Printre blocuri apar padocuri private

Subtitlu

luni, 20 octombrie 2008, 21:25
3 MIN
 Printre blocuri apar padocuri private

O simpla iesire pe strada s-a transformat intr-o reala aventura. Aproape intreg orasul a ajuns sub stapinirea maidanezilor. In Tatarasi, cresterea numarului de ciini comunitari a devenit o obisnuinta pentru locatarii din aceasta zona, ca si agresivitatea acestora.

Pentru altii insa, acest lucru s-a tranformat intr-un cosmar. "Mi-au sarit in spate si mi-au speriat nepotul. Cum se poate asa ceva intr-un oras care se vrea cu pretentii?", si-a povestit un iesean din Tatarasi propria experienta cu maidanezii.

"Au ramas coltii in haina"

Eugenia Calinescu, care locuieste in blocul A2 din Tatarasi, a trait o experienta traumatizanta in aceasta vara. Intr-una din seri, a fost atacata de mai multi ciini in zona Ciurchi. "Ma intorceam de la baiat. Mi-a sarit in spate. Au ramas coltii in haina. M-am speriat ingrozitor. Sint oameni care se intorc de la serviciu, copii care vin de la scoala. Nu-mi dau seama cum este posibil asa ceva", a povestit Eugenia Calinescu, in virsta de 74 de ani.

Oamenii care locuiesc in Tatarasi sint ingroziti de numarul mare de ciini fara stapin care le pun viata in pericol. "Duce-ti-va si la Flux, sau pe la tonete. Unde vreti. Este plin de ciini. Poate vi se pare asa, un fapt normal. Dar sa locuiti aici sa vedeti cum e", s-a revoltat un alt locatar. De partea cealalta, iubitorii de ciini sustin ca animalele nu sint agresive decit in momentul in care oamenii sint agresivi. "Nu-s rai. Lumea e rea. Ea e Tita, el e Negrutu si ea Roscatica. S-a mai aciuat unul. Ii cunosc de cind n-aveau nici ochisori. Ma apara. Nu fac nici un rau", isi descrie ciinii carora le da de mincare Florica Pescan.

Femeia locuieste la blocul F1, scara E, de pe strada Ciurchi numarul 115, iar in spatele imobilului a amenajat citeva custi pentru animale. "Le cumpar tacimuri de pui. As putea sa le mininc eu, dar le dau lor. Au fost la padoc, dar i-am luat inapoi. Le-am facut si vaccinuri, pe care am dat bani", a adaugat ieseanca.

"Oamenii nostri trebuie sa se retraga"

In timp ce femeia creste ciini comunitari si pisici, carora le piseaza hrana pentru a nu avea probleme cu digestia, ceilalti locatari nu sint prea incintati de aceasta situatie. "Lumea se teme sa vorbeasca. Are un baiat care locuieste tot in acest bloc, lucreaza la o firma de protectie si paza si este violent. Nu se poate duce gunoiul din cauza acestor ciini, ca asteapta de mincare. Sint care au copii mici in bloc. Nu se poate totusi asa ceva", a declarat un locatar al blocului F1.

Pentru astfel de situatii, hingherii nu au multe solutii la indemina. Ion Apostol, directorul Salubris, a afirmat ca se confrunta cu dese cazuri in care o parte dintre locatari se opun ridicarii ciinilor de catre hingheri. "Acesti oameni n-au inteles ca adoptia nu inseamna sa tina ciinele afara. Noi ii adunam, dar sint locatari care devin recalcitranti si violenti, iar in astfel de situatii oamenii nostri trebuie sa se retraga", si-a luat apararea Apostol.

Oficialii Salubris au mentionat ca in anumite situatii au fost nevoiti sa apeleze si la Politia Comunitara pentru a lua ciinii vagabonzi. Apostol a precizat ca si in zonele Pacurari, Piata Voievozilor, Soseaua Nationala, Centru sint situatii similare precum cele din Tatarasi.

Comentarii