O romascanca a periclitat Congresul al XIV-lea al PCR

sâmbătă, 18 mai 2002, 23:00
5 MIN
 O romascanca a periclitat Congresul al XIV-lea al PCR

In audienta la Elena Ceausescu
Silvia Mirza a fost titulara la Scoala Ion Creanga. "In 1988, am intrat in restringere de activitate, fiind favorizata o colega de-a mea, Margareta Plugaru, care avea un punctaj mai mic decit mine si nu avea gradul I. Ani la rind, Margareta Plugaru a fost detasata pe motiv de boala. Am incercat in mai multe rinduri sa intru in audienta la Ministrul Invatamintului si Stiintei de atunci, lucru care mi s-a refuzat. M-am gindit ca cel mai bine e sa merg la Bucuresti, pentru ca tocmai se tinea Congresul al XIV-lea al PCR. Mi s-a indicat de catre garzile de la intrarea in Sala Palatului sa merg in strada Primaverii, unde ar fi urmat sa tina Elena Ceausescu audiente. Cind am ajuns acolo, am fost luata pe sus de Securitate si am fost dusa la Politie, unde mi s-au luat amprentele si declaratii. Am fost trimisa la Roman sub escorta. Si aici mi s-au luat amprentele, de parca as fi fost ultimul delicvent", povesteste, gituita de emotii, Silvia Mirza.
Umilintele la care a fost supusa, pentru ca-si cerea un drept al sau, au determinat-o sa lupte, cu demnitate, pentru ca adevarul sa invinga. Invatatoarea spune ca, in momentul in care a plecat de la scoala, a lasat o cerere de invoire directorului de atunci al Scolii Ion Creanga, profesorul Alexandru Tinta, cerere care n-a fost inregistrata, dar s-a gasit ulterior. Revoltata ca nu e primita in audiente la Secretarul General al PCR sau la Minister, s-a intors la Roman, dar a protestat prin refuzul de a intra la clasa in locul Margaretei. A fost momentul in care au inceput sa se perinde zeci de comisii de ancheta, cu rezultate nefavorabile pentru petitionara.
Titularizare pe post
Dupa Revolutie i s-a rezolvat situatia de catre Ministrul Invatamintului Mihail Sora, care i-a recunoscut dreptul la titularizare la Scoala Nr.1 Roman, fiind indrumata sa-si cistige drepturile materiale prin justitie. "Atunci, a inceput odiseea proceselor cu Inspectoratul. M-am prezentat la scoala si am semnat condica. Nu s-a incercat dezamorsarea situatiei si a urmat seria protestelor mele impotriva sanctiunilor care mi s-au dat la Scoala Nr.1, de mutare disciplinara la Casa de Copii. Cel mai tare m-a durut cumulul de sanctiuni, cu aceasta mutare disciplinara pe post de educator. Retrogradarea s-a facut in contradictie cu legislatia muncii. Am refuzat semnarea unilaterala a contractului de munca, pentru ca-mi cunosteam drepturile si faptul ca nimeni nu-mi poate anula titulatura. Din acest motiv, am dat in judecata Ministerul Educatiei Nationale. Procesul s-a judecat la Tribunalul Bucuresti, iar recursul la Curtea Suprema de Justitie. Am pierdut toate procesele. Ultima cale de atac – recursul in anulare – mi-a fost respins, in ciuda faptului ca s-a incalcat contractul individual de munca, Legea invatamintului si Legea Statutului personalului didactic", declara Silvia Mirza.
Ea spune ca sanctiunea i s-a prelungit cu inca un an si prin tergiversarea judecarii proceselor s-a ajuns la trei ani. Cunoscindu-si drepturile, Silvia Mirza a cerut reintegrarea pe post, in virtutea faptului ca i-a expirat sanctiunea. "Indiferent ce hotara Curtea Suprema de Justitie, sanctiunea nu mai era valabila. Cererea de reintegrare mi-a fost respinsa pe linie administrativa – de catre Inspectoratul Scolar Neamt si de catre Ministerul Educatiei Nationale, in vremea ministrilor Virgil Petresci si Liviu Maior – si pe linie judecatoreasca, in urma deschiderii unei noi actiuni la Curtea de Apel Bucuresti. Conform Dreptului Muncii, fiecare cetatean care este sanctionat are dreptul sa revina la situatia dinainte la termenul la care sanctiunea expira. Cu toate acestea, mi se respinge, din nou, cererea, ca nefondata, fara vreo motivare. Curtea Suprema imi respinge, pentru a treia oara, cererea, pe acelasi motiv. Mi se respinge din nou si revizuirea, pentru ca nu s-a judecat fondul actiunii, hotarirea fiind irevocabila. Nici de aceasta data nu mi s-a motivat de ce nu se respecta legea si nu sint reintegrata pe post dupa expirarea sanctiunii. Fac o noua cerere de promovare a unui recurs in anulare si un memoriu la noua conducere a Ministerului Justitiei si la Parchetul General, insa ministrul Rodica Stanoiu si procurorul general Joita Tanase imi resping memoriile, desi instantele judecatoresti isi depasisera atributiile, intrind in sfera executiva. Nimeni n-a tinut cont de faptul ca nu instantele judecatoresti, nu Parchetul, nu Ministerul Justitiei titularizeaza un cadru didactic pe post. Neadmitindu-mi-se cererea de recurs in anulare, soarta mea parea pecetluita", se plinge invatatoarea.
Plingere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Silivia Mirza se adresase si unui organism ce functioneaza pe linga Ministerul Educatiei Nationale – Colegiul National de Disciplina, care, analizind probele din dosarul sau, a hotarit reintegrarea sa pe post, incepind cu 13 mai. In toata aceasta perioada, Silvia Mirza a facut memorii si la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, de unde nu a primit inca raspuns.
In cei 8 ani cit a stat fara serviciu, Silvia Mirza a trait din pensia parintilor ei, pensionari in Uncesti, comuna Secueni, pe care i-a ajutat la treburile cimpului. "Sint un om echilibrat. Desi am plins mult, n-am incetat sa sper in dreptate. E bine ca nu m-am imbolnavit, pentru ca nu am nici asigurare medicala. Neavind serviciu, nu am avut cu ce sa platesc asigurarea medicala. Stiam ca e dreptul meu si aveam incredere in dreptate. Speram ca intr-o zi vor fi respectate legile si in aceasta tara! Asta m-a facut sa lupt", spune Silvia Mirza. La aceasta data, ea si-a pierdut vechimea, prin desfacerea contractului de munca. Singura ei speranta de recapatare a acestui drept si-o pune in Parchetul Anticoruptie. "Sint opt ani din viata mea, aproape un sfert din activitatea mea si asta ar insemna ca la iesirea la pensie sa-mi afecteze drepturile banesti", declara Silvia Mirza.
Ea are gradul didactic I si spera sa poata fi utila scolii, prin cunostintele acumulate in anii de scoala. Inspectorul general a Inspectoratului Scolar Neamt (ISJ) Emil Creanga a luat masuri de reintegrare a invatatoarei Silvia Mirza: "E o dispozitie a unui organ subordonat Ministerului, pe care noi o respectam. Speram ca invatatoarea sa-si faca datoria si sa nu avem din nou probleme cu ea."
Proteste ale parintilor
Conducerea Scolii Nr.1 a trecut la aplicarea dispozitiei ISJ, de reintegrare a invatatoarei, a convocat colectivul didactic si a prezentat-o pe Silvia Mirza. Aceasta va preda la o clasa a IV-a. "Ne-am supus, cum era si normal, deciziei ISJ de reintegrare a invatatoarei Silvia Mirza. I-am rugat pe colegi sa o primeasca, asa cum se cuvine si sa o integreze in colectiv. Din pacate, parintii n-au primit cu entuziasm inlocuirea invatatoarei, la sfirsitul clasei a IV-a, sustinind ca aceasta schimbare nu e in avantajul copiilor. Am incercat sa le explicam care este statutul unui suplinitor in invatamint si prevederile legale, prin care, in caz de intoarcere la post a titularului, suplinitorul trebuie sa elibereze postul in oricare moment a anului scolar. Credem ca parintii sint manipulati de fosta invatatoare. Speram in intelegerea parintilor, cu atit mai mult cu cit Silvia Mirza este recunoscuta ca o invatatoare buna", a declarat profesor Roxana Ciustea, director al Scolii Nr.1. Silvia Mirza astepta pe holul Scolii Nr.1 sa fie condusa de unul din directori in sala de clasa. (Flora ORDEAN)

Comentarii