Zece scriitori au intrat in selectia pentru Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi”

luni, 03 martie 2008, 20:21
3 MIN
 Zece scriitori au intrat in selectia pentru Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi”

Zece carti aparute anul trecut la diferite edituri romanesti au intrat in cursa pentru Premiul National de Proza "Ziarul de Iasi". Cistigatorul premiului de 6000 de lei precum si cel al Premiului pentru debut "Aurel Leon", in valoare de 1000 de lei, vor fi anuntati la jumatate lunii aprilie. Aflat deja la cea de-a V-a editie, Premiul National de Proza "Ziarul de Iasi" a devenit deja o traditie si un eveniment cu greutate pentru cultura ieseana. 

In fiecare an, "Ziarul de Iasi" premiaza cea mai buna carte editata in anul antecedent. Gala de decernare a Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi", programata la jumatatea lunii aprilie, este un eveniment care, pe linga faptul ca acorda un premiul de 6000 de lei celei mai bune carti, confera scriitorilor romani invitati posibilitatea de a dialoga intr-un cadru relaxant. Si anul acesta, juriul format din nume consacrate ale culturii iesene, Alexandru Calinescu (presedinte), Emil Brumaru, Nichita Danilov, Valeriu Gherghel, Codrin Liviu Cutitaru si Bogdan Cretu – care l-a inlocuit pe Gabriel H. Decuble – a avut misiunea dificila de a selecta cele mai reprezentative productii romanesti. Astfel, juriul a nominalizat la Premiul National de Proza „Ziarul de Iasi" zece carti:

1. Iulian Ciocan, Inainte sa moara Brejnev, Polirom – Iasi.

2. Mariana Codrut, Nudul Dianei, Polirom.

3. Ioan Lacusta, Luminare, Polirom.

4. Dan Lungu, Sint o baba comunista!, Polirom.

5. Bogdan Popescu, Cine adoarme ultimul, Polirom.

6. Dan Persa, Cu ou si cu otet (hartuire textuala), Cartea Romaneasca – Bucuresti.

7. Dan Stanca, Noaptea lui Iuda, Humanitas – Bucuresti.

8. Horia Ursu, Asediul Vienei, Cartea Romaneasca – Bucuresti.

9.Nicolae Breban, Jiquidi, Editura Art.

10. Mircea Cartarescu, Orbitor, Humanitas.

"Am procedat ca in fiecare an. A fost o prima faza de selectie, cind ne-am oprit asupra a 25 de volume. Timp de o luna ne-am lamurit asupra acestei productii romanesti si le-am ales pe cele superioare. Au fost nominalizate zece carti, cu autori din diferite generatie. Au fost pe parcusul perioadei de selectie si situatii delicate, discutii patimasi la care ne-am incontrat insa am reusit sa alegem cele mai bune zece carti", explica presedintele juriului, Alexandru Calinescu.

Una dintre problemele care a determinat discutii incordate intre cei sase membri ai juriului a fost nominalizarea lui Mircea Cartarescu, cistigatorul editiei de acum doi ani. "Chiar daca acum doi ani a cistigat, nu aveam cum sa ignoram cartea Orbitor a lui Mircea Cartarescu. Nu ar fi fost corect", spune Bogdan Cretu, scriitor care a participat pentru prima data la jurizarea Premiului National pentru Proza "Ziarul de Iasi".

Pe linga acest premiu, la fiecare editie, juriul ofera si unul special, premiul pentru debut iesean "Aurel Leon", in valoare de 1000 de lei. "Avem in atentie a carte scrisa de o tinara universitara ieseana. Din pacate productia de debut pentru anul 2007 a fost firava", detaliaza, fara sa ne destainuie numele posibilei cistigatoare, Alexandru Calineascu.

Anul trecut, Premiului National de Proza „Ziarul de Iasi" a revenit bacauanului Petru Cimpoesu pentru lucrarea "Christina Domestica si Vinatorii de suflete", iar cel pentru debut lui Valeriu P. Stancu pentru "Paratextul. Poetica discursului liminar in comunicarea artistica".

Cistigatorii editiilor anterioare sint:

Editia a III-a, 2005

Premiul National pentru Proza: Ioan T. Morar, "Lindenfeld", editura Polirom

Premiul pentru cel mai bun volum de debut, "Aurel Leon": Bogdan Cretu, "Matei Visniec, un optzecist atipic", editura Universitatii "Al. I. Cuza".

Editia a II-a, 2004

Premiul National pentru Proza: Mircea Cartarescu, "De ce iubim femeile", editura Humanitas

Premiul pentru debut "Aurel Leon": Radu Parpauta, "Invierea mutilor", editura Tehnopress

Editia I, 2003

Premiul National pentru Proza:

Gabriela Adamesteanu, "Intilnirea", editura Polirom.

Ovidiu Nimigean, "Mortido", editura Versus.

Premiul pentru debut "Aurel Leon":

Gabriela Gavril, "De la Manifest la Adio, Europa!", editura Universitatii "Al.I. Cuza".

Antonio Patras, "Ion D.Sirbu – de veghe in noaptea totalitara", editura Universitatii "Al.I. Cuza".

Comentarii