Un detinut reprezinta Iasul la Festivalul „Din batrini, din oameni buni”

miercuri, 26 martie 2008, 21:21
3 MIN
 Un detinut reprezinta Iasul la Festivalul „Din batrini, din oameni buni”

Muzica populara de calitate, invitati speciali, tineri dornici sa se afirme, premii de milioane de lei vechi, orchestra Doina Carpatilor, dansatori si multe alte "ingrediente" alcatuiesc reteta celei de-a III-a editii a Festivalului concurs al cintecului popular moldovenesc "Din batrini, din oameni buni". Acesta se va desfasura in perioada 28-29 martie la Casa de Cultura a Studentilor, cu incepere de la ora 18.00.

Spectatorii vor avea ocazia sa vada evoluind pe scena atit 21 de concurenti, dintre care 5 instrumentisti, cit si nume cunoscute ale muzicii populare, precum Mioara Velicu, Anton Achitei, Daniela Condurache, Elena Mindrescu, Stefan Pintilie, Claudia Martinica, Constantin Bahrin.

Anul acesta, la sectiunea instrumentisti, Iasul va fi reprezentat de detinutul Narcis Chiriac (foto). El si-a regasit vechea pasiune pentru trompeta de cind a intrat in inchisoare, acum trei ani si patru luni, cind a fost incarcerat pentru trafic. "Imi place sa cint de mic copil, mai ales ca fac parte dintr-o familie in care muzica este o traditie. Tatal meu cinta la bas, un instrument specific fanfarei, in Fanfara de la Cozmesti, iar mama mea este vocalista intr-o formatie care cinta prin restaurante. Fratele meu este angajat al ansamblului de la Padureni", povesteste el.

Narcis a facut doar sase ani de scoala la Colegiul "Octav Bancila", la trombon, apoi s-a lasat. Acum invata sa cinte dupa partituri. Participarea sa la concurs se datoreaza nu numai talentului sau, ci si faptului ca "Nea Nicu", angajatul Penitenciarului care il are in grija, l-a sprijinit si a avut destula incredere in el cit sa il inscrie in concurs.

Oricum, pentru Narcis, acest concurs, pe care nu indrazneste sa spere ca il va cistiga, nu este si primul. El a fost premiat anul trecut la un concurs asemanator, la Vaslui. Si, ca urmare a acestei performante, el va colabora, cind se elibereaza, peste 9 luni, cu Rapsodia Vasluiului. "Stiu ca concrusul va fi trasmis in direct la Favorit. Mama, care cinta pentru romanii din Spania, si-a luat Digi ca sa ma vada", spune el zimbind.

Festivalul-concurs incepe cu un scandal

Concursul nu va transmis in direct doar de postul tv Favorit, ci si de Radio Iasi. Insa debutul acestuia a fost umbrit de revolta lui Marinica Botea si a lui Petre Susu, doi dintre organizatori, fata de lipsa de implicare a Primarie in proiect.

Cei doi sint suparati pe faptul ca administratia locala a refuzat sa se implice si sa le ofere un sprijin financiar de 70 de milioane de lei vechi pentru cazarea participantilor si invitatilor. "In Moldova sintem saraci in organizarea festivalurilor folclorice. Sintem singurul judet din tara fara o orchestra profesionista. Desi acum patru ani s-a aprobat reinfiintarea «Doinei Moldovei», autoritatile nu au gasit inca bani. Am depus acum un proiect pentru festival si am cerut 70 de milioane de lei vechi pentru cazare, dar am fost refuzati. Cineva mi-a spus ca e prea mult. Bine ca au 12 miliarde de lei vechi pentru festivalul de jazz!", spune, revoltat, Marinica Botea.

Fondurile pentru organizarea celei de-a III-a editii a festivalului s-au ridicat la circa 80-85 de milioane de lei vechi, dintre care 30% au fost dati de Casa de Cultura a Studentilor, iar restul provin de la firma Cotnari si de la Administratia Fondului Cultural National si Directia Judeteana pentru Tineret din Iasi. "La toate festivalurile si concursurile din Moldova administratia locala se implica, sprijina tinerii, numai la Iasi nu stiu de ce nu se poate dezmorti problema folclorului. Le este rusine cu muzica populara?!", afirma Marinica Botea.

Comentarii