Satenii afectati de grindina ameninta cu rascoala

sâmbătă, 11 noiembrie 2000, 00:00
4 MIN
 Satenii afectati de grindina ameninta cu rascoala

Pe 9 iunie, grindina care s-a abatut asupra a patru localitati din judet – Puiesti, Iana, Voinesti si Alexandru Vlahuta – a provocat pierderi de zeci de miliarde de lei. Bilantul: suprafete intregi de culturi distruse, sute de animale moarte si peste 2.400 de gospodarii avariate partial sau total, la care s-au adaugat efectele secetei prelungite care a afectat tot judetul Vaslui (pagube de peste 1.000 miliarde de lei) in primavara acestui an.
Toate acestea i-au lasat pe locuitorii celor patru comune muritori de foame. Ametiti atunci cu promisiuni din partea Guvernului Rominiei si Prefecturii Vaslui, oamenii au sperat ca vor primi ajutoare. Insa acest lucru nu s-a intimplat. Guvernul s-a facut ca nu stie nimic, Crucea Rosie parca nici nu a existat, societatile comerciale si institutiile din judetul Vaslui au destule probleme ca sa mai ajute si pe altii.
Consiliul Judetean (CJ) Vaslui a acordat locuitorilor comunei Puiesti 100 de milioane de lei cash si inca 100 de milioane in alimente, prin Directia de Protectie a Copilului. Ajutorul respectiv nu a facut decit sa-i stirneasca pe oameni, care, flaminzi, au iesit in strada. Ei au blocat soseaua Puiesti – Birlad si au promis ca se vor rascula daca nu se va face nimic. Exemplul lor a fost urmat de satenii comunei Iana, care si-au trimis reprezentantii la Prefectura Vaslui, in speranta ca vor obtine ceva. In van. Guvernantii au ramas insensibili.
A trecut si rectificarea de buget, insa nimeni nu a gasit macar citeva miliarde de lei pentru a asigura alimentele necesare iesirii din iarna celor peste 15.000 de oameni. Ca sa nu mai vorbim ca multi din ei nu au unde sa doarma.
Ca urmare, oamenii sint hotariti sa faca tot posibilul sa supravietuiasca, inclusiv sa mearga la Mugur Isarescu si sa ceara ajutor.
Situatia poate scapa de sub control, existind riscul unor ample miscari sociale chiar in pragul alegerilor. Din pacate guvernantii se gindesc la viitoarele locuri in Parlament, chit ca mii de oameni nu au ce minca. Asta in timp ce alegerile costa sute de miliarde de lei.
Intruniti in sedinta, membrii Comisiei Admnistrative a judetului Vaslui au hotarit sa intocmeasca o scrisoare adresata guvernului, un fel de ultimatum, prin care sa ceara celor de putere sa acorde ajutoare de urgenta celor patru comune.
Nimeni nu se mai uita la judetul Vaslui
Sedinta de marti, 7 noiembrie, a Comisiei Administrative a inceput calm, cu aceleasi fete plictisite. Cele doua puncte de pe ordinea de zi, un raport al Comisiei de lupta impotriva dezastrelor si unul in legatura cu situatia caldurii din municipiul Vaslui, nu prea i-a interesat pe cei carora Victor Cristea, primarul Vasluilui, le-a spus ca au cel mai important rol in judetul Vaslui.
Traian Chesa, seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila, a informat, printre altele, ca urmarile grindinei din 9 iunie i-a adus pe locuitorii comunelor Puiesti, Iana, Voinesti si Alexandru Vlahuta in pragul disperarii.
"Nu au fost acordate nici un fel de ajutoare. Nu sint bani pentru intretinerea familiilor afectate. Situatia poate degenera in miscari sociale. Nimeni nu se mai uita la judetul Vaslui. CJ Vaslui a facut ce a putut, Crucea Rosie nu s-a implicat, iar prefectura nu a primit nici un raspuns de la Bucuresti. In zona au patruns tot felul de secte religioase, care in schimbul unor ajutoare materiale racoleaza noi adepti. Va intreb ce este de facut?", a declarat Chesa.
In afara presedintelui CJ Vaslui, nimeni nu prea s-a sinchisit de intrebarea pusa de colonelul Chesa.
"In ce priveste urmarile secetei, lumea a inteles. Situatia este insa dramatica in cazul localitatilor afectate de grindina. Noua, celor care sintem implicati sub diferite forme in structurile de conducere ale judetelui, o sa ni reproseze, pe buna dreptate, ca nu am facut nimic. Unile voci au spus ca CJ nu a fost intelegator in acorda bani. Nu noi trebuie sa acordam bani, ci guvernul. Este regretabil ca cineva a gindit asa. Cu toate acestea am incercat sa facem tot posibilul si am acordat ceva ajutoare", a declarat Manole.
El a mai spus ca, daca nu se intervine in mod direct si rapid, prin trimiterea unei scrisori la Guvern, exista riscul unor ample miscari sociale, care nu vor putea fi tinute in friu: "Sint sunat de zeci de ori pe zi de acesti oamenii disperati si le spun sa mai astepte ca vom incerca sa convingem guvernul sa se uite si la ei. Ei pling si spun ca nu au ce sa manince. Mai grav este ca sectele religioase ademnesc populatia si s-ar putea sa ne trezim cu alte minuni in judet. Daca nici prin aceasa scrisoare nu se va obtine ceva, atunci nu mai stim cum sa procedam. Insa trebuie sa facem ceva. Oamenii nu au nici sansa sa supravietuiasca. Guvernul trebuia sa prevada la rectificare o suma pentru bietii oameni."
Alexandru Balan, seful serviciilor descentralizate din cadrul Prefecturii, a fost si mai dur: "Vom trimite inca o scrisoare, insa nu stim daca vom rezolva ceva. Cei de la Guvern nu ne-au trimis pina acum nici un raspuns la cererile noastre. Nici macar unul in bataie de joc. Mai bine le spunem, neoficial, oamenilor sa iasa in strada. Spun asta, deoarece atunci cind cei din Puiesti au blocat drumul, reprezentantii guvernului ne sunau din zece in zece minute. Poate asta este solutia."
Ioan Manole a insistat si a spus ca trebuie sa se incerce calea dialogului: "Este mai bine sa se trimita scrisoarea. Sper ca domnul Mugur Isarescu sa inteleaga macar acum ca mii de oameni din judet risca sa moara de foame." (Nicu VIRLAN)

Comentarii