In ultimele 24 de ore, inca sapte birladeni au apelat la ingrijiri medicale

marți, 22 august 2000, 23:00
4 MIN
 In ultimele 24 de ore, inca sapte birladeni au apelat la ingrijiri medicale

La Birlad, in ultimele zile, au solicitat ingrijiri medicale de urgenta circa 40 de persoane. Numai de luni dupa-amiaza pina ieri la prinz sapte persoane s-au prezentat la serviciul de urgenta a sectiei Medicala din cadrul Spitalului de adulti Birlad. Veronica Constantinescu, asistenta la Cabinetul de urgente, ne-a declarat ca au fost cazuri de cefalee, migrena, dizenterie, sindrom vertiginos, toate din cauza caldurii.
De cind a inceput canicula, pe 19 august, pina la inceputul acestei saptamini, alte 30 de persoane au primit ingrijiri medicale. Cele mai multe au fost diagnosticate cu sindrom vertiginos (ameteli), lipotimii (lesin) si spasmofilii (contractarea muschilor din cauza lipsei de calciu).
Pe linga aceste cazuri, tot din cauza caldurii, vin foarte multe persoane intepate de insecte. Albinele si viespile sint cele mai agresive. "Pina acum, de la inceputul verii au venit foarte multe persoane cu diferite alergii cauzate de intepaturi de insecte. Albinele si viespile sint cele mai agresive. Saptaminal 2-3 persoane vin cu alergii sau in soc anafilactic (locul intepat si gitul se umfla, existind posibilitatea ca persoana respectiva sa se asfixieze)."
Silvicultorii, fara evenimente deosebite
Desi temperaturile din ultimele zile au "batut" frecvent spre 40 de grade, singurul incident cu care Serviciul Silvic Vaslui s-a confruntat pina acum a fost incendiul de alaltaieri din padurea Dealu Mare, localizat si stins destul de greu, unde au ars aproape doua hectare de litiera si a fost degradat aproape jumatate de hectar de teren plantat cu puiet de salcim.
In padurile din judet nu s-au semnalat alte incendii, iar silvicultorii au fost cu totii instruiti pentru prevenirea si solutionarea unor incidente de acest fel. Ei sfatuiesc persoanele care ies la un gratar la padure sa fie foarte atente cu focul si sa nu il lase nici o clipa nesupravegheat. Acelasi sfat se impune si fumatorilor.
Zonele calamitate vor primi doar sfaturi
Canicula si seceta afecteaza si agricultura judetului, deja compromisa. Din cauza temperaturilor ridicate si a lipsei apei din sol, au fost intrerupte araturile de toamna. Ca urmare, vor fi intirziate si insamintarile.
"Ar fi trebuit sa incepem deja semanatul la rapita. Dar, pentru ca e asa de cald, vom intirzia si aici. Cu siguranta va fi intirziat si semanatul griului, al orzului si orzoaicei", ne-a declarat Mihai Filipeanu, directorul Directiei Agricole Vaslui. A inceput totusi recoltatul la floarea-soarelui, pe 10% din suprafata totala cultivata din judet. Aceasta perioada secetoasa prinde bine numai culturilor de vita-de-vie, pentru ca favorizeaza coacerea strugurilor si acumularea zaharului in boabele acestora.
"Despre suprafete calamitate nici macar nu ar trebui sa mai vorbim. Si pentru cele din iulie ni s-a spus sa facem documentatiile si… sa le pastram bine. Pina acum, am primit doar sfaturi", ne-a mai spus Mihai Filipeanu.
Feriti-va de caldura!
Numarul apelurilor la Salvare nu au crescut in ultima vreme, in ciuda temperaturilor foarte ridicate. Cadrele medicale de la Ambulanta Vaslui ne-au spus ca nu s-au confruntat decit cu stari sincopale, ceva insuficiente respiratorii, iar luni seara cu un infarct miocardic, nu neaparat datorat caniculei. In orice caz, oamenii sint avertizati sa nu apeleze decit in cazuri extreme la serviciile Ambulantei, pentru ca, din cauza problemelor financiare, salvarile nu vor asigura decit urgentele de gradul zero.
Asa ca, mai bine, feriti-va de caldura! Temperaturile ridicate pot produce sau agrava o serie de afectiuni cardiace, vasculare si respiratorii. Canicula este in genere vinovata de producerea accidentelor vasculare. Caldura excesiva ataca mai ales batrinii, hipertensivii si cardiacii, dar nici persoanele tinere nu sint ocolite.
Specialistii atrag atentia vasluienilor, mai ales celor hipertensivi si cardiaci, sa nu umble prin soare sau sa stea cit mai putin afara. Mai mult, cei suferinzi trebuie sa aiba grija sa nu uite sa-si ia medicamentele, deoarece acestea ii pot ajuta sa depaseasca momentele dificile ale caldurii.
Tot in acesta perioada, sint frecvente lesinurile (lipotimiile), indiferent de virsta. Si bolnavii hipertensivi care se incumeta sa iasa afara se pot trezi cu dureri de ceafa si cu valori ale tensiunii cu mult peste cea normala, necesitind pentru stabilizare ajutorul unui cadru medical.
Mai greu este cu cei care trebuie sa mearga la serviciu. Multi dintre ei, pe linga canicula, trebuie sa mai suporte si caldura rezultata in urma procesului de productie. Guvernul a emis OUG nr. 99/2000, prin care obliga angajatorii sa asigure o serie de masuri de protectie. Ca urmare, firmele trebuie sa asigure in zilele de canicula apa minerala sau ventilatie corespunzatoare, sa reduca intensitatea si ritmul activitatii firmei, sa alterneze perioadele de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite etc. In caz contrar, angajatorii pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 15-25 de milioane de lei, insa numai in cazul in care nu asigura primul ajutor si transportul la cea mai apropiata unitate sanitara. In aceste conditii, patronii vasluieni nu prea sa inghesuie sa respecte prevederile legale, chiar daca exista riscul unor posibile amenzi. (Doina RIPA, Ana JITARITA, Nicu VIRLAN)

Comentarii