Fuga la tara

marți, 05 mai 1998, 23:00
4 MIN
 Fuga la tara

Judetul Vaslui ramine lider incontestabil la somaj. Rata somajului era, pe 10 aprilie, de 17,4%, in crestere cu 0,4%, fata de luna precedenta si cu 5,7% fata de 10 aprilie 1997.
Numarul somerilor, inregistrati la Oficiul Fortelor de Munca si Somaj (OFMS) Vaslui, era la 10 apriliie de 34.015 persoane, cu 645 mai multe fata de martie 1998: 80,7% sint muncitori, 18,2% cu studii medii, 1,1% cu studii superioare.
Elena Baba, sef la Biroul de Mediere a Muncii Vaslui a declarat: "Starea economica a judetului, din ce in ce mai rea, se reflecta direct in cresterea ratei somajului. In Programul special de restructurare pentru zona noastra s-a avut in vedere faptul ca judetul nostru este preponderent agricol. Desi noi avem oferte de locuri de munca, lumea este descurajata. Din cauza faptului ca nu se respecta contractele de munca, programul de munca, salariile sint foarte mici, cei care doresc cu adevarat sa munceasca sint dezamagiti. Pe de alta parte, patronul reclama faptul ca munca nu este de calitate, seriozitatea nu este maxima, iar salariile sint ca atare. Este celebra zicala «Noi ne facem a munci, iar ei ca platesc». Tineretul trebuie sa-nteleaga sa-si ia viata in miini de la o virsta mai frageda, poate chiar de la 16 ani si sa priveasca munca cu seriozitate. Multi dintre ei sint incurajati chiar de parinti, prefera sa primeasca niste bani putini, dar nemunciti, decit sa munceasca".
Somerii vor lua drumul satelor
Despre toate aceste am stat de vorba cu citiva someri vasluieni.
Marius Curpan, 21 de ani: "Am lucrat ca mecanic-auto la o societate in Iasi care a dat faliment si pentru ca nu mi-am gasit alt loc de munca am intrat in somaj. M-am gindit sa plec din Vaslui dar o gazda costa destul de mult, iar serviciile sint prost platite. Nu stiu ce am sa fac, stiu doar ca-mi doresc un loc de munca".
Marius Enache, 23 de ani: "Cu somajul de 215.000 lei ma descurc foarte greu. Sint familist, sotia este in concediu prenatal si am fost nevoiti sa ne mutam la tara. Am lucrat 8 luni la SC Pancar Prod SRL ca brodeor si dintr-o greseala patronul a concediat toata sectia. Locurile de munca libere sint prost platite si cu 300.000 de lei mai bine ramin in somaj".
Maria Bizga, 40 de ani: "Am lucrat impreuna cu sotul la Moldosin ca operatori chimisti. Eu 20 de ani, iar sotul 23. Avem doi copii si pentru ca nu ne mai descurcam vrem sa ne mutam la tara. Am fost prinsi in Ordonanta 9 si asteptam sa primim salariile compensatorii. Speram sa ne descurcam mai bine la tara".
M.T., 20 de ani: "Am lucrat la o societate comerciala, ca secretar si m-am retras din motive personale. Nu-s mofturoasa, vreau sa muncesc, dar nu-mi gasesc loc de munca. Mai multe oferte apar pentru barbati, femeile isi gasesc mai greu locuri de munca".
Florea Mihalcea, 38 de ani: "Am venit la Vaslui anul trecut, in octombrie, din Valea Jiului. Dupa 11 ani de munca (am fost electrician incadrat in categoria maxima si am lucrat in cele mai grele conditii), nu mai am din ce trai. Cu banii pe care i-am luat am inceput o casa si nu am cu ce s-o termin. Nu am nici un petec de pamint si sint disperat ca nu am cu ce-mi hrani familia. Am copii si nu stiu cum o sa ma mai descurc. Ca electrician nu-mi gasesc nici un loc de munca".
Irina Gutu, 18 ani: "Sint din comuna Costesti, am copil mic si cu 8 clase nu-mi gasesc loc de munca, desi vreau foarte mult sa muncesc. M-as multumi cu orice as gasi. Stau la tara si muncesc pamintul, ce pot sa fac?".
Liga Somerilor intra in actiune
In cursul lunii aprilie, SC Filatura SA Husi a disponibilizat 300 de persoane, SC Vascar SA Vaslui – 127, iar FNC Birlad – 19.
In plus, nu a fost rezolvata inca problema celor 234 muncitori de la Mecanica Vaslui si a altor 184 de la Filatura Husi, care nu au beneficiat de prevederile Ordonantei 9/1997 din cauza unor erori ale conducerilor de la acea vreme.
In conditiile unei asemenea rate a somajului (la Husi – peste 25%), cei disponibilizati care beneficiaza de prevederile Ordonantei 9 spera sa obtina un ban in plus.
Liga Somerilor din Birlad urmeaza sa-si depuna actele si statutul de infiintare la Tribunalul Vaslui. Ulterior, Liga Somerilor intentioneaza sa obtina, pentru cei disponibilizati in baza Ordonantei 9, acordarea a inca trei salarii.
"Conform ordonantei, in judetele in care rata somajului depaseste 12% din populatia activa, somerii au dreptul sa beneficieze de inca trei salarii. In judetul nostru, rata somajului depaseste cu mult acest procent si ca atare sintem indreptatiti sa solicitam acest lucru. Pentru a obtine o asemenea facilitate, va trebui sa ne deplasam la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, intrucit este singurul abilitat sa ne ofere cele trei salarii in plus", ne-a declarat Constantin Popa, presedintele Ligii Somerilor din Birlad.
3.000 de someri au luat cu asalt filiala CEC Birlad
In judetul Vaslui 5.000 de someri beneficiaza de prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 9, din care aproximativ 3.000 sint din municipiul Birlad.
Persoanele disponibilizate aveau posibilitatea sa foloseasca banii pentru demararea unei afaceri. In Birlad, doar 3% din someri au urmat aceasta varianta. Restul (97%) au preferat sa primesca acesti bani sub forma unei retributii lunare.
De la inceputul saptaminii, somerii au luat cu asalt sediul CEC Birlad pentru a-si primi retributia pentru luna mai.
Directorul economic al CEC Birlad, Marcel Tonita, ne-a declarat: "Exista posibilitatea ridicarii banilor si in celelalte zile ale lunii. Lipsa banilor i-a determinat pe acesti someri sa formeze cozi interminabile la unitatea CEC Birlad, in speranta ca vor incasa mai repede banii. Pentru a evita aglomeratia la ghisee am intocmit liste si am distribuit numere, pe baza carora somerii isi pot lua banii". (I. RADU, M. OCTAVIAN, Razvan CALIN)

Comentarii