Somerii in halate albe

Subtitlu

luni, 21 aprilie 2008, 23:30
4 MIN
 Somerii in halate albe

De citeva luni, nici la indeminizatia de somaj nu mai au dreptul cei care termina medicina. Multi dintre absolventi nu promoveaza rezidentiatul, iar posturile scoase pentru specializarea intr-un domeniu al medicinei ajung doar pentru jumatate dintre ei. Interesant este ca, pe de o parte, spitalele iesene "pling" dupa medici si asistenti bine pregatiti, iar pe de alta parte, unii absolventi de medicina sint considerati incompatibili cu munca in sistem, nu pot lucra nici macar in calitate de cadre medicale cu drepturi partiale. Practic, licentiatii in Medicina din Romania sint in afara legii pina ce nu iau rezidentiatul.
 

 

Zeci de tineri care termina Facultatea de Medicina nu au cum sa lucreze. Daca au avut ghinionul sa nu promoveze examenul de rezidentiat, acestia nu au alta posibilitate decit sa stea acasa. Practic, in momentul de fata nu exista nici o prevedere legala prin care aceasta categorie de absolventi sa aiba posibilitatea incadrarii pe post in sistemul sanitar. In urma cu citeva luni, Ministerul Sanatatii Publice a emis un proiect de hotarire prin care se confereau unele sperante absolventilor de medicina nerezidenti.

Conform proiectului de lege, acestia se pot angaja ca medici stagiari pe o perioada de 3 ani, timp in care puteau sa-si sustina si examenul de rezidentiat. Numai ca metodologia de aplicare a prevederilor actului normativ nu au fost stabilita inca. Astfel norma nu-i ajuta la nimic pe absolventi. In tot acest timp, tinerii absolventi trebuie sa supravietuiasca asa cum pot, fara ca diploma de absolvire sa le aduca vreun avantaj. Nici in ceea ce priveste indemnizatia de somaj nu sint favorizati. Singurul lor venit este de 250 de lei pe luna, ajutor de care pot beneficia doar 6 luni din luna urmatoare sustinerii examenului de rezidentiat.

"Parca as fi absolvent de liceu. Noi sintem considerati ca si cum am facut 12 clase, nu conteaza ca numai noi stim cum ne-am chinuit timp de sase ani. Dupa atitia ani de studiu si sacrificii, din cauza unui examen ne izbim de o bariera. Eu nu am alta sursa de venit decit daca as lucra in domeniul in care m-am pregatit. Deocamdata iau 250 de lei somaj pe luna, pe care il termin in iunie. Si asa este insuficient pentru studiu si trai", povesteste dezamagita Valentina E., absolventa in promotia 2007.

Alti tineri care se afla in aceeasi situatie au incercat sa-si caute de lucru in orice domeniu. „Am depus cv-uri si am fost la interviuri. Pina si la baruri si la banci am incercat sa ma angajez, numai sa nu stau acasa pina la anul. Deocamdata am inceput o colaborare cu o firma de distributie de medicamente, care e in domeniul meu cit de cit", spune un tinar care a dorit sa ramina sub protectia anonimatului.

In spital, doar ca voluntar

Pina anul trecut, legea le permitea celor respinsi sa urmeze un an de stagiu cu plata, pina la sustinerea unui nou examen de rezidentiat. Astfel, erau licentiati in Medicina care faceau stagiul platit, in spitale sau la dispensarele satesti. Din acest an, aceasta posibilitate nu mai exista. „Nici anul de stagiu pina la urmatorul examen nu-l mai putem face. Eu fac munca voluntara pe specializarea pe care as vrea sa o urmez dupa ce trec de rezidentiat. Chiar daca deocamdata nu sint platita, macar nu pierd contactul cu domeniul. Am noroc ca domnul doctor a acceptat sa ma primeasca. Tot aud promisiuni ca o sa vina contractul pentru cei trei ani de practica supravegheata. Cu promisiunea ramin, cred", continua Valentina.

La examenul de rezidentiat de anul trecut, din judetul Iasi au participat 378 de tineri, dintre care 167 nu au reusit sa-l promoveze. Acestia nu pot fi angajati, pot lucra doar daca accepta sa munceasca gratis. Intre timp, in spitalele iesene sint multe specializari fara medici. „Traim un paradox. Dintre toti absolventii unei generatii, aproximativ 20% sint utilizati pe piata muncii. Restul, chiar daca au diploma si au invatat 6 ani, nu pot profesa deloc pentru ca legile la noi nu le permit inca. In plus, si legea care a fost negociata cu Uniunea Europeana spune ca fara rezidentiat absolventii nu pot lucra, si astfel nici venit nu au", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor.

Pe de alta parte, o alta inadvertenta care afecteaza zeci de absolventi de medicina o reprezinta numarul de locuri scoase la concursul de rezidentiat. „Chiar daca ar promova toti citi se inscriu, tot nu ar putea lucra. Numarul posturilor este cam jumatate cit cel al candidatilor. La 5.000 de absolventi, la nivelul tarii, se scot aproximativ 2.500 de locuri, ceea ce tot ar face trierea pe piata muncii. In domeniul sanatatii de la noi lipseste planificarea atit a personalului, cit si a infrastructurii", adauga prof.dr. Vasile Astarastoae.

Care e solutia?

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania se gindeste pe viitor si la citeva solutii pentru a reduce numarul de tineri care nu promoveaza examenul de rezidentiat. „Cred ca ar trebui sa se tina cont si de eventualele stagii de practica voluntara pe care studentul le-a facut in timpul facultatii. De asemenea, notarea sa se faca in functie de manevrele si specialitatea pe care acestea le-a invatat. Numai ca s-ar crea o serie de probleme la dovada efectuarii practicii voluntare. Trebuie sa gindim un sistem corect in care sa putem controla daca intr-adevar acel student a exersat sau nu. Deocamdata, totul este la nivel de idee, dar sper sa poata fi pusa in aplicare, deoarece in unele tari din Uniune deja functioneaza", a explicat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Comentarii