In aceste zile, la Spitalul Judetean au fost internate mai multe persoane care au cazut pe gheata

luni, 23 noiembrie 1998, 00:00
3 MIN
 In aceste zile, la Spitalul Judetean au fost internate mai multe persoane care au cazut pe gheata

In urma unei cazaturi pe gheata, un batrin a ajuns pe patul de spital. Constantin Cozorici, in virsta de 79 ani, din Costina, a fost internat, in Sectia de Chirurgie din cadrul Spitalului Judetean Suceava. Referindu-se la evenimentele care au precedat internarea sa, batrinul ghinionist ne-a declarat: "Veneam de la laptarie cu o galetusa goala in mina si mergeam foarte incet, deoarece era gheata. Cu toate acestea, am alunecat si am cazut. Am simtit o durere cumplita in partea stinga si nu ma puteam misca. Mi-am dat seama ca este ceva grav si, ajutat de niste vecini, am venit la spital".
In urma acestui incident, Constantin Cozorici s-a ales cu o coasta rupta, contuzie, pentru care va necesita mai multe zile de ingrijiri medicale. (Cristina TURCU)
31 de cardiologi din tara au participat la un curs intensiv de specialitate
Sub patronajul Societatii Romane de Cardiologie, in zilele de 20-21 noiembrie a.c., la Suceava, s-a desfasurat un curs intensiv de specialitate. La acest curs au participat insusi presedintele societatii, conferentiarul Macarie si fostul presedinte, actualul sef al clinicii Fundeni, profesorul Eduard Apetrei. Manifestarea s-a bucurat, totodata, de prezenta profesorului Mircea Bostan, in calitate de lector de seminar si a doctorului Ioan Coman, unul dintre cei mai buni ecografisti din tara. Intitulat "Evaluarea neinvaziva a bolilor cardiace congenitale", cursul a reunit 31 de medici din tara, unul dintre acestia fiind pediatru cardiolog.
"Cursul s-a adresat medicilor cardiologi din toata tara, dar consider ca ar fi fost necesara si participarea unor cardiologi pediatri. Au venit colegi din 12 orase, printre care Bucuresti, Bacau, Brasov, Tirgu Mures, Botosani, Cluj, Tirgoviste, Ploiesti, Covasna, dar un singur cardiopediatru in formare, care este, in momentul de fata, medic de pediatrie la noi in Suceava. De la 1 ianuarie speram sa vina cu drepturi depline si atunci vom fi, probabil, primul judet din tara care are un asemenea specialist", a spus dr. Mihai Creteanu, seful Sectiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean Suceava.
In tara noastra exista peste 70.000 de bolnavi cardiovasculari congenitali si poate impresionant, dar nu ca numar, fiind faptul ca in fiecare an se nasc aproximativ 20.000 de copii cu malformatii congenitale. Dintre acestia ajung sa traiasca numai 1.000.
Referindu-se la cursul organizat in aceste zile la Suceava, dr. Eduard Apetrei, seful clinicii Fundeni spera ca acesta are un scop precis, de instruire, deoarece sint foarte multe lucruri de adus la zi si de invatat. "Trebuie sa aratam lumii cum se pune diagnosticul in boala respectiva, ce tratament se face la noi si ce tratament se face in alta parte, care sint limitele. Toate aceste teme sint propuse de colegii din teritoriu, dar sintem receptivi si la ideile noi, astfel incit cursurile pe care la organizam nu au un plan strict de desfasurare", a precizat dr. Eduard Apetrei. El mentioneaza ca hipertensiunea arteriala afecteaza 15-20% din intreaga populatie si 30% din persoanele trecute de 50 de ani. Foarte multi din cei depistati cu o boala cardiovasculara nu stiau acest lucru, iar cei care stiau nu doreau sa se controleze din diverse motive, reteaua sanitara neavind capacitatea de a investiga toti bolnavii.(Cristina TURCU)

Comentarii