Copii nevoiti sa cerseasca

joi, 08 aprilie 1999, 23:00
2 MIN
 Copii nevoiti sa cerseasca

Tremurind sub ploaia rece de primavara, aproape dezbracat, asezat direct pe trotuar, copilul nimanui repeta mecanic de dimineata pina seara: "Dumnezeu sa va ajute, da si mie un ban…". Rar ii azvirle cineva 100 de lei. Copilul nu reactioneaza in nici un fel, isi continua fara intrerupere, sacadat, ruga.
Marcel Codreanu are 7 ani si locuieste in cartierul Munteni, pe strada Dimitrie Cantemir, impreuna cu fratii lui. Cel mai mare frate are 12 ani. Stie ca mama lor a plecat la Constanta.
Nici soarta lui Ioan, de 15 ani, si a Gabrielei, de 10 ani, care locuiesc in cartierul Podeni, nu este mai buna.
Parca semanati, copiii asezati din cinci in cinci metri, asteapta sa le pice un ban. Rupti si slinosi, stirnesc trecatorilor mila sau greata. Repeziti, injurati, jigniti, micutii cersetori nu-si parasesc locurile lor, insistind cu mina intinsa la mila cuiva.
Dan Dorofte, reprezentant al Asociatiei de caritate "Myosotis" din Birlad, a ajuns la concluzia ca 60% dintre copiii cersetori provin din ghetou, multi fiind alungati de parinti si obligati sa cerseasca, iar altii gasesc in aceasta indeletnicire o sursa simpla de cistig. De viata din strada au fost atrasi si elevii scapati de sub supraveghere de la Centrul de plasament nr. 2 Birlad.
Dan Dorofte: "Aurolacii reprezinta 20% din copiii strazii, acestia fiind foarte periculosi, creierul lor fiind in permanenta imbibat de aburii drogului." "Capacitatea Consiliului Local de a ajuta in vreun fel acesti copii este nula", a fost de parere Doru Gabriel Craus, primarul de Birlad. El a motivat: "Lipseste legea care sa ne dea posibilitatea de a actiona si banii pentru a crea un centru adecvat cresterii si educarii lor. Cei de la Protectia Copilului Vaslui ar avea posibilitatea de a inchiria un spatiu." (Marilena PINTEA)

Comentarii