Scolile si universitatile, in zodia lui Adomnitei

miercuri, 02 ianuarie 2008, 18:25
5 MIN
 Scolile si universitatile, in zodia lui Adomnitei

Anul 2007 a fost pentru educatie un an al schimbarilor, multe din ele controversate si chiar contestate. "Pina in decembrie, 2007 a fost un an bun, pentru ca nu s-a facut nimic", a rezumat intr-o singura fraza rectorul Universitatii "Al.I. Cuza", Dumitru Oprea, care a facut aluzie la aparitia pe 17 decembrie a pachetului de legi care reformeaza sistemul de invatamint.

Modificarea soc a anului 2007 in invatamintul preuniversitar a fost inlocuirea testelor nationale cu tezele cu subiect unic – cea mai contestata masura a ministrului Cristian Adomnitei.

Dascalii se pling ca sistemul tezelor favorizeaza elevii norocosi si slab pregatiti, care au primit rezolvarea subiectelor pe tava sau care au avut o supraveghere mai putin vigilenta. "Vor fi copii buni care, din pacate, isi vor pierde locurile la liceu. Asta este o tragedie", este de parere directorul Colegiului "Emil Racovita", Seryl Talpalaru. Unul dintre punctele pozitive din 2007 este acordarea unei finantari mari invatamintului.

Primul examen din viata de elev si-a pierdut credibilitatea

Impactul cel mai puternic pare sa il aiba modificarea sistemului de admitere la liceu. Practic, elevii de clasele a saptea si a opta sustin tezele cu subiecte la nivel national. Disciplinele pentru tezele cu subiect unic sint limba si literatura romana si matematica, pentru ambele clase, elevii din ultimul an de liceu avind de sustinut si o teza la alegere intre istorie si geografie.

Notele obtinute la teze vor reprezenta jumatate din media de admitere, cealalta jumatate fiind reprezentata de media generala din timpul gimnaziului. Schimbarea introdusa de ministrul Adomnitei si-a aratat din plin fisurile: supravegherea in timpul tezelor, facuta de catre dascali din aceeasi scoala, au favorizat copiatul, fapt confirmat de elevi din mai multe unitati.

De asemenea, studierea tezelor la clasa fac posibila frauda prin modificarea continutului lucrarilor. Dezavantajate de sistem sint scolile bune, care s-ar putea alege cu elevi mai slab pregatiti, dar care au obtinut note mari. Este probabil ca, din 2008, liceele de elita sa poata organiza si propria admitere, ca modalitate suplimentara de selectie pe linga teze si media din timpul anilor de gimnaziu.

Banii pentru investitii, cheltuiti in proportie de 90%

Ministerul Educatiei a investit in invatamintul iesean pentru lucrari de infrastructura si dotari aproximativ 800 de miliarde de lei vechi. "Trendul este ascendent si vom primi si anul viitor mai multi bani", asigura sefa inspectoratului Scolar Judetean, Camelia Gavrila, constienta fiind de bugetul pentru educatie, care va fi mai mare ca in 2007.

Problema a fost insa absorbtia acestor fonduri. Dupa ce la inceput administratiile locale fie au fost pasive la fondurile primite, fie s-au impotmolit in procedeele greoaie de decontare a sumelor cheltuite, pe ultima suta de metri au reusit sa foloseasca, la foc automat, marea majoritate a sumei pe lucruri mai mult sau mai putin trebuincioase. "La bugetul de stat nu se vor intoarce mai mult de 10% din fonduri", previzioneaza inspectorul general Camelia Gavrila.

Legile educatiei, facute in pripa, fara schimbari de fond

Ca efect al descentralizarii sistemului de invatamint, judetul Iasi a organizat in 2007 titularizarea pe centre, fiecare dintre acestea punind la dispozitia candidatilor un set distinct de cerinte pentru examinare, la fiecare disciplina. "Este timpul ca descentralizarea sa capete o forma concreta, iar informatiile obtinute de la judete pilot, cum sintem si noi, sa fie diseminate si aplicate in toata tara", a mai declarat Camelia Gavrila.

Finantarea in functie de numarul de elevi, bazata pe un cost standard, pilotata la Iasi, face si obiectul noilor legi ale educatiei. "Legea educatiei care se afla acum in vigoare dateaza din 1995. La ea au fost aduse amendamente, modificari si completari. Cu toate acestea, o data la 10 ani trebuie regindit sistemul de invatamint in asa fel incit sa raspunda la noul context socio-economic. Noile legi ale educatiei sint in prezent supuse dezbaterii publice, la care consider ca ar trebui sa participe si parintii, nu doar reprezentantii sistemului, astfel incit punctele de vedere ale tuturor sa fie auzite", a precizat sefa ISJ.

Practic, in anul 2008 legea invatamintului preuniversitar, a invatamintului superior si statutul cadrelor didactice vor trebui sa parcurga pasii pentru punerea lor in aplicare. Cu toate acestea, este putin probabil ca anul scolar 2008-2009 sa inceapa sub incidenta noilor acte normative. O noua structura a invatamintului, cu invatamint generalizat de la virsta de 3 ani si invatamint primar de 5 clase, transformarea Inspectoratelor Scolare in Directii Judetene pentru Invatamint Scolar sint doar citeva dintre schimbarile aduse de legi la invatamintul preuniversitar.

De asemenea, profesorii vor fi titulari sau asociati, iar cadrele didactice tinere vor face doi ani de stagiatura sub coordonarea unui mentor. Finantarea unitatilor de invatamint va fi facuta in functie de numarul de elevi, costul standard pe elev urmind a fi stabilit anual. In cazul invatamintului superior, continua polemicile cu privire la desemnarea conducerii universitatilor, iar sindicatele declara cu inversunare ca vor aduce amendamente.

"Sper sa avem puterea sa oprim aceste legi deoarece la noi proiectele legislative sint vazute ca o sarcina de serviciu, si nimic mai mult. In alte tari, pentru elaborarea unor legi sint petrecuti ani intregi pentru documentare. Noi le-am facut in citeva luni. Sint pseudo-legi. Cei care le-au facut nu stiu nici macar ce este o universitate: nu o institutie publica, ci una de invatamint", a declarat rectorul Dumitru Oprea.

Se anunta un an cu proteste sindicale

Cu ecou in 2008 vor fi si actiunile sindicale intreprinse de salariatii din educatie, pentru ca anul acesta s-a terminat cu actiuni de protest: greva de avertisment a sindicalistilor de la "Spiru Haret" si pichetarea cladirilor Parlamentului si a Guvernului de catre membrii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar.

Pe ultima suta de metri, s-a aprobat amendamentul care prevede majorari salariale de 10%, din 2008, pentru toti dascalii, si nu doar pentru cei care detin gradul intii. Protestul a vizat in mod special acordarea primei anuale, adica a celui de-al 13-lea salariu, in luna decembrie, revendicare care nu a fost solutionata.

Sindicatele ameninta cu noi proteste in 2008. Cu toate acestea, salariatii din educatie au obtinut in 2007 majorarea salariilor in trei transe: 5% de la 1 ianuarie, 2% de la 1 aprilie si 15% de la 1 octombrie.

Comentarii