S-a cascat un hau imens la marginea Iasului

vineri, 24 octombrie 2008, 21:31
5 MIN
 S-a cascat un hau imens la marginea Iasului

Ca sa va imaginati dezastrul, suma reprezinta aproape jumatate din venitul propriu pe un an al institutiei care detine CET: Primaria. Oficialii spun ca grosul pierderilor provine din faptul ca CET este obligat sa-si vinda productia la un pret mai mic decit costul de productie. In plus, subventiile pentru combustibil sint alocate de Guvern cu intirziere. Colac peste pupaza, CET plateste anul acesta carbune de aproape trei ori mai scump. Sindicalistii stau cu frica in sin: se va inchide CET? Si iesenii au motive de ingrijorare: vom avea caldura la iarna? 

 

CET se afla intr-o criza fara precedent. Speriati de situatia financiara a unitatii, sindicalistii au cerut o intilnire cu sefii unitatii pentru a afla daca salariatii vor mai avea sau nu locuri de munca. La sedinta a fost prezent si Mihai Chirica, directorul tehnic al Primariei, care a si lansat bomba: pierderile CET in acest an se vor ridica la 1.890 miliarde lei vechi, de 30 de ori mai mari decit cele de anul trecut.

Conform conducerii CET, situatia este cauzata in primul rind de tarifele aprobate de autoritatile centrale bucurestene care nu acopera costurile de productie. Fara a avea vreo solutie efectiva pentru salvarea CET, oficialii Primariei dau asigurari ca iesenii nu vor avea de suferit. "La nivelul Primariei s-a constituit o celula de criza care monitorizeaza permanent situatia. CET nu se va inchide pentru ca populatia depinde de el", a declarat Chirica.

"Intrebarea este cit vom mai putea merge"

Este, cu certitudine, cea mai mare criza din istoria unitatii. Daca pe primele 9 luni ale acestui an pierderile se ridica la 60 milioane lei, acestea se vor tripla in ultima parte a anului. Estimarea finala ajunge la pierderi totale de 189 milioane lei.

Citeva sute de angajati ai CET Iasi s-au adunat la Casa Sindicatelor ingrijorati ca si-ar putea pierde locurile de munca din cauza situatiei dezastruoase in care se afla unitatea. Lipsa combustibilului, a banilor de salarii, dar si pierderile inregistrate de termocentrala au creat panica printre angajati. "Daca nu vine carbunele, noi ce facem? Vrem sa stim ce se va intimpla si ce solutii sint. Cei din conducere, Consiliul de Administratie ce fac? Am ajuns la o virsta la care nu ne putem gasi alte locuri de munca", s-au revoltat mai multi salariati.

Spiritele au fost domolite de directorul tehnic al Primariei, care a dat asigurari ca termocentrala nu va fi inchisa. Cel putin nu in acest sezon rece. "Indiferent de combustibilul care va fi folosit, CET va functiona. Sint 180.000 de ieseni si 152 de institutii, spitale, scoli, gradinite care au nevoie de caldura. Intrebarea este cit vom mai putea merge cu aceste pierderi", a declarat Chirica. El a apreciat ca pierderile sunt cauzate de faptul ca tarifele aprobate de Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) pentru producerea de energie electrica si termica sint cu mult mai mici decit costurile de productie.

Concret, Chirica a afirmat ca, pentru o gigacalorie, costul de productie este de 390 lei, in timp ce tariful reglementat, in functie de care Guvernul si Primaria dau subventiile, de numai 248 lei. Costurile pentru un MWh de energie electrica se ridica la 570 lei, in timp ce pretul reglementat este de numai 270 lei. "Nu reusim sa acoperim costurile. CET Iasi finanteaza economia tarii. Lucrurile trebuie privite cu realism. Situatia este cunoscuta la nivelul municipalitatii. Este o problema care trebuie rezolvata", a mai adaugat Chirica.

"Asteptam celalalt Guvern"

Ca si reprezentantii primariei, conducerea termocentralei a aratat cu degetul spre Guvern si institutiile care reglementeaza preturile la electricitate si energie termica.

"Fara interventia Guvernului nu vad ce se poate face. Noi am solicitat un imprumut pentru achizitia de combustibili. Nu am primit nici un raspuns. Asteptam celalalt Guvern, dar ma indoiesc ca se va rezolva problema. De anul trecut am facut interventii si am tras semnale de alarma, fara a primi raspunsuri", a declarat Didi Melinte, directorul CET Iasi.

Conducerea termocentralei a adaugat ca situatia unitatii nu este singulara, iar centralele electrotermice din celelalte orase se confrunta cu aceleasi probleme. Si fostul rector al Universitatii Tehnice, prof.dr. Mihai Cretu, membru in Consiliul de Administratie al CET, a incercat sa explice cum s-a ajuns in situatia de a avea pierderi colosale. "Pretul real de productie este unul. Tarifele reglementate sint hotarite de altii si nu de noi. Preturile ar trebui corelate cu costurile reale", a mentionat Cretu.

"Nu s-a vrut sa avem rezerva"

Sindicalistii sustin ca la situatia dezastruoasa a termocentralei s-a ajuns si din pricina conducerii, a Consiliului de Administratie, dar si a edililor locali. Oamenii s-au revoltat ca in campania electorala primarul Gheorghe Nichita a dat asigurari ca nu vor fi probleme la CET. "A venit si ne-a cersit voturile", a fost reactia oamenilor din sala, insotita de huiduieli.

Mai mult, potrivit angajatilor, CET ar fi putut depasi criza de combustibili daca s-ar fi achizitionat carbune in urma cu un an, la un pret care acum pare derizoriu, respectiv 100 dolari pe tona, acum pretul fiind peste 240. "Se puteau lua atunci 75.000 tone de carbune, iar acum am fi avut o rezerva, cum au si cei de la Suceava. Dar nu s-a vrut acest lucru. In martie a aparut zvonul ca se putea lua carbune cu 120 dolari pe tona", a ripostat Dan Iordache, lider de sindicat.

Melinte sustine ca decizia de a nu achizitiona carbune nu i-a apartinut. "Intrebati conducerea de atunci. Oferta a fost cu 60 de centi mai scumpa, dar a fost validata. Chemati-i pe cei care erau atunci la conducere. Cit despre licitatiile din acest an, am respectat legea si am urmat procedurile legale de achizitie", a declarat Melinte. El a adaugat ca are promisiuni de la reprezentantii Unicom, asteptati la Iasi cu 80.000 tone carbune.

De asemenea, conducerea CET a afirmat ca vor fi reluate demersurile pentru retehnologizarea termocentralei CET I, dar si CET II Holboca, prin montarea unor turbine performante. "Pentru acest lucru avem nevoie de un investitor strain. Vom umbla si la schema de personal si vom cauta sa iesim din aceasta situatie", a dat asigurari suplimentare Melinte.

"Ba, noi n-avem nevoie de politica"

 La sedinta a participat si Constantin Neculau, fostul viceprimar. Interventia acestuia nu a facut decit sa incite si mai mult spiritele."CET este neperformant. Guvernul a aruncat pur si simplu CET in bratele Consiliului Local, fara a se mai interesa de soarta acestuia. Voi nu intelegeti ca aici e vorba de politica?", a declarat Neculau.

In momentul in care a incercat sa aduca vorba despre o strategie de rezolvarea a crizei care apartine Partidului Social Democrat, a fost intrerupt de oamenii din sala. "Ba, noi n-avem nevoie de politica", au exclamat mai multe voci din sala.

Liderul CNSLR Fratia, filiala Iasi, s-a aratat si el nemultumit de neimplicerea Guvernului in rezolvarea problemelor cu care confrunta termocentralele din tara. "Nu exista vointa politica pentru rezolvarea problemei. Nu intelegem de ce nu a venit nici un raspuns pina acum si daca exista o speranta pina nu inghetam de tot. Am dori macar sa ne vina un raspuns, sa stim daca Guvernul ne poate ajuta sau nu", a declarat Ion Pascal, presedintele CNSLR Fratia Iasi.

Intilnirea nu a raspuns insa la o intrebare: vor avea iesenii sau nu probleme cu caldura in aceasta iarna?

Comentarii