Suceava, printre singurele cinci orase incalzite din tara

miercuri, 01 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Suceava, printre singurele cinci orase incalzite din tara

"In aceasta iarna, populatia Sucevei nu va suferi din
lipsa apei calde si caldurii. Toate disfunctionalitatile vor fi rezolvate din mers, dar este posibil ca, din cauza reparatiilor, segmente de populatie sa ramina pentru putin timp fara unul sau altul din aceste doua servicii. In tot cazul, actiunile noastre din aceasta iarna nu au ca scop decit sporirea increderii populatiei si a municipalitatii care ne-a incredintat serviciul de termoficare al Sucevei", a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general al Sucursalei Electrocentrale Suceava.
Aceasta declaratie a fost facuta in contextul unei discutii pe marginea a ceea ce managerul CET-ului a numit-o "antipropaganda" impotriva unitatii pe care o conduce. El a argumentat de asemenea ca, in context national,
Suceava se afla printre localitatile privilegiate in ce priveste furnizarea caldurii, atit timp cit doar patru alte orase se mai bucura de confort termic facilitat de Termoelectrica Bucuresti.
Pe de alta parte, directorul Dumitrescu recunoaste ca, in ce priveste discutiile aparute intre Primarie si CET, "toata lumea are dreptate", in momentul cind au inceput reprosurile aruncate de o parte si de alta, vis a vis de nerespectarea contractului de concesiune a intregii activitati de termoficare. "Noi am inteles ca, in conditiile unui buget mai mult decit limitat, Consiliul Local nu a avut de unde sa dea cele 25 de miliarde de lei promise prin contract pentru reabilitarea retelei. Dar nu mi se pare just, in acelasi timp, sa lovesti o unitate care, chiar in situatie de provizorat a pus osul la treaba imediat ce a preluat complet serviciul de termoficare, a scos din buzunar bani pentru reparatii, pentru separarea retelelor secundare si multe alte interventii, fara sa fie obligata sa o faca", a afirmat directorul CET. El a continuat cu faptul ca aceste controverse au substrat politic, iar reprosurile asupra CET au fost mai degraba o tendinta de a specula un subiect (termoficarea) cu impact la populatie. "Populatia nu trebuie sa fie la mijlocul unor asemenea probleme. Indiferent cine este la putere, indiferent ce <culoare> are un primar sau un prefect, populatia are nevoie de serviciul de termoficare".
"CET-ul are nevoie de termoficare la fel de mult ca orasul Suceava"
Directorul Dumitrescu a tinut sa contraatace si reprosurile pe care le-a primit Sucursala Electrocentrale in legatura cu lipsa de fermitate asupra persoanelor cu debite foarte mari, dar si fara bunavointa la plata lor. De cind a preluat serviciul de termoficare, CET a intrepris o serie de masuri cu importanta majora. Au fost calculate in primul rind majorarile de tarif pentru persoanele cu datorii mai mari de 60 de zile, s-a dat curs la 300 de somatii catre persoane fizice pentru care s-au introdus actiuni prin executor judecatoresc, chiar daca procedura este contestata din cauza duratei de rezolvare. De asemenea, au fost debransate de la apa calda menajera 60 de scari de bloc, reusindu-se in acest fel ca un numar cit mai mare de persoane cu plata la termen sa nu fie private de acest serviciu. "S-au cheltuit zeci de milioane de lei, din nou fara sa intre in sarcina noastra, pentru aceste instalatii de separare, ca sa reducem numarul locatarilor nemultumiti. Am dorit ca, dupa ce am preluat retelele termice, treaba sa merga, sa se schimbe ceva in bine pentru cei fata de care avem obligatia sa prestam", a spus Dumitrescu.
Managerul Sucursalei Electrocentrale a tinut sa specifice ca activitatea de termoficare la Suceava este la fel de importanta pentru toti consumatorii, dar si pentru furnizor care are nevoie de aceasta extindere de activitate. El ne-a comunicat ca mai mult de jumatate din cifra de afaceri a SE o reprezinta producerea energiei termice, respectiv 54%, fata de 46%, cit reprezinta producerea energiei electrice. Ca afacere, insa, proportia de 54% facturata ca productie, se dovedeste o afacere mai degraba paguboasa, pentru ca dupa noua luni de prestatie in aceasta activitate s-au contabilizat peste 17 miliarde de lei pierderi.
In ultimele zile, stocurile de combustibil ale CET existente pentru producerea de energie termica s-au mai inzdravenit putin. In luna octombrie au intrat 3800 tone de carbune si circa 2800 t de pacura in valoare totala de peste 5 miliarde de lei. Aceasta aprovizionare s-a facut exclusiv din banii SC Termoelectrica Bucuresti, ce vor fi recuperati de la populatie peste multe luni de acum incolo. Si totusi, creditati in cea mai mare masura de aceeasi societate, sucevenilor nu le vor lipsi in aceasta iarna caldura si apa calda. "Disconfortul termic al sucevenilor nu va aparea decit in momentul cind nu vom mai avea resurse pentru producerea energiei termice. Desi ni s-a reprosat ca <sefia> noastra dicteaza de la Bucuresti masurile drastice asupra consumatorilor suceveni, sint curios sa aflu ce alta societate ar fi in stare sa suporte cheltuielile cu combustibilul, la nivelul pe care il suporta prin noi Termoelectrica Bucuresti, combustibil fara de care termoficarea ar fi doar o vorba goala", a incheiat Ovidiu Dumitrescu. (Daniela BEALE)

Comentarii