Proiecte de trei miliarde de euro

vineri, 22 august 2008, 00:22
3 MIN
 Proiecte de trei miliarde de euro

Iesenii au nevoie de o suma imensa pentru a trai decent. La nivelul intregului judet a fost calculat un necesar de investitii de aproximativ trei miliarde de euro. Majoritatea propunerilor vizeaza lucrari absolut necesare pentru un minim de civilizatie. Astfel, cele mai mari sume sint necesare pentru infrastructura rutiera, canalizare, retele de apa. Necesarul de investitii a fost calculat pina in anul 2013 si cuprinde solicitari de la toate comunele si orasele din judet. Suma este insa uriasa si reprezinta bugetul local al municipiului pe aproximativ 20 de ani, 3% din Produsul Intern Brut al Romaniei, de aproximativ 100 miliarde euro in 2007 sau de aproape doua ori bugetul Ministerului Apararii din acest an.

Planul de investitii al judetului a fost solicitat de Guvern. De altfel, documentatia centralizata la nivelul Consiliului Judetean a fost predata deja la Guvern in urma cu citeva zile. "A fost foarte greu sa centralizam toate datele. Le-am spus primarilor ca, daca nu aduc necesarul de investitii din comunele lor, nu vor mai primi nici un ban pentru investitii anul viitor. Pina la urma au venit toti la timp", a declarat Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean.

Motivati de conducerea Consiliului Judetean, primarii au trecut pe lista orice lucrare de care ar avea nevoie comunitatea pe care o conduc. A rezultat astfel un necesar de investitii de trei miliarde de euro, defalcat pe mai multe domenii. "Este nevoie de 1,5 milioane euro pentru infrastructura de mediu, 912 milioane euro pentru infrastructura rutiera, 304 milioane euro pentru alte investitii in reteaua de transport, 109 milioane euro in infrastructura scolara, 54 milioane euro pentru domeniul sanatate, 2 milioane de euro pentru sistemul judiciar si 220 milioane euro pentru alte tipuri de lucrari", a completat Simirad.

Lucrarile privesc atit investitii minore, de citeva zeci de mii de euro, dar si lucrari complexe de milioane de euro. Astfel, primarii au trecut investitii precum schimbarea gardului de la sediul Primariei, extinderea iluminatului public, extinderea retelelor de alimentare cu apa, canalizari.

"O parte sint lucrari in continuare, iar altele sint lucrari care trebuie realizate in viitor. Mi-a fost greu sa tai ceva din ce am primit de la comune, sa nu renunt la un lucru foarte important. S-au cerut bani si pentru extinderea retelelor de gaz, refacerea de biserici, construirea unui gard la sediul Primariei Osoi cu 14.131 euro. Este foarte bine ca s-au prins si extinderi de retele de alimentare cu energie electrica. Avem case construite de 20 de ani, dar care nu au energie electrica", a afirmat Simirad. El a mai spus ca inca nu s-a facut un clasament al comunelor in functie de suma solicitata pentru investitii. "Stiu ca la Ipatele s-au cerut 13 milioane de euro pentru drumuri", a adaugat Simirad.

Pe baza acestui plan multianual de investitii, Guvernul ar urma sa aloce fonduri pentru judetul Iasi. Deocamdata nu se stie daca fondurile vor fi alocate de la Guvern cu destinatie speciala catre o anume investitie sau vor fi alocate catre Consiliul Judetean, urmind ca forul local sa le distribuie. "Foarte important este ca, pe baza acestui plan multianual, nu se vor mai pierde bani. Au fost multe situatii in care banii alocati de la Guvern nu au putut fi cheltuiti pina la sfirsitul anului, si s-au pierdut. Pe baza acestui plan, banii se vor reporta de la un an la altul", a explicat Simirad.

Comentarii