Procurorul general Amarie a pus ochii pe corupti

vineri, 20 iulie 2001, 23:00
3 MIN
 Procurorul general Amarie a pus ochii pe corupti

Combaterea coruptiei a devenit prioritatea numarul unu pentru procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava, Ioan Amarie. Desi in momentul de fata se afla in lucru la parchetele din judetele Suceava si Botosani nu mai putin de 48 de cazuri de coruptie, pina in prezent nu a fost rezolvat nici unul dintre acestea. Ioan Amarie si-a exprimat nemultumirea vizavi de acest aspect, apreciind ca "nu s-a actionat cu fermitate pentru combaterea fenomenului de coruptie. Desi toata lumea vorbeste de coruptie, in mod paradoxal nu exista corupti". Pentru rezolvarea celor 48 de dosare care privesc luari si dari de mita, trafic de influenta si alte infractiuni de coruptie, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava a luat deja o serie de masuri in vederea solutionarii cu operativitate a cazurilor. Sarcina de a-i pune pe corupti la zid va reveni Birourilor si Serviciilor de Combatere a Coruptiei care au fost infiintate acum citeva luni la Parchetul Curtii de Apel si la Parchetele de pe linga Tribunalele Suceava si Botosani.
O alta directie in care s-a actionat lent pina acum este cea a privatizarilor ilegale. "Desi se stie ca s-au facut privatizari frauduloase, pina acum nici un caz nu a fost promovat pe rolul instantelor. Pentru dinamizarea activitatii in acest domeniu, am dispus luarea de masuri ferme in cele 7 dosare de privatizari frauduloase aflate in lucru la procurori", a mentionat Ioan Amarie.
Numarul persoanelor trimise in judecata a crescut cu 38% in primul semestru al anului 2001
La polul opus dosarelor de coruptie si privatizari frauduloase se afla cazurile din domeniul economico-financiar. Cifrele inregistrate de statistici in combaterea criminalitatii economico-financiare sint concludente: in primele 6 luni ale acestui an au fost trimise in judecata 312 persoane fata de 185 in aceeasi perioada a anului 2000, cresterea procentuala fiind de 68%. Procurorul general Ioan Amarie considera ca rezolvarea unor cazuri cum ar fi cel al lui Severin Tcaciuc sau, mai recent, al fostului director al SC ROMUPS SA Suceava, Ioan Vasiliu, sint semne clare ale implicarii mai profunde a organelor statului in rezolvarea infractiunilor din domeniul economico-financiar. Aceeasi tendinta de crestere a ratei infractionalitatii s-a consemnat si la nivel general. Astfel, numarul persoanelor trimise in judecata de procurorii de la parchetele sucevene a crescut cu 38% in primul semestru al acestui an fata de perioada similara a anului 2000. Comparativ cu cresterea inregistrata la nivelul intregii tari, de 23%, rata criminalitatii din judetul Suceava se afla la cote destul de alarmante. De fapt, potrivit statisticilor oficiale, Suceava se afla pe locul V in tara in ceea ce priveste criminalitatea, cu 195 de inculpati la 100.000 de locuitori. Inaintea Sucevei se mai afla doar patru curti de apel, si anume cele din Galati, Ploiesti, Iasi si Craiova. In urma se regasesc, in schimb, localitati mari, ca de exemplu: Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj, Tirgu Mures, Bacau etc. Cifric, in primele 6 luni ale lui 2001 au fost trimisi in judecata 2523 de inculpati, cu aproape 700 mai mult decit in aceeasi perioada din 2000. Ingrijorator este ca s-au consemnat cresteri semnificative la infractiunile contra vietii cu un procent de 10%. La omoruri si tentative de omor se inregistreaza cea mai importanta crestere, respectiv de la 36 la 54.
Concomitent cu cresterea ratei infractionalitatii, in primul semestru al acestui an a scazut de 4 ori numarul persoanelor trimise gresit in judecata. Practic, la Suceava nu s-a consemnat nici un caz de arestare nelegala, lucru care a fost evidentiat la bilantul ce s-a desfasurat la nivel national cu toti conducatorii de Parchete. In acelasi timp, la institutiile aflate in subordinea Parchetului de pe linga Curtea de Apel Suceava a scazut cu 22% numarul persoanelor care au beneficiat de articolul 18, indice 1, cel care prevede in unele cazuri aplicarea de amenzi cu caracter administrativ. Ioan Amarie crede ca toti acesti indicatori reflecta exigenta de care au dat dovada procurorii in rezolvarea cazurilor. "Dorinta noastra este aceea ca toate dosarele aflate in lucru sa fie rezolvat intr-un termen cit mai scurt. De asemenea, se va urmari permanent ca solutiile date sa fie cele corecte", a mai adaugat procurorul general al Parchetelor de pe linga Curtea de Apel Suceava. (Sandrinio NEAGU)

Comentarii