Fresca ascunsa din Aula Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”

vineri, 24 septembrie 2010, 17:56
2 MIN
 Fresca ascunsa din Aula Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”

Fresce vechi de aproape un secol au fost descoperite in Aula din Copou a Universitatii Tehnice "Gh. Asachi". Cu ocazia unor lucrari de restaurare de rutina la intrarea in Aula, muncitorii au facut o descoperire unica pina acum. "S-au descoperit urme de fresce si zone cu fresce cu modele decorative florale si vegetale inca aproape intregi, despre care nimeni nu mai avea cunostinta si despre care nici documentele istorice nu faceau referire", spune prof. dr. Horia Teodorescu, prorector in cadrul UTI.

Acestea erau realizate cu chenare din foita de aur si argint sau cu umbriri din aceleasi materiale, conform specialistilor in monumente care au facut constatarea. Unele dintre aceste decoratiuni inca mai sint vizibile.

Din momentul descoperirii frescelor, in urma cu doar citeva zile, conducerea Universitatii Tehnice a avut trei optiuni: fie sa le reacopere, sa le refaca partial si sa reacopere doar restul zonelor, sau sa recupereze, in functie de posibilitatI, intreaga lucrare. "Senatul nostru, la propunerea conducerii executive, a decis sa incerce cea mai dificila si costisitoare solutie, cea de recuperare totala, daca va fi posibil", a precizat prorectorul Teodorescu.

Cu toate acestea, lucrarile de restaurare nu vor incepe decit dupa ce intreaga aula va fi decopertata, pentru a se vedea daca mai sint zone in care se afla astfel de fresce.

Conform conducerii Universitatii Tehnice, lucrarile au peste 70 de ani. "Au fost acoperite cu ocazia reparatiilor realizate acum 70 de ani, dupa cutremurul din 1940 si de atunci sint atestate in documente. Frescele, insa, ar putea fi chiar de la realizarea corpului de cladire al Universitatii. Nu se mai stia nimic de ele", spune Teodorescu.

Durata si costul lucrarilor de restaurare sint, insa, foarte greu de estimat, sustine conducerea UTI. "Decopertarea frescelor este o operatiune migaloasa, iar refacerea lor va fi si mai complexa. Cheltuielile sint foarte greu de estimat, dar sigur vor fi foarte mari, iar in aceasta operatie de refacere Universitatea noastra a pornit deocamdata doar cu fonduri proprii", spune prof. dr. Horia Teodorescu.

Cu toate acestea, conducerea UTI este optimista ca va primi sprijin financiar atit de la Ministerul Culturii, cit si de la autoritatile locale, sau poate chiar prin atragerea unei finantari europene.

Comentarii