Trafic in numele prefectului

Subtitlu

joi, 06 ianuarie 2011, 23:56
4 MIN
 Trafic in numele prefectului
Prefectul de Iasi, Dragomir Tomaseschi: "Doar il reprezentam in fata instantei. Nu am avut cu el nici un alt gen de legatura. Daca as fi avut, acum ma aflam linga el, nu?"

Un barbat cu cetatenie romano-moldoveana a fost arestat ieri la Bucuresti pentru fapte de coruptie. Igori Istrati a fost acuzat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca i-a cerut unei persoane 100.000 de euro, spunindu-i acesteia ca va interveni pe linga prefectul de Iasi pentru eliberarea unui titlu de proprietate privind un teren de peste 37.000 de metri patrati. Anchetatorii il acuza pe Istrati de trafic de influenta. Oamenii legii au precizat ca, in luna decembrie 2010, Istrati a pretins de la denuntator suma amintita, platibila in doua transe, a cite 50.000 de euro.

Procurorii au afirmat ca Istrati ar fi spus ca se poate prevala de influenta sa asupra prefectului de Iasi, pentru a-l determina pe acesta din urma sa-i elibereze denuntatorului titlul de proprietate asupra unui teren in suprafata de 37.459,96 metri patrati, situat in municipiul Iasi, pe amplasamentul fostei fabrici Tesatura.

Anchetatorii au adaugat ca Istrati a fost prins in flagrant delict in urma cu doua zile in timp ce primea de la denuntator 37.500 de euro, reprezentind o prima transa din banii pretinsi. Ieri, Istrati a fost retinut, iar, ulterior, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor – Directia Generala Anticoruptie.

Contactat telefonic, prefectul Dragomir Tomaseschi a precizat ca l-a reprezentat pe Istrati intr-un dosar, pe vremea cind era avocat. "Istrati mi-a fost client in urma cu 6-7 ani, intr-un dosar penal. Dar despre treaba asta nu cunosc nimic. Nu stiu despre ce este vorba, dumnealui nu m-a contactat, nu mi-a spus nimic", a declarat Dragomir Tomaseschi.

Acesta a adaugat ca l-a reprezentat pe Istrati in fata instantelor de judecata. "Din cite imi aduc aminte, l-am reprezentat intr-un proces in care era acuzat de inselaciune, cu niste file cec care nu erau in regula. A fost condamnat atunci de Judecatorie la un an de inchisoare. Pina la urma, dumnealui a si stat in inchisoare. Nu eram in relatii apropiate, eu doar il reprezentam in fata instantei. Va dati seama, am reprezentat atitea persoane in instanta… Nu am avut cu el nici un alt gen de legatura. Daca as fi avut, acum ma aflam linga el, nu? Eu nu am fost audiat in acest caz, am aflat de la presa", a mentionat Tomaseschi.

Cine este Igori Istrati?

In urma cu aproximativ un an, avocatul basarabean Igori Istrati le-a declarat reporterilor "Ziarului de Iasi" ca doreste sa infiinteze Partidul Democrat-Liberal din Republica Moldova. Istrati a precizat atunci ca a candidat, fara succes, la alegerile pentru Parlamentul Republicii Moldova. "Am participat la alegerile pentru Parlamentul din Republica Moldova. Vreau sa infiintez Partidul Democrat-Liberal, pentru ca moldovenii au o simpatie pentru formatiunea politica din Romania ce are acelasi nume", declara pe atunci Igori Istrati reporterilor "Ziarului de Iasi". Conform afirmatiilor sale, din anul 2008 este avocat in Baroul Republicii Moldova.

Afaceri suspecte cu produse petroliere

Istrati a mai declarat anul trecut ca a venit in Romania in anul 1994 si s-a stabilit la Iasi, efectuind diverse activitati comerciale. Potrivit afirmatiilor sale, Istrati are si o locuinta in Iasi. Acum, conform datelor de la Oficiul Registrului Comertului, Istrati este actionar minoritar si administrator al SC Nafi Trading SRL, dar si asociat unic al firmei Royal Imobiliare SRL. In urma cu aproximativ 10 ani, "Monitorul de Suceava" publica date referitoare la dosarul in care Istrati a fost acuzat de inselaciune.

Conform reporterilor suceveni, Istrati ar fi fost "creierul din umbra al afacerii" prin care erau introduse in Romania cantitati uriase de combustibil inferior, care, ulterior, era desfacut in benzinariile romanesti ca motorina. In articolul respectiv, jurnalistii suceveni au mentionat ca Istrati coordona „din umbra mai multe firme, atit in Romania, cit si in Republica Moldova", prin care „opera importuri de combustibil". Printre firmele respective au fost amintite Adecvat Chisinau, Confident Iasi, Moldo-Company Iasi si SC Marchet – PC SRL Iasi. Potrivit ziaristilor suceveni, ultimele doua firme ar fi fost cesionate unor cetateni arabi care nu mai erau de gasit.

Mansarde-fantoma

Pe linga scandalul cu traficul de combustibil, numele lui Igori Istrati apare legat si de scandalul constructiei de mansarde fara autorizatie. In 2008, firma Mobextrem SRL, la care la acea data era asociat si Igor Istrati alaturi de sotia sa, a fost amendata de Primarie cu 50.000 lei, pentru efectuarea de lucrari fara autorizatie.

In aprilie 2008, locatarii unui bloc din cartierul Dacia au incheiat un contract prin notariat cu societatea in cauza pentru construirea unei mansarde. In schimbul cedarii dreptului de folosinta a terasei de catre proprietari, firma s-a angajat sa faca lucrari de reabilitare a cladirii, lucru care nu s-a mai intimplat. In plus, in 2009, mai multe persoane au platit in avans bani pentru a cumpara apartamente ce urmau sa fie construite, lucrarile nemaifiind insa terminate vreodata. Din aprilie 2009, Igori Istrati a cesionat cu titlu gratuit cele 76 de parti sociale pe care le avea in firma, in valoare de 760 de lei, unui cetatean din Brasov.

Comentarii