MJ: Judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte declaratiile de avere si de interese

luni, 23 ianuarie 2012, 15:17
3 MIN
 MJ: Judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte declaratiile de avere si de interese

Potrivit articolului 93 din Legea 303/2004, republicata, privind statutul magistratilor, "judecatorii si procurorii sunt obligati sa prezinte, in conditiile si la termenele prevazute de lege, declaratiile de avere si declaratiile de interese", arata Ministerul Justitiei intr-un comunicat de presa.

Secretarul de stat din Ministerul Justitiei Lidia Barac a precizat, in comunicatul citat, ca "legea" la care dispozitiile articolului 93 se refera este Legea 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, astfel cum a fost modificata si completata prin Legea 176/1 septembrie 2010, privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii 144/2007, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative.

"Potrivit art. 1 din Legea nr. 176/2010, dispozitiile legii privesc, inclusiv, judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, asimilatii acestora, precum si asistentii judiciari, cat si personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor (pct. 7, 8 al art. 1 alin. 1). Nedepunerea declaratiei de avere si a declaratiei de interese in termenele prevazute de lege, precum si nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50 de lei la 2.000 de lei (art. 29 din Legea nr. 176/2010)", se arata in comunicatul citat.

Ministerul Justitiei (MJ) mai precizeaza ca incalcarea aceleiasi obligatii determina declararea din oficiu a procedurii de evaluare prevazuta de lege, prin intermediul Agentiei Nationale de Integritate, cu toate consecintele ce decurg din aceasta. Totodata, fapta persoanei care, cu intentie, depune declaratii de avere sau de interese care nu corespund adevarului constituie infractiune de fals in declaratii si se pedepseste potrivit Codului penal (art. 28 din Legea 176/2010).

Aceste dispozitii legale succed reglementarilor prevazute in articolul 99 alineatul 1 litera a din Legea 303/2004, republicata, anterioara modificarilor si completarilor sale, prin Legea 24/17 ianuarie 2012, a adaugat MJ.

"In raport cu exigentele Legii nr. 24/2000 privind tehnica legislativa, care dezavueaza paralelismul in legislatie, cat si in acord cu exigentele subliniate in
Teoria Generala a Dreptului, potrivit cu care «conduita ilicita» imbraca anumite forme, in functie de gradul de pericol social, Ministerul Justitiei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, a agreat propunerea de amendare a dispozitiilor art. 99 alin. 1 lit. a din Legea nr. 303/2004, republicata, dat fiind ca «fapta de a incalca prevederile legale referitoare la declaratia de avere, declaratia de interese» a fost calificata juridic de legiuitor in anul 2007,
respectiv 2010, ca avand un pericol social mai grav decat pericolul social care impune reglementarea unei fapte ca simpla abatere disciplinara, domeniul in discutie fiind plasat in zona contraventionala si penala, conduita ilicita imbracand forma contraventiei, respectiv a infractiunii, dupa caz", se mai arata in comunicat.

MJ mai precizeaza ca infractiunea si contraventia sunt forme ale conduitei ilicite mult mai grave decat abaterea disciplinara.

De asemenea, Legea 161/2003, republicata in anul 2011, privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, prevede ca "magistratilor le este interzisa orice manifestare contrara demnitatii functiei pe care o ocupa ori de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul acesteia" (art. 104).

Incalcarea acestei dispozitii constituie abatere disciplinara conform articolului 108 alineatul 1 din lege si se sanctioneaza, in raport de gravitatea abaterilor, cu suspendarea din functie pe timp de maxim sase luni sau cu indepartarea din magistratura.

"Se observa ca aceasta lege completeaza cadrul disciplinar al Legii nr. 303/2004, republicata, atat in privinta sferei abaterilor disciplinare, cat si in privinta sanctiunilor disciplinare ce pot fi aplicate magistratilor, adaugand la dispozitiile art. 99-100 din Legea nr. 303/2004, republicata. Pe cale de consecinta, apreciem ca aplicarea legii nu comporta discutii si nu poate fi negociata, in conditiile in care calitatea reglementarilor nu comporta discutii in planul dreptului", se mai arata in comunicatul MJ.  (Mediafax)

Comentarii