Coalitia liberal-democrata de la Chisinau discuta despre structura viitorului guvern si Parlament

miercuri, 12 august 2009, 08:56
2 MIN
 Coalitia liberal-democrata de la Chisinau discuta despre structura viitorului guvern si Parlament

Cate cinci reprezentanti ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidului Liberal (PL), Partidului Democrat (PD) si Aliantei Moldova Noastra (AMN) s-au intalnit marti seara la sediul PLDM. Din grupul de lucru nu fac parte liderii celor patru partide, ci vicepresedintii si experti in diferite domenii, noteaza portalul Stirea Zilei, care precizeaza ca sedinta a fost o prima runda de negocieri pe marginea stabilirii organigramei institutiilor statului.

"Discutam despre cate comisii vom avea in Parlament, care va fi denumirea acestora si competentele exacte. Cred ca functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului, instituita de comunisti in mod ilegal, va disparea. In plus, vom examina activitatea fiecarui minister in parte pentru a stabili daca este intr-adevar necesar. Desigur ca pledam pentru micsorarea numarului de ministere, dar urmeaza de vazut ce se va decide in cadrul discutiilor", a declarat Mihai Godea, prim-vicepresedintele PLDM. 

Ana Gutu, deputat PL, a spus ca "atunci cand se vorbeste despre organigrama, este vorba si despre reducerea numarului comisiilor parlamentare, pentru ca nu toate au o activitate eficienta. Le vom comasa pe unele, pe altele poate ca le vom dizolva, urmeaza sa stabilim. La fel, credem ca trebuie optimizat numarul de ministere", a explicat Gutu.

Ex-ministrul economiei, deputatul PD Valeriu Lazar, pledeaza si el pentru micsorarea numarului de ministere prin comasarea unora si dizolvarea altora. PD spune ca vede si posibilitatea de a micsora numarul comisiilor parlamentare, dar urmeaza ca acest lucru sa fie stabilit exact de catre grupul de experti al coalitiei.

Vicepresedintele AMN, Veaceslav Untila, crede ca 12 ministere ar fi suficiente pentru a gestiona Republica Moldova.

In prezent guvernul moldovean are 16 ministere. Functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului a fost instituita in luna mai de catre comunisti, dupa ce Vladimir Voronin a fost ales in functia de sef al Legislativului.
 
Liderii celor patru formatiuni de opozitie intrate in Parlamentul de la Chisinau in urma scrutinului din 29 iulie au anuntat sambata oficial constituirea coalitiei de guvernare Alianta pentru Integrare Europeana (AIE) si au semnat in fata presei Declaratia comuna de constituire a Aliantei. Liderii celor patru formatiuni au declarat atunci ca nu discutasera inca despre partajarea functiilor si structura Guvernului si Parlamentului. Coalitia de guvernare va detine 53 de mandate fata de cele 48 ale comunistilor. Este pentru pentru prima data in ultimii opt ani cand Partidul Comunistilor pierde puterea si trece in opozitie.

Cele 53 de mandate ale fostei opozitii sunt suficiente pentru a alege conducerea Parlamentului si a investi Guvernul, dar numarul de deputati este cu opt mai mic decat necesarul pentru a vota un sef de stat. Liderii partidelor de opozitie au declarat ca Partidul Comunistilor ar trebui sa dea dovada de responsabilitate si sa delege minim opt deputati pentru a vota noul presedinte si a evita astfel o noua criza politica si dizolvarea Parlamentului ales la 29 iulie. (NewsIn)

Comentarii