Centrul de Transfuzie in blocaj

sâmbătă, 13 noiembrie 1999, 00:00
3 MIN
 Centrul de Transfuzie in blocaj

Centrul de Transfuzie Sangvina Suceava se afla in pragul falimentului. Deoarece nu mai are banii necesari pentru a functiona, de luni, 15 noiembrie a.c., el isi restringe activitatea cu 80%. Acest lucru inseamna ca donatorii vor fi trimisi acasa, singurii primiti fiind cei care doresc sa doneze singe benevol, adica fara a beneficia de bon de masa. "Am primit o adresa din partea SC UDESTEANA, care este cel mai mare furnizor de alimente pentru donatorii nostri, prin care sintem anuntati ca, incepind cu 15 noiembrie, nu ni se mai elibereaza produsele pentru bonurile de singe, deoarece sintem debitori cu suma de 205.193.500 de lei. In consecinta, de luni vom accepta doar donatorii care semneaza ca nu au nevoie de bonul de masa", a explicat dr. Adrian Oprea, directorul Centrului de Transfuzie Suceava, limitarea dramatica a functionarii. El a precizat ca unitatea pe care o conduce se afla intr-o situatie delicata de mai mult timp si isi redusese deja drastic numarul de donatori de la 1.000, cit este necesarul pentru judet, la 600.
In opinia dr. Adrian Oprea, principalul vinovat de iminenta apropiere a falimentului este Casa Judeteana de Asigurari care refuza sa suplimenteze fondurile spitalelor. "Casa de Sanatate Suceava are datoria sa suplimenteze spitalelor fondurile necesare pentru a plati contravaloarea produselor de singe. Este, insa, printre putinele case din Romania care nu face acest lucru. Scuza pe care ne-o prezinta este ca nu are temei legal, dar nu este posibil ca o lege sa fie valabila doar pentru anumite zone", a specificat directorul Centrului Judetean de Transfuzie Sangvina. Pentru ca CJASS nu a suplimentat fondurile la spitale, acestea au datorii catre furnizorul de singe de aproape 2 miliarde de lei. Din acesata suma, 1,481 miliarde de lei sint datoriile Spitalului Judetean, 251.315.000 de lei ale Spitalului Vatra Dornei, 184.252.000 de lei – Radauti, 78.493.000 de lei – Falticeni si 40.000.000 de lei – Cimpulung Moldovenesc. Deoarece nu isi poate recupera costurile necesare prelucrarii singelui (aproximativ 550 milioane de lei/luna), Centrul Judetean de Transfuzie Sangvina a acumulat datorii de aproape 1 miliard de lei, dintre care peste 227 milioane de lei la alimente.
Un alt vinovat de criza pe care o strabate la ora actuala Centrul de Transfuzii Suceava este adminstratia locala, care nu a dat banii necesari pentru o functionare normala. "La inceputul anului am facut bugetul si l-am trimis pentru aprobare Primariei. Am cerut 1,150 miliarde de lei, suma in care erau incluse si datoriile de anul trecut de aproape 98 milioane de lei. Din aceasta suma ne-a fost aprobat numai 1 miliard, pe care inca nu l-am primit in totalitate. Primaria ne mai este datoare cu 230 milioane de lei, bani pe care daca ni i-ar da ne-am descurca pina la sfirsitul anului. Din pacate, nu prea avem sperante sa ii primim", ne-a declarat dr. Adrian Oprea.
Dr. Adrian Oprea mai spune ca situatia de la Suceava, in ceea ce priveste recuperarea datoriilor, nu este singulara: "Toate Directiile de Sanatate Publica au primit o adresa prin care li se aduce la cunostinta faptul ca, daca spitalele nu isi platesc datoriile catre Centrele de Transfuzie exista riscul ca reteaua de transfuzii din Romania sa sucombe. Prin adresa, directiile au fost rugate sa transmita acest lucru tuturor unitatilor sanitare din subordine si sa ia toate masurile corespunzatoare de achitare a creantelor ce le au fata de centre, pentru a se preintimpina blocajul activitatii de recoltare a singelui si, implicit, a livrarilor, lucru care ar pune in pericol sanatatea si chiar viata bolnavilor". (Cristina TURCU)

Comentarii