630 de miliarde de lei – datoria judetului la bugetul statului

joi, 08 martie 2001, 00:00
5 MIN
 630 de miliarde de lei – datoria judetului la bugetul statului

Raportul de activitate pe anul 2000 al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Vaslui a scos in evidenta ca aceasta institutie a reusit anul trecut sa stringa doar jumatate din veniturile catre bugetul de stat. Procentele in care unitatile teritoriale fiscale subordonate DGFP Vaslui si-au facut datoria in aceasta directie variaza intre 7% (Perceptiile Zorleni si Stanilesti) si 43% (Administratia finantelor publice a municipiului Birlad). Exceptie face Administratia finantelor publice a municipiului Vaslui, care a strins birurile in procent de 72%.
Serviciul "Audit intern" din cadrul DGFP Vaslui a efectuat un control la toate cele noua unitati teritorial fiscale din judet – admnistratiile finantelor publice ale municipiilor Vaslui, Birlad si Husi, Circumscriptia financiara Negresti si Administratiile finantelor publice ale comunelor din Zorleni, Murgeni, Todiresti, Stanilesti si Munteni de Jos (fostele perceptii). Neregulile gasite sint multe si au contribuit din plin la procentul scazut de stringere a veniturilor statului. Majoritatea neregulilor se datoreaza incalcarii flagrante de catre finantisti a indatoririlor de serviciu. Acest lucru le-a dat apa la moara agentilor economici, care nu prea s-au mai sinchisit sa-si plateasca datoriile la buget, acestea fiind in acest moment de 630 miliarde de lei.
Alec Bujorianu, noul director general al DGFP Vaslui, ne-a spus ca nu toti angajatii sint vinovati si ca este hotarit sa redea institutiei pe care o conduce rolul pe care il merita.
O treime din agentii economici nu si-au depus bilanturile in vara
Obligatiile fiscale ale agentilor economici din judetul Vaslui la bugetul de stat pentru anul 2000, inclusiv restantele din anii trecuti, au fost de 1.258 de miliarde de lei. Angajatii unitatilor teritorial-fiscale au reusit sa stringa doar 628 miliarde lei, adica jumatate. Cu alte cuvinte, datoria judetului Vaslui la bugetul de stat este de 630 miliarde de lei.
Bujorianu spune insa ca datoria s-ar putea sa fie mai mare, deoarece calculul obligatiilor fiscale datorate de agentii economici s-a facut pe baza declaratilor fiscale si bilanturilor contabile depuse de numai o parte a agentilor economici: "La 30 iunie 2000, din cei peste 6.000 de agenti economici cu personalitate juridica, o treime nu si-au depus bilanturile contabile. Acest lucru inseamna ca respectivii agenti economici ori nu mai desfasoara activitate, ori lucreaza si nu-si depun declaratiile si bilanturile contabile. Acest lucru nu este posibil. Ca urmare, prioritatea noastra numarul unu este ca, prin serviciile de control fiscal si colectare a veniturilor, sa clarificam acest aspect. Suma reala datorata de agentii economici o vom cunoaste insa la depunerea bilanturilor pentru intreg anul 2000."
Pe unitati teritorial-fiscale, situatia se prezinta in felul urmator, in ordinea indeplinirii sarcinilor: Vasluiul a avut de "recoltat" 563 de miliarde de lei, dar a strins numai 407 miliarde (72%); Birlad – 43%; Husi – 31%; Munteni de Jos – 25,5%; Todiresti – 17%; Negresti – 14%; Murgeni – 13,5%; Zorleni – 7%; Stanilesti – 7%.
"O situatie speciala este unitatea din Birlad. Acolo, desi activitatea economica merge mai bine ca in alte parti, iar personalul este aproape la fel de numeros ca la Vaslui, datoriile nu prea s-au strins. Trebuie sa vedem care este situatia cu adevarat acolo", a specificat Bujorianu.
El este hotarit sa intareasca controlul fiscal prin verificarea societatilor care nu au fost controlate in ultimii 3 ani, nu au depus declaratiile fiscale, au obligatii restante si nu-si achita obligatiile: "De asemenea, doresc ca serviciile care au atributii de control fiscal sa colaboreze mai mult cu serviciile de colectare a veniturilor, in sensul ca in timpul in care se efectueaza controlul fiscal sa se incaseze anumite sume restante, iar, in cazul cind acest lucru nu este posibil, sa se aplice sechestru pe bunurile mobile si imobile. Controlul fiscal va fi directionat in special la agentii economici care realizeaza an de an pierderi. Nu este posibil sa desfasori activitati de comert si sa ai numai pierderi."
"La unii agenti economici exista pericolul prescrierii datoriilor"
Serviciul "Audit intern" din cadrul DGFP Vaslui, al carui sef a fost Bujorianu, a efectuat auditarea tuturoar celor noua unitati fiscale subordonate, privind evidenta si colectarea de catre acestea a veniturilor statului in perioada 1 ianuarie 2000 – 31 decembrie 2000. Bujorianu ne-au spus ca au fost gasite o serie de aspecte negative, care trebuie de urgenta remediate. Sint cazuri in care, din cauza neglijentei, voite sau, a angatilor admnistratiilor financiare din judet, unii agenti puteau sa scape de datoriile catre bugetul de stat, pentru ca se apropia termenul de prescriere.
Neregulile gasite se impart in doua mari "categorii": cu privire la evidenta veniturilor statului si cu privire la incasarea acestora.
Din prima categorie de nereguli, Bujorianu a enumerat: evidenta analitica a platitorilor de impozite nu este adusa la zi; incheierea de note de constatare in mod unilateral de inspectori si neavizate de sefii de compartimente (Administratia Birlad); nu s-au calculat majorari de intirziere pentru sumele restante si nu s-au "incasat" anumiti agenti economici; nu s-au aplicat masuri de sanctionare impotriva celor care nu au depus declaratiile si bilanturile contabile (Perceptiile Murgeni si Todiresti.
"Au fost situatii in care agentii economici au fost declarati insolvabili, fara a se intocmi documentatia prevazuta de lege. Pe urma, la majoritatea subunitatilor fiscale, debitele restante de la compartimentul de evidenta catre compartimentul pentru incasare nu se transmiteau pe baza de semnatura, deci exista pericolul prescrierii", a mai declarat Bujorianu.
Cea de-a doua categorie de nereguli face referire la modul in care s-au incasat datoriile. Si in acest caz numarul neregulilor este foarte mare. Majoritatea subunitatilor fiscale nu au emis somatii si titluri executorii pentru toate sumele restante si nu au aplicat sechestru pe bunurile mobile si imobile la nivelul debitelor. De asemenea, lucru grav, au fost efectuate rambursari de TVA fara a se verifica si celelalte impozite si taxe pe care agentii le aveau fata de stat.
"Prin aceasta modalitate nu s-au putut efectua compensarile pentru eventualele diferente care ar fi fost stabilite de controlul fiscal", a precizat Bujorianu. El a dat ca exemplu in acest sens Perceptia Murgeni.
O alta neglijenta crasa a angajatilor a fost ca nu au luat masuri de incasare a creantelor de la toti agentii economici care nu si-au platit obligatiile de ani buni, in felul acesta adunind datorii foarte mari.
"Toate aceste lucruri doresc sa le remediez cit mai repede. Vreau ca institutia pe care o conduc sa-si faca cu adevarat treaba", a incheiat Bujorianu. (Nicu VIRLAN)

Comentarii