Somajul pune pe butuci invatamintul

luni, 14 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Somajul pune pe butuci invatamintul

Bugetul pe 2002 alocat invatamintului din judetul Neamt a presupus trimiterea in
somaj a 1293 de angajati. Din acestia, de la 1 ianuarie au plecat efectiv in somaj 600 de oameni, urmind a fi disponibilizati alti 800 in perioada urmatoare.
Desi atit prefectul judetului, Vasile Pruteanu, cit si inspectorul scolar general, Emil Creanga, sustinuti de parlamentari de Neamt, au avut mai multe intrevederi cu Ministrul Educatiei si Cercetarii (MEC), Ecaterina Andronescu, prin care au cerut ca numarul de posturi ce urmau a fi restructurate sa fie mai mic, ministerul n-a cedat si a cerut incadrarea in cifrele bugetare alocate.
Liderii de sindicat au spus ca MEC ar fi trebuit sa tina seama de realitatile locale.
"Ministerul ar fi trebuit sa tina cont de faptul ca judetul Neamt este unul de munte, cu sate izolate si probleme greu de solutionat, in care trebuiesc un numar foarte
mare de unitati scolare. Din aceasta cauza, avem clase care functioneaza cu 17-
18 copii, lucru permis de Legea invatamintului. Numarul de norme aprobat de
MEC e de doar 8167 de norme, fata de 9460,5 norme, cit ar fi necesare pentru functionarea in conditii normnale", a declarat Gabriel Plosca, lider al Federatiei Sindicatelor Libere (FSLI) din Invatamint. Acesta spune ca fundamentarea numarului de norme pentru actualul an scolar s-a facut prin hotarire de Guvern inca de anul trecut. Cu toate acestea decizia de desponibilizare a oamenilor s-a pus in aplicare incepind cu aceasta saptamina. Disponibilizarile de oameni s-au facut prin:
– desfiintarea a 33 de clase de ucenici, anul I;
– comasari de clase, chiar daca numarul acestora va depaseste 30 de elevi;
– reducerea posturilor de laboranti, administratori, contabilii de la scolile din
mediul rural;
– reducerea posturilor de paznici;
– reducerea posturilor de educatoare si invatatori din mediul rural, care nu au
cadre calificate.
Cadre calificate ramase cu jumatate de norma
Cele mai afectate scoli din municipiul Roman sint scolile Nr.7 si 9. La Scoala 7 au fost desfiintate trei clase, fiind afectate la gimnaziu 5,56 norme.
"Pentru patru dintre cadrele titulare s-au gasit solutii in scoala si prin completari la alte scoli. Trei suplinitori calificati de fizica, chimie si engleza au ramas cu cite 10 si 14 ore. S-a intrat inca din prima zi a noului an scolar pe noua structura de organizare. Se lucreaza la modificarile de orar survenite din cauza miscarii de cadre", a precizat Ecaterina Popa, director la Scoala Nr.7
La Scoala Nr.9 au fost afectate 7,4 norme la gimnaziu si 2,17 la I-IV. S-au rezolvat problemele a 14 titulari. Dintre cadrele afectate au ramas cu cite o jumatate de norma 7 cadre didactice.
Femei pe post de paznic
Problema cea mai dureroasa ramine aceea a personalului nedidactic. S-a marit suprafata de curatenie pentru o femeie de serviciu de la 600 de metri, stabilit de normative la 750 metri in prezent. Marea problema ramine insa paza scolilor, prin desfiintarea posturilor de paznici.
"Conducerea Inspectoratului Scolar a pasat problema consiliilor de administratie din scoli, care au hotarit ce posturi se desfiinteaza. Reducerea posturilor de paznici, in opinia mea, in conditia in care comunitatea locala nu asigura inca paza de specialitate, e un mare risc pentru scoli. Putina baza materiala pe care o au se afla la discretia hotilor", a apreciat Florin Florescu, lider al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint Neamt. Scolile sint pazite de personalul existent, fochisti si oameni de ingrijire, prin rotatie. Unitatile sint pazite noaptea si de femei.
"Este distrus invatamintul"
Florin Florescu spune ca marea problema o constituie acum faptul ca invatamintul nemtean se afla la cota de avarie si nu mai poate disponibiliza nici un om. "Planul de invatamint pentru anul scolar 2002-2003 care va pleca la Bucuresti prevede reducerea a inca 800 de oamni, ceea ce e imposibil de realizat. Aplicarea unei asemenea decizii inseamna distrugerea invatamintului nemtean", crede Florin Florescu.
Liderii de sindicat verifica, in aceste zile, modul in care s-au unificat clasele si acolo unde numarul elevilor depaseste norma de 30 elevi, stabilita de Legea invatamintului vor actiona in judecata Inspectoratul Scolar si Ministerul, care a obligat inspectoratul sa faca ilegalitati. Printr-o intelegere a CJ cu Prefectura s-a decis ca cei 800 de oameni in plus sa fie pastrati si platiti, in speranta ca la rectificarea de buget vor fi alocate fonduri care sa acopere si salariile acestora. (Flora ORDEAN)

Comentarii