Greva maturatorilor

sâmbătă, 19 februarie 2000, 00:00
4 MIN
 Greva maturatorilor

Aproximativ 40 de lucratori la salubritate ai societatii TEST PRIMA din Suceava, au protestat ieri in fata Primariei municipiului Suceava, din cauza conditiilor in care muncesc la aceasta societate. Nemultumirea lor este data de salariile foarte mici cu care sint platiti, precum si de modul cum patronul societatii, Viorel Juravlea, abuzeaza de munca lor.
Ei ne-au marturisit ca nu mai vor sa mai munceasca pentru doar 29.000 de lei pe zi cit le da patronul lor, in conditiile in care au de maturat toata Suceava, din Burdujeni pina in Obcini. Lucratorii ne-au mai spus: "Din cei aproape 70 de oameni de la TEST PRIMA, citi fac curat in Suceava, doar vreo trei, patru sint angajati cu carte de munca. La noi, banii nu se iau pe un stat de plata. Nu vedem nici <fluturas>, nici nimic altceva. Platile se fac de catre sofer, pe un carnetel liniat, in care e scris cit are fiecare de luat si in care semnam dupa ce luam banii", ne-a declarat un lucrator de la TEST PRIMA.
In plus, ei au completat plingerile cu faptul ca nu iau niciodata banii la timp, lefurile, asa proste cum sint, intirziind si cite 10-12 zile. Ei nu si-au primit nici salariile acestei luni, care trebuiau platite in ziua de 14 februarie. Din informatiile noastre, rezulta ca Primaria a achitat catre TEST PRIMA, in luna februarie, aproximativ 50 milioane de lei.
Muncitorii ne-au spus ca in contul acelorasi salarii proaste, ei presteaza munci, discret, si pe la gospodaria patronului lor sau ale rudelor lui. "Patronul nostru, domnul Juravlea ne foloseste si la alte munci in afara de munca de la societate. Ne-a luat la strins mere, la incarcat calaburi, la sapaturi in spatele casei la mama dumnealui. Bani pentru muncile astea, din afara programului, nu ne-a dat niciodata vreo lingura de mincare calda. Numai cind am sapat la mama lui, ne-a dat cite o placinta", a marturisit alt lucrator al societatii TEST PRIMA.
In multimea de veste portocalii, specifice muncitorilor de la salubritate, erau si citiva elevi de la scoala speciala din Burdujeni, care, pentru citiva banuti, dau la matura in trei schimburi. Oamenii adunati ieri in fata primariei erau nemultumiti si de faptul ca au primit in dotare maturi si lopeti cu cozi foarte subtiri, care se rup dupa trei ture de maturat. Pentru ca sint amenintati tot timpul ca li se vor imputa pagubele, ei au preferat sa aduca in "slujba" societatii TEST PRIMA uneltele personale. Sub incidenta infricosatoarelor imputatii intra tomberoanele foarte vechi, ce stau sa se desfaca, precum si celebrele veste in zeghe portocalii care costa, in opinia patronului Viorel Juravlea, cit un sfert din leafa unui muncitor, adica 200.000 de lei.
Daca, in recuperarea pagubelor, seful societatii se dovedeste foarte scrupulos, altfel se prezinta treaba cind are de platit ceva. Accidentat in timpul serviciului, Ilie Buruiana, unul din lucratorii lui Viorel Juravlea a fost "luat" de o masina pe carosabil, suferind traumatisme grave la cap si piciorul drept, pentru care a fost internat cam doua saptamini la un spital din Iasi. In zadar a asteptat Ilie Buruiana un ajutor banesc din parte societatii TEST PRIMA, ca el nu a mai venit.
Despre toate aceste acuze ce i s-au adus, Viorel Juravlea, patronul societatii TEST PRIMA, ne-a declarat: "Oamenii au protestat dupa ce in presa a aparut ca am luat de la Primarie doua miliarde de lei si lor le dau salarii mici. Acum vor sa le maresc salariile. Dupa ce am stat de vorba cu ei, s-au lamurit si au plecat la munca pe sectoare. Nu stiu citi angajati cu carte de munca am, dar pot sa va spun ca la mine nu munceste nimeni la negru. Ca este asa, vor dovedi organele de control pe care le am deja pe cap. Iar despre faptul ca lucratorii au muncit pe la gospodariile mele sau ale rudelor, nu este nimic adevarat. Toate aceste lucruri mi se intimpla cam din luna ianuarie si cred ca sint niste sicane".
Pe domnul Juravlea il putem informa noi ca are la societatea TEST PRIMA aproximativ 110 persoane angajate cu carte de munca pentru toate activitatile pe care le desfasoara. Iata cum fabrica de cherestea de la Cacica, placintaria de pe strada Universitatii, constructiile de aductiune gaz metan, plus serviciul de salubrizare contractat cu Primaria, merg ca pe roate cu doar cei 110 salariati incadrati in conditii legale. Nu stim, insa, cum va putea patronul acestei societati sa motiveze si amenzile primite pina acum de la Camera de Munca, pentru folosirea fortei de munca la negru, cind el declara cu naivitate ca in unitatea lui nu exista asa ceva. (Daniela BEALE)

Comentarii