Satenii din Osoi, ingrijiti de un sirian

sâmbătă, 09 iunie 2012, 12:28
6 MIN
 Satenii din Osoi, ingrijiti de un sirian

Dintre cele aproape 450 de nume de pe lista medicilor de familie din judetul Iasi, unul sare in evidenta. Dr. Hamod Mustafa este singurul medic de familie din Iasi de alta nationalitate. Venit in Romania de pe vremea cand avea doar 19 ani, medicul acum in varsta de 48 de ani, si-a gasit post abia in 2005, in localitatea Osoi, comuna Comarna. De origine din Siria, medicul a preferat sa ramana in Iasi dupa ce si-a terminat studiile, intemeindu-si aici o familie de care este foarte mandru. Satenii din Osoi l-au primit cu bratele deschise pe noul medic si spun ca sunt multumiti de modul cum sunt tratati in cabinetul acestuia. In acelasi timp, medicul spune ca nu s-a simtit niciodata discriminat in sat din cauza faptului ca este din Siria si este musulman. In tara natala mai merge doar in concedii, acum fiind si cetatean roman cu acte in regula.

S-au casatorit doar civil

Dr. Hamod a venit pentru prima data in Romania pe vremea cand avea in jur de 19 ani. O ruda de-a sa urmase la Iasi cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa", iar tanarul Mustafa a decis sa o urmeze aici. „Nu stiu de ce am venit in Iasi, poate pentru ca mai fusese cineva din familie aici. Oricum, atunci nu m-am gandit ca voi ramane toata viata aici", povesteste medicul. In 1983 s-a inscris la UMF si inca din anul I de facultate a cunoscut-o pe cea care mai apoi i-a devenit sotie. Cei doi au fost colegi de grupa pana la terminarea facultatii si s-au casatorit chiar inainte de a finaliza studiile. Avand in vedere ca el este musulman si ea ortodoxa, au decis sa faca doar cununia civila. In 1991 au fost nevoiti sa plece in Siria, unde toti barbatii sunt obligati sa efectueze stagiul militar de doi ani si jumatate. Timp de un an, dr. Hamod a lucrat ca medic militar si apoi, pana la finalizarea stagiului, a fost detasat la un centru de recoltare a sangelui. Sotia a lucrat si ea tot ca medic, iar in perioada cat au stat in Siria au locuit cu familia lui. „Sotia mea s-a adaptat foarte bine acolo. In Siria, femeia nu e discriminata, asa ca sotia mea nu a avut probleme", povesteste medicul. De altfel, primul lor copil s-a nascut in Siria. Alexandru este acum in clasa a XII-a si se gandeste serios sa-i urmeze pe parinti in domeniul medicinei. „Baiatul cel mare si seamana fizic mai mult cu mine. Cand s-a nascut, am mers si la Ambasada Romaniei in Siria ca sa-l declar, acum are dubla cetatenie. Celalalt baiat, Adrian, care acum e in clasa a VIII-a, s-a nascut in Romania", a mai spus dr. Hamod.

Nume romanesti impotriva discriminarii

La cateva luni de la nasterea primului copil, cei doi soti s-au intors in Iasi. Parintii sotiei erau batrani si bolnavi si au ales sa se intoarca si pentru ei. Dr. Hamod a fost insa nevoit sa astepte cativa ani pana a obtinut cetatenia romana. In tot acest timp, nici macar n-a putut sa profeseze, tocmai din cauza faptului ca nu avea cetatenia romana. In 2000 a reusit sa obtina cetatenia, iar apoi sotia sa l-a angajat ca medic in cabinetul la care lucra ea in Andrieseni. Sansa medicului sirian a aparut in 2005, cand postul de medic de familie din Osoi, Comarna, a devenit vacant. De atunci a ramas medic in sat si de-a lungul anilor a reusit sa-si castige respectul si admiratia oamenilor de care are grija. Medicul s-a obisnuit si cu naveta de la Iasi la Osoi, mai ales ca se intampla deseori sa faca si de mai multe ori drumul in aceeasi zi. Pacientii il suna si seara daca au nevoie de el, iar medicul se urca in masina si vine. In ultimii ani a reusit sa-si investeasca in cabinet, desi cladirea apartine de primaria din localitate. Cel mai bun lucru a fost insa faptul ca oamenii din sat l-au acceptat foarte usor. „Eu m-am obisnuit usor cu stilul de viata de aici. Eram tanar cand am venit in Iasi, era si un alt regim pe vremea aceea. Saracia pare mai accentuata acum, iar straturile sociale sunt mult mai bine delimitate. Eu cred totusi ca, daca muncesti, ai sansa sa castigi. Nu-s de acord sa-ti dea mereu statul", a spus medicul. Cei doi soti au ales nume romanesti pentru baietii lor, sperand ca asta sa-i scuteasca de discriminare. „M-am gandit ca le va fi mai greu cu nume siriene. La scoala, cat sunt mici, copiii spun multe rautati. Ca adult te descurci altfel", a adaugat medicul. In familie, fiecare si-a pastrat religia, el ramanand musulman si ea ortodoxa. Copiii nu au fost botezati la biserica, parintii preferand sa-i lase pe ei sa-si aleaga drumul potrivit atunci cand vor simti nevoia. Baietii au mers de cateva ori in Siria, cu parintii in concediu si le-a placut stilul de viata si cultura orientala, insa deocamdata se simt bine in Romania. Oricum, nu stiu araba decat foarte putin. Doar sotia medicului a apucat sa invete limba araba in perioada in care a stat in Siria.

„Medicul e ca un fel de preot"

Pe lista medicului de familie sunt aproximativ 1.200 de asigurati si inca circa 400 de neasigurati. „Vine lumea la medic, pana la urma e in interesul lor sa ma asculte. Pacienti cu decompensari ale unor afectiuni avem mai rar pentru ca de obicei respecta indicatiile si-si iau tratamentul asa cum trebuie. Mai sunt si dintre cei care nu prea ma asculta, dar sunt mai putini. Aici, in zona, predomina bolile de inima, cele digestive si hepatitele cronice", a declarat medicul. Acesta mai spune ca are sansa de a fi apreciat de catre pacientii sai, medicul de familie fiind la tara aproape o ruda pentru pacient. „Eu vorbesc cu oamenii care vin in cabinet, stiu ce fel familie au, cu ce probleme se confrunta. Medicul e ca un fel de preot, vede tot tabloul in care se incadreaza pacientul. Eu stiu daca pacientul meu are sau nu bani sa-si ia reteta, ii prescriu ce stiu ca-si poate cumpara, ca nu-l ajut cu nimic daca ii scriu pe reteta medicamente pe care el nu le va lua pentru ca sunt prea scumpe. Avem in fiecare luna in jur de 400-500 de consultatii, vaccinari, retete, examene de bilant", a adaugat medicul. La 48 de ani, medicul se simte inca la inceput de drum si spune ca ii place ceea ce face. De altfel, asistenta medicala are grija sa spuna ca „il tinem aici pana face 80 de ani". „Acum am familia aici. Mi-e dor de cei din Siria, insa vorbesc cu ei mereu. La cate metode de comunicare sunt acum, e ca si cum ai fi chiar acolo. Poate la pensie ma voi retrage in Siria", spune zambind medicul. In cabinetul de la Osoi a cam avut pacienti de toate felurile, insa e obisnuit pentru ca in stagiul petrecut in Siria a avut ocazia sa faca de toate, inclusiv chirurgie sau obstetrica.

„Numai betivii nu-l prea iubesc pe medic"

Pentru oamenii din sat, nationalitatea medicului care ingrijeste de sanatatea lor nu are absolut nicio importanta. „E un medic excelent, ne ajuta mereu cand avem nevoie, ne spune exact unde sa mergem, vorbeste cu alti medici pentru noi, ca sa ne primeasca la consultatii. Tine foarte mult la copii si e mai omenos decat ai nostri. Intotdeauna spune ca el e medic ca sa vindece, nu ca sa ia bani. S-a intamplat chiar sa ne dea medicamente din banii lui", spune Mihai Gradinaru, in barbat in varsta de 65 de ani din Osoi. Barbatul a avut niste probleme medicale cu una din fiicele sale, asa ca a calcat deseori pragul cabinetului medicale din sat. Omul e nemultumit insa ca autoritatile locale au tot promis in ultimii ani ca-l ajuta pe medic sa renoveze cladirea in care se afla cabinetul, dar pana acum nimeni n-a facut nimic. Viorica Tarus a avut nevoie de medicul Hamod mai ales pentru socrul sau care suferise un atac vascular cerebral. „Se poarta frumos medicul si vine acasa tot timpul cand il chemi. Pana la urma, nu conteaza din ce tara esti, suntem oameni cu totii, depinde de educatia pe care o ai, nu de tara de origine. Pe socrul meu l-a ajutat foarte mult, nici macar nu putea sa se miste, si dupa doua saptamani de tratament chiar a inceput sa mearga. Nu trebuie sa-l spal eu sau sa-l hranesc, se descurca singur. Numai betivii nu-l prea iubesc pe medic, pentru ca se duc mereu la el dupa ce beau si li se face rau, si medicul ii cearta", spune femeia de 43 de ani. (Amalia DASCALU)

Comentarii