Harababura din legislatie si coruptia afecteaza grav activitatea contabila

joi, 03 mai 2001, 23:00
5 MIN
 Harababura din legislatie si coruptia afecteaza grav activitatea contabila

Tot mai multi specialisti din domeniul contabilitatii isi fac griji pentru bunul mers al acestei activitati. Nenumaratele legi, ordonante si paraordonante aparute nu au facut decit sa sporeasca harababura din acest domeniu si nicidecum sa puna lucrurile la punct, cu consecinte foarte grave pentru bunul mers al reformei contabile. Incetineala reformelor din economie, din sistemul institutional si politic, conflictele de interese din societatea romaneasca, "incultura" agentilor economici, ilegalitatile si incompatibilitatile din domeniul profesiei de contabil nu fac decit sa duca la evaziune fiscala, coruptie si spalare de bani sau, cum spun specialistii, la un adevarat "terorism fiscal".
In judetul Vaslui nu sint decit 51 de specialisti cu forme legale
Cu acte-n regula, in judetul Vaslui exista 27 de experti contabili, 24 de contabili autorizati si 11 societati de expertiza contabila. Insa, contabilitatea celor aproximativ 6.000 de agenti economici din judet este tinuta de sute de persoane, multe dintre acestea nefiind sub nici o forma autorizate.
Mai mult, economisti si contabili, care sint autorizati, dar care au statut de functionar publici sau sint incompatibili conform Legii 186/1999, tin evidente contabile, lucru care nu poate duce decit la coruptie si eludarea legilor. Cum poate un angajat al Directiei de Finante sau al Garzii Financiare, ca sa dam doar doua exemple, sa tina contabilitatea unor firme pe care, in mod normal, ar trebui sa le controleze? Pe de alta parte, numarul celor care au dreptul, conform legilor in vigoare, sa tina contabilitati si sa faca expertize contabile nu poate sa faca fata "ofertei", asa ca vrem, nu vrem, unele compromisuri tot trebuie facute.
Vasile Popa, secretarul filialei Vaslui a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor autorizati din Romania (CECCAR), este de parere ca profesia de contabil, in tara si in judet, este puternic marcata de mediul economic, social si politic: "Indeciziile si incertitudinile din economie si societate si-au pus amprenta asupra starii profesiei contabile. Practic, in ultimii 10 ani, Romania a fost condusa de doua guverne: cel oficial, care a emis reglementarile de baza si un altul, neoficial, care a emis normele de aplicare a acestor reglementari. Aceste norme nu numai ca, de cele mai multe ori, exced reglementarii de baza sau anuleaza prevederi ale acesteia, dar prin ambiguitatile continute constituie, pe de o parte, suport al abuzului de interpretare si al unui adevarat «terorism fiscal», iar pe de alta parte creeaza posibilitati pentru negocierea modului de interpretare si deci pentru coruptie."
Vasile Popa crede ca mentinerea incompatibilitatilor din economie si conflictelor de interese nu fac decit sa creeze un mediu propice pentru evaziune si coruptie: "Mai grav este ca operatorii economici autohtoni nu au atins nivelul de cultura necesar, iar in unele cazuri nu au interes sa recurga la servicii profesionale de contabilitate si audit independente. Ei nu fac distinctie intre protectia fiscala si protectia afacerii, a patrimoniului. Asa se refelecta lipsa generala de interes pentru contabilitate ca instrument de reflectare, in primul rind, a modului de utilizare a resurselor si a rezultatelor obtinute si, ca o consecinta, instrument de reflectare a obligatiilor fiscale."
Ilegalitatile din domeniul profesiei de contabil tin de penal
Coruptia, evaziunea fiscala si spalarea banilor au fost tot timpul prilej pentru politicieni de a spune in gura mare ca vor face si vor drege si ca vor stirpi toate aceste "binefaceri" ale capitalismului. Nimeni insa nu a luat vreo masura concreta sau macar sa stabileasca care sint cauzele. Specialistii din contabilitate cred ca incompatibilitatea si ilegalitatile din domeniul profesiei contabile si conflictele de interese sint dintre cele mai importante cauze ale "crimelor" economice prezentate mai sus.
Desi exista o lege a functionarilor publici (Legea 188/1999), foarte multi functionari fac lucrari de contabilitate, direct sau sub "acoperire", sau sint desemnati in comisiile de cenzori, AGA sau Consiliile de Administratie, cind statutul lor nu le da voie la asa ceva.
Apoi, conform Legii 186/1999, expertii contabili si contabilii autorizati nu pot sa-si exercite atributiile conferite de aceasta calitate pe durata in care desfasoara activitati salarizate sau comerciale. Insa cazuri de incalcari ale acestor prevederi sint cu duiumul si frizeaza absurdul. Din surse sigure, stim ca multi angajati din Finante si Garda Financiara "tin" foarte multe contabilitati, care le sporesc simtitor bugetul. Omul simplu, pe buna dreptate, isi pune intrebarea: cum poate cineva de la Garda Financiara sa tina contabilitate unei firme, chiar "acoperit", si dupa aceea sa se controleze? Cu alte cuvinte, "eu centrez, eu dau cu capul". Sau poate respectivele persoane dau dovada de o corectitudine iesita din comun si, daca se autodescopera ca au gresit in actul contabil, isi dau amenda sau ii sesiseaza pe colegi pentru a intreprinde controale la firma respectiva. Si ca totul sa fie "in regula", in unele cazuri, contabilitatea este tinuta de persoane neautorizate, care nu au nici un fel de pregatire de specialitate.
"In legatura cu aceste abateri trebuiesc facute neaparat doua precizari. Sint nule si nu pot fi luate in consideratie toate actele, documentele, contractele si conventiile incheiate cu persoanele neautorizate sau incompatibile pentru prestarea si executarea unor lucrari si servicii contabile. De asemenea, exercitarea oricarei atributii specifice calitatii de expert contabil si contabil autorizat de catre persoane neautorizate sau care se afla intr-o situatie de incompatibilitate, constituie infractiune si se sanctioneaza potrivit legii penale", a precizat Vasile Popa.
Daca ar fi sa se respecte legea, doar 27 de experti contabili, 24 de contabili autorizati si 11 societati de expertiza contabila pot efectua lucrari si servicii contabile. Chiar daca ar lucra 24 de ore din 24 si tot n-ar putea face fata celor aproape 6.000 de operatori economici din judet. Ce trebuie facut?
Vasile Popa considera ca pentru buna desfasurare a profesiei contabile libere trebuie luate neaparat masuri ferme, care sa asigure un climat sanatos de competitie si concurenta pe piata produselor si prestatiilor contabile, cunoasterea si recunoasterea CECCAR in mediul economic judetean si organizarea de actiuni care sa vizeze stabilirea, cunoasterea si respectarea rolului contabilitatii si al profesionistilor contabili pentru prevenirea evaziunii fiscale, coruptiei, spalarii de bani si a economiei subterane. (Nicu VIRLAN)

Comentarii