Primul caz la o persoana care nu a venit din strainatate

Subtitlu

joi, 22 octombrie 2009, 21:52
2 MIN
 Primul caz la o persoana care nu a venit din strainatate

Pentru prima data, la Iasi se vorbeste de un un posibil focar de gripa AH1N1 intr-o comunitate care nu a venit in contact cu straini. O eleva de 15 ani de la Colegiul Tehnic "Gh. Asachi" a primit acest diagnostic, dupa ce probele au fost analizate la Institutul "Cantacuzino" din Bucuresti.

"Noutatea in acest caz este reprezentata de faptul ca este pentru prima data cind pacientul diagnosticat cu gripa AH1N1 nu a venit din strainatate. Deocamdata, nu stim cum a luat boala", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Eleva a fost internata in spital si a inceput tratamentul antiviral, starea ei fiind buna. De asemenea, toti colegii de clasa ai elevei au fost consultati ieri-dimineata la spital pentru a se identifica eventualele simptome de gripa porcina. Deocamdata, nu a mai aparut nici un caz.

Eleva diagnosticata pozitiv are domiciliul stabil in localitatea Prisacani, iar pe durata scolii locuieste la o ruda in Iasi. "Avind in vedere aceasta situatie epidemiologica, conform normelor impuse de Ministerul Sanatatii, Directia de Sanatate Publica Iasi a luat mai multe masuri. Astfel, ieri s-a efectuat triajul epidemiologic al intregii colectivitati si separat al colegilor de clasa ai pacientei", a precizat Marius Voicescu, purtatorul de cuvint al DSP. De asemenea, conducerea unitatii de invatamint a convocat comitetul de gripa si a stabilit o serie de masuri la nivelul intregii colectivitati scolare. Clasa a IX-a in care invata eleva bolnava a primit o scurta vacanta, de 7 zile de la data ultimului contact al pacientei cu restul clasei.

Din cauza faptului ca gripa AH1N1 se transmite de la om la om atit pe cale aeriana prin vorbit, stranut, tuse, cit si prin contact direct cu bolnavul sau cu obiecte personale ale acestuia, pentru a se evita imbolnavirea trebuie respectate mai multe reguli. Astfel, nasul si gura trebuie acoperite cu batista personala in timpul stranutului sau al tusitului, iar batistele nu trebuie imprumutate. Igiena miinilor este foarte importanta, iar aglomeratiile trebuie evitate.

De asemenea, trebuie evitat contactul apropiat cu persoane care prezinta semne clinice evidente de afectiuni acute respiratorii, febra, tuse, stranut, ochi congestionati. Persoanele care prezinta simptome asemanatoare gripei trebuie sa se izoleze de restul familiei si sa se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului si a conduitei terapeutice.

Comentarii