Un pictor iesean a descoperit comori in talcioc

luni, 05 februarie 2007, 18:32
2 MIN
 Un pictor iesean a descoperit comori in talcioc

Obiecte vechi de peste 5000 de ani, obiecte de cult de la sfirsitul secolului al XVI-lea si zeci de icoane ce poarta semnatura lui Vili Ciobanu si-au gasit loc in casa acestuia din satul Budai. "Doua icoane realizate de mine au ajuns, acum doi ani, in posesia Papei Benedict al XVI. Au fost oferite de reprezentantii Ordinului Don Orione", a povestit, mindru de realizarile sale, Vili Ciobanu, care este si un impatimit colectionar de artefacte preistorice si obiecte de cult vechi de citeva sute de ani.

Artistul a renuntat la meseriile "lumesti" la inceputul anilor ’90, cind s-a apucat serios de pictura. "Eu lucrez doar cu uleiuri vechi, pe care le caut prin talcioc. Am uleiuri chiar si din anii ’60. Spre deosebire de cei care vind icoane prin magazine, care sint lucrate superficial, mie imi place sa lucrez in mai multe straturi", a explicat pictorul, care are in colectia personala icoane vechi, de la sfirsitul secolului al XVII si o portiune dintr-o catapeteasma din secolul al XVI-lea pe care a acumparat-o acum cinci ani din talcioc cu doar 200 RON. Si pentru ca a dorit sa fie sigur ca achizitiile sale sint veritabile, restauratorul a apelat la experti care le-au autentificat.

Talciocul este unul din spatiile pe care ieseanul le viziteaza foarte des. Multe piese din colectia de artefacte le are cumparate tot de aici. "Pe vasul Noua, artefact de la sfirsitul epocii bronzului, adica din secolele XV-XII i.Chr., am dat 5 RON. L-am cumparat acum trei saptimini tot din talcioc. De aici am cumparat, pentru aceiasi suma, si un nasture de bronz din aceeasi perioada", povesteste Vili Ciobanu.

Pasionat de arheologie, a reusit sa adune pina in prezent o colectie importanta de obiecte, o buna parte dintre ele aflindu-se in depozitul Palatului Culturii. O parte din "descoperirile" sale au fost semnalate si in "Repertoriul arheologic al Judetului Iasi". "Pasiunea pentru arheologie o am inca din scoala generala. Eram in clasa a II-a cind m-am inscris la «Cautatorii de comori», iar la 10 ani am participat la primul meu santier arheologic, amplasat in fata Bisericii Sfintul Sava", spune artistul.

Unele dintre piesele din colectia sa au fost adunate de pe cimp, dupa ce acestea au iesi "la lumina" in urma spaturile agricole. Asa a descoperit si una dintre piesele cele mai importante din colectie, un pandantiv cu zeita Bendis, din perioada dacica, inregistrata in patrimoniul national.

Comentarii