"Ar trebui sa va rup picioarele"

joi, 04 martie 1999, 00:00
4 MIN
 "Ar trebui sa va rup picioarele"

Cancelaria de la "Emil Racovita" – un fel de groapa cu lei
Doi redactori de la "Monitorul", aceiasi care au semnat articolul "Poker pe dezbracate, cu profesori si elevi", au mers ieri la Liceul "Emil Racovita" pentru a discuta cu Elena Alexandrescu, profesor de limba romana, modul de colaborare cu cei mai talentati elevi de la acest liceu pentru realizarea unei pagini, in cotidianul vasluian, dedicata preocuparilor adolescentilor. Prima persoana intilnita de noi la intrarea in liceu a fost Gheorghe Ciobanu, directorul institutiei scolare mentionate. Desi fusese de acord cu proiectul initiat de Monitorul si stia ca trebuie sa venim la liceu pentru a intra in posesia materialelor, uitind sau facindu-se probabil ca a uitat, profesorul Ciobanu ne-a primit "calduros": "Ar trebui sa va rup picioarele daca va mai prind prin liceul asta. Cu titlul vostru mi-ati stricat toate treburile."
Ne-am fi asteptat ca directorul sa fie primul care sa ia o atitudine ferma in acest caz, nu sa agreseze verbal ziaristii care si-au facut datoria.
Bucurosi totusi ca am scapat cu picioarele intregi, am mers spre cancelarie. Si aici am fost primiti "calduros". Din cancelarie, care semana mai degraba cu o groapa cu lei, a iesit la un moment dat o profesoara care, pe un ton foarte tifnos, ne-a intrebat: "Ce mai cautati in liceul asta? Nu va este rusine? Poate vreti sa luati bataie." Intrebata de cine am putea fi batuti, profesoara cu pricina a spus ca se duce sa-l cheme pe director.
"Este bine ca au avut curaj sa spuna ce s-a intimplat"
Citeva cadre didactice din Vaslui, care insa au dorit sa-si pastreze anonimatul, dupa ce au citit articolul din "Monitorul", dar stiind cite ceva si din "birfa tirgului", au ramas surprinse de ce s-a intimplat la Borsa dar, in acelasi timp, au apreciat curajul pe care l-au avut cei care au dat declaratii: "Este bine ca unii au avut curaj sa spuna ce s-a intimplat. Chiar daca ceea ce s-a intimplat in excursia respectiva nu ne face cinste noua, profesorilor, este bine totusi ca aceste fapte nu au fost ascunse pentru ca din greseli invatam cu totii. Daca acest lucru ar fi fost trecut cu vederea si nu s-ar fi aplicat nici o sanctiune, credem ca cei implicati si nu numai ei ar fi continuat organizarea de astfel de aventuri. Daca vrem intr-adevar sa facem reforma in invatamint, trebuie sa vedem si asa zisele uscaturi si sa incercam sa-i aducem pe cei astfel considerati pe drumul care trebuie sa mearga daca vor sa faca educatie."
Unul dintre profesorii psihopedagogi din invatamintul vasluian crede ca cei mai vinovati sint profesorii: "Nu-mi imaginez cum de au facut asa ceva. Eu cred ca cei mai vinovati, dupa cum reiese din declaratiile prezentate in articol, sint profesorii. Dupa parerea mea, oamenii care trec de 20 de ani si mai sint si profesori si nu au comportament care sa fie apreciat de semenii lor, inseamna ca nu sint maturizati afectiv. Nu-i prima data cind se intimpla sa existe o relatie intima intre profesor si elev, dar de obicei distanta se respecta. Eu nu sint pentru o relatie rigida profesor-elev dar nu putem admite sa nu existe nici o distanta intre unii si altii."
"Reforma morala in invatamint merge destul de lent"
Subprefectul Dorel Juverdeanu, care este de profesie profesor de limba franceza si a lucrat la Liceul "Emil Racovita", considera ca ceea ce s-a intimplat este rezultatul lipsei valorilor morale: "Se intimpla asemenea lucruri, din pacate, de multe ori. Reforma morala in invatamint merge destul de lent. Cred ca printre cauze ar trebui sa scoatem in evidenta lipsa unor valori morale clare pentru tineri, referindu-ma aici atit la elevi cit si la profesori care, dintr-un populism pedagogic exagerat, vor sa le arate elevilor ca si ei sint emancipati."
Despre tendinta unora dintre profesorii de la "Emil Racovita" de a inmorminta sub straturi groase de tacere lucrurile grave care se intimpla acolo nu sint prea multe de comentat. Pentru a va face o impresie asupra habotniciei cu care incearca zadarnic sa ascunda astfel de lucruri, doar pentru a iesi bine in ochii lumii, va dam urmatorul exemplu: vinzatorul volant care distribuia "Monitorul" in fata liceului a fost gonit de un cadru didactic ofuscat ca elevii ar putea afla ce s-a intimplat cu adevarat in excursia de la Borsa.
Daca redactorii de la "Monitorul" au fost fugariti, ne putem imagina la ce presiuni sint supusi elevii de la "Racovita" care ar dori sa aduca precizari in acest caz. (Laura GRASU, Marius HERMENIUC)

Comentarii