Secesiune de tip bucovinean

marți, 04 decembrie 2001, 00:00
4 MIN
 Secesiune de tip bucovinean

Pericolul enclavizarii zonelor locuite de catre etnicii ucraineni din judetul Suceava, folosit de catre un grup de enoriasi drept argument pentru reactivarea Episcopiei Radautilor, ceea ce ar duce practic la divizarea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, nu a ramas fara ecou.
Consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, preotul Mircea Nutu spune ca nu exista nici un conflict cu credinciosii ucrainieni
In lipsa IPS Pimen, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, preotul Mircea Nutu, a evitat sa vorbeasca in numele institutiei, dar a spus, in nume personal, ca asa zisul pericol al enclavizarii zonelor locuite de ucrainieni este "o falsa problema". Mentionind ca nu exista nici un conflict cu credinciosii ucrainieni, deoarece preotii oficiaza toate serviciile religioase in limba ucraineana si pastreaza traditiile, Mircea Nutu a precizat ca "Reactivarea Episcopiei Radautilor este o problema interna a Sfintului Sinod al BOR. Nu poate sa ceara reactivarea unei Episcopii un grup de reflectie, care s-a format peste noapte, din directori si patroni, care au ajuns mari patrioti si mari istorici".
Pentru o separatie a unei forme de organizare a structurilor bisericesti, treaba nu e prea… ortodoxa
La rindul sau, deputatul PRM de Suceava, dr. Ludovic Abitei, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca nu crede ca in judet exista tensiuni interetnice, avind ca suport fenomenul religios. „Pentru mine, asta e ceva nou. Nici bine nu s-a stins "Scandalul Har-Cov", cel legat de afirmatiile liderilor partidului de guvernamint, cum ca in zonele locuite de maghiari s-ar constata o disolutie a puterilor statului, iata ca in mod artificial este creat unul aici, in Bucovina. Aici, de cind ne stim, minoritatile, ucraineni, germani, poloni, au convietuit pasnic cu romanii. Iar pentru o separatie a unei forme de organizare a structurilor bisericesti, mie ca si catolic, treaba nu mi se pare prea…ortodoxa. Si asta, mai ales ca pentru a obtine o separare fata de Arhiepiscopie, unii enoriasi ortodocsi romani, se folosesc de false probleme, cum ar fi pericolul catolic, ori cel al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, sau cel al asa-zisei enclavizari. Pericolul enclavizarii ucrainene, prin intermediul bisericii, este o utopie", a afirmat deputatul Abitei.
Prin nereinfiintarea Episcopiei Radautilor, se urmareste "distrugerea coloanei vertebrale a spiritualitatii romanesti din nordul Moldovei"
Reamintim ca un comitet de initiativa, format din persoane „grele" din municipiul Radauti (Teodor Maerean, pensionar, fost inspector la BNR si BCR, Maria Scheul, contabil sef la Sucursala BCR Radauti, Tiberiu Epifanie Maerean, fost deputat FSN, proprietarul SC RADIO TEL SRL Radauti, Constantin Calancea, fost director BCR si BNR, Teodor Costiuc, director la Banca Agricola Radauti, Dorin Niculce, director BRD Radauti, Viorel Olinici, sef serviciu SC SAB SA Radauti, Aurel Olarean si Calancea Viorica, proprietari ai firmelor SC BUCOVINA TEX SA, respectiv, SC EUROCONSULT SRL Radauti) a inceput demersurile pentru reinfiintarea Episcopiei Radautilor. Comitetul de initiativa a trimis, zilele trecute, un memoriu Sfintului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si Preafericitului Parinte Patriarh Teoctist, memoriu semnat de inca alte peste 600 de persoane si in care se spune ca Episcopia Radautilor, desfiintata de Imperiul habsburgic, in 1775, odata cu ocuparea Bucovinei, este singura nereactivata din Romania si ca, prin nereinfiintarea acesteia, se urmareste "distrugerea coloanei vertebrale a spiritualitatii romanesti din nordul Moldovei". De asemenea, semnatarii memoriului sustin ca Arhiepiscopia ar trebui sa se intinda doar pe teritoriul ocupat de fostele judete Suceava si Falticeni. Semnatarii memoriului spun ca demersurile pentru reinfiintarea Episcopiei Radautilor au inceput imediat dupa 1990, dar fara nici un rezultat, si mentioneaza ca "Am cerut aceasta intrucit biserica noastra stramoseasca are nevoie aici, in acest colt de tara, de o fortificare cit mai temeinica, pentru a milita cu succes pentru intarirea si apararea ortodoxiei in aceste vremuri, cind au navalit peste noi o multime de predicatori neoprotestanti, unii pagini, cu practici cultice aberante, ce misuna pretutindeni, bat la usile caselor, acosteaza oamenii pe strada, impartindu-le brosuri si pliante, organizind conferinte si prezentind filme, in cadrul unei campanii agresive si sustinute de prozelitism, pentru smintirea credinciosilor si destramarea comunitatii ortodoxe. Consideram ca reasezarea Episcopiei Radautilor pe vechile sale temelii istorice, echivaleaza, sub aspect strategic, cu implementarea actuala de noi si noi lacasuri de rugaciune ortodoxa pe pamintul Transilvaniei, unde bintuie fantomele revizionismului maghiar. Constient de situatia existenta astazi in teritoriu, marcata de pericolul extinderii nestavilite a efectelor invaziei sectare, precum si de necesitatea imperioasa de intarire si aparare a ortodoxiei in aceasta parte a Bucovinei, Prea Sfintitul episcop vicar Gherasim Putneanul a rostit, cu prilejul unui interviu televizat, urmatoarele cuvinte memorabile : <Cel ce se impotriveste reinfiintarii Episcopiei Radautilor nu este nici ortodox, nici roman>" .
Interesant este si faptul ca radautenii atrag atentia asupra pericolului enclavizarii zonelor din judet, locuite de ucraineni. Ei cred ca statul ucrainean are un plan bine stabilit, prin care se urmareste <enclavizarea> zonei locuite de ucraineni in judetul Suceava si infiintarea unui Protopopiat ucrainean, care va cuprinde 20% din suprafata judetului. Mai mult, se afirma ca in cazul in care Episcopia Radautilor nu va fi reactivata de catre Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane, situatia ar scapa de sub controlul statului roman. Aceasta, deoarece influenta ucraineana este in crestere, iar preotii din zona respectiva chiar ar fi hotarit sa infiinteze un Protopopiat ucrainean, sub jurisdictia directa a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Kiev.
(Tiberiu AVRAM, Vichenti COSMA)

Comentarii