Romanii au printre cele mai putine contacte cu alte culturi si nu stiu ce e dialogul intercultural

marți, 04 decembrie 2007, 21:21
2 MIN
 Romanii au printre cele mai putine contacte cu alte culturi si nu stiu ce e dialogul intercultural

Circa 44% dintre romanii intervievati au avut de-a face cu o persoana de o alta cultura in cele sapte zile dinaintea interviului, fata de 82% in Luxembrug, 77% in Irlanda si 76% in Marea Britanie. Numai in Estonia persoanele intervievate au avut mai putine contacte cu alte etnii sau nationalitati decit in Romania.

Studiul a aratat o relatie directa intre interactiunile cu persoane cu un background diferit si virsta respondentilor, nivelul lor de educatie si nivelul de urbanizare al localitatii. Numarul contactelor creste odata cu dimensiunea asezarii si scade odata cu virsta.

Europenii au intilnit in principal persoane de o alta etnie in saptamina anterioara interviului (48%). Interactiunile cu persoanele de alta religie au fost mentionate de 44%, iar 42% din respondenti au avut de-a face cu persoane dintr-un alt stat membru UE. Circa un sfert dintre cetatenii europeni (36%) au avut contacte cu persoane dintr-o tara care nu este membra UE.

Aproape trei sferturi dintre europeni (72%) sint de parere ca persoanele cu un alt background etnic, religios si national imbunatatesc viata culturala a tarii lor.

Irlandezii si luxemburghezii au fost de acord in cea mai mare masura (84%) ca prezenta acestor persoane imbunatateste viata culturala a tarii lor. Acestia sint urmati de francezi (82%), germani (77%) si finlandezi (77%). La polul opus se afla Malta, Cipru, Bulgaria si Romania.

Printre romani, 40% sunt de parere ca cei de alta etnie, religie sau nationalitate le imbogatesc viata culturala, iar 17%, ca o imbogatesc foarte mult. 19% cred ca nu o imbogatesc, iar 11 %, ca nu o imbogatesc deloc.

Sentimentul dominant printre europeni este ca dialogul intercultural este benefic, dar pentru multi pastrarea traditiilor este la fel de importanta. 63% dintre romani au fost de acord ca acest dialog este benefic pentru tineri, fata de 91% in Suedia si Danemarca si 90% in Irlanda.

Cei mai multi cetateni europeni, indiferent daca au de-a face sau nu cu persoane de alte etnii, religii sau nationalitati, nu sint familiari cu termenul "dialog intercultural" (in Romania, 50%).

Dialogul intercultural in Europa, care reprezinta tema anului 2008 in Uniunea Europeana, a fost asociat de respondenti cu o comunicare intre diferite comunitati, cooperarea, schimbul si mobilitatea transnationala, intelegerea altor culturi si accesul la acestea.

Eurobarometrul a fost realizat de Gallup intre 13 si 7 noiembrie pe un esantion de aproximativ 27.000 de cetateni de peste 15 ani din toate cele 27 de tari membre UE. (NewsIn)

Comentarii