Un ar de pamint in extravilan costa cit zece piini

miercuri, 04 octombrie 2000, 23:00
2 MIN
 Un ar de pamint in extravilan costa cit zece piini

Vinzarile de terenuri arabile, "ca la carte", au fost posibile odata cu aparitia Legii 54/1998. De atunci au trecut doi ani, insa tranzactiile cu pamint aproape ca nu exista. Ca urmare, nu se poate vorbi despre o "bursa" a pamintului. Din datele culese de la Directia Generala pentru Agricultura si Alimentatie (DGAA) Vaslui reiese ca, in acesti doi ani, au fost incheiate aproximativ 3.600 de contracte de vinzare-cumparare, iar suprafata vinduta este de aproximativ 2.200 ha (inclusiv donatiile).
Pretul mediu al unui hectar de pamint in extravilan este de de 3,4 milioane de lei. Cu alte cuvinte, un ar (100 metri patrati) de pamint costa cit 10 piini (circa 35.000 de lei).
Din 1998, in extravilan, au fost vindute doar 776 de hectare (870 de contracte de vinzare-cumparare) si donate 672. In general, pretul pamintului este cam acelasi in tot judetul, si nu depinde neaparat de calitatea solurilor, asa cum ar fi normal. Un pret este trecut oficial la primarii si camerele agricole, altul este cel din realitate, stiuta fiind metoda prin care vinzatorii si cumparatorii declara preturi mai mici pentru a reduce taxele platite notarilor care incheie actele.
Cei care isi vind terenurile sint in general batrinii, care nu mai au puterea sa lucreze pamintul. Multe dintre actele de vinzare-cumparare sint incheiate intre acestia si copiii lor. Insa in ultimul timp au inceput "sa scape" de pamint si proprietarii mai nevoiasi, care datorita sumelor mari necesare pentru intretinerea pamintului, renunta de buna voie. De exemplu, numai pentru infiintarea unei culturi de griu pe un hectar un detinator de teren agricol trebuie sa scoata din buzunar peste 2,5 milioane de lei. Iar daca mai este un an ca acesta, cind seceta si grindina au calamitat aproape toat judetul, gindul sa vinzi pamintul nu-ti mai da pace.
Situatia este mai buna in ce priveste pretul mediu al unui hectar de teren in intravilan – aproape 28 de milioane, insa aceasta valoare este influentata de o serie de factori subiectivi.
In intravilan au fost vindute in ultimii doi ani 501 hectare si intocmite acte de donatii pentru 170 de hectare. Pretul mediu pentru un hectar pare rezonabil (28 de milioane de lei) insa nici in acest caz nu este real. Sint persoane care doresc sa includa pamintul in capitalul social al firmei si declara preturi cu mult mai mari, crescind in acest fel valoarea capitalului. Cert este insa ca, daca vrei sa cumperi pamint "in tirg", trebuie sa scoti zeci de milioane, daca nu sute, din buzunar. (Nicu VIRLAN)

Comentarii