al scolii, care a lucrat si pentru Universitatea de Arte "George Enescu".

Pe doamna Lucica am  prins-o exact in timpul activitatii. In fata elevilor, statea nemiscata pe scaunul asezat pe un piedestal. Postura era simpla, insa elevii aveau indicatie de la profesor sa surprinda mai mult decit imaginea unei femei brunete de aproape 60 de ani. Trebuiau sa patrunda in sufletul modelului, sa surprinda starea lui.

Pentru a omori timpul, modelele vii se gindesc. "Nu trebuie sa avem o tema de acasa, despre ce sa ne gindim. Grijile vin de la sine", mi-a spus Mihaela Atodiresei, cea mai tinara dintre angajate. Acum aproape trei ani, cind a fost vacant un post de model, profesorii au remarcat-o si au considerat ca este potrivita. Mihaela era atunci angajata la liceu, ca ingrijitoare.

Pozeaza seminud doar vara cind nu e frig in ateliere

Modelele au participat la sute de ore in care au trebuit sa stea nemiscate, insa au auzit indicatiile dascalilor adresate elevilor. Asa au acumulat in timp un intreg bagaj de cunostinte de specialitate.  "Teoretic, stim notiuni specifice, insa nu as reusi niciodata sa desenez asa cum fac elevii", glumeste Ana Bunghianu, precizind totodata ca la ore, modelele nu pot purta chiar orice. "Sint preferate bluzele cu guler tip barcuta pentru ca elevii sa poata surprinde omoplatul si gropita sternala", a completat doamna Ana.

Modelele gasesc cel mai dificil sa pozeze pentru realizarea crochiurilor. "Uneori, trebuie sa stam chiar si 20 de minute cu bratul intins sau intr-un picior", explica Mihaela Atodiresei.

Seminudul este de asemenea pentru modele ceva destul de stinjenitor. "Nu facem chiar foarte des. Mai avem si costume mulate", a explicat doamna Ana."Este vorba despre analiza oaselor si a muschilor. Este studiu anatomic. Seminudul se preda la clasa a XII-a, insa nu cerem modelelor noastre astfel de ipostaze decit pe timp frumos. Iarna este foarte frig in ateliere. Chiar si cu malete. Le punem la dispozitie radiatoare", a mai precizat profesorul Dan Cristescu.

Din pacate, meseria care presupune sa nu faci nimic decit sa stai fara sa te misti este prost platita. Cu vechime mare, "modelele vii" au salarii de cel mult 800 de lei.

Comentarii