Boabele sanatatii: orezul

vineri, 17 octombrie 2008, 16:22
3 MIN
 Boabele sanatatii: orezul

Cunoscut din cele mai vechi timpuri, astazi orezul demonstreaza inca o data faptul ca are o personalitate puternica ce permite consumatorului sa traiasca sanatos numai consumindu-l. Daca in zilele noastre alimentelor nu li se cer sa fie doar o sursa nutritiva ci sa imbunatateasca calitatea si durata vietii, cerealele sint printre alimentele minune pe care natura le-a pus la dispozitia omului, si care pot indeplini acest deziderat: de a fi alimente dar si medicamente. Orezul este mentionat in scrierile lui Confucius si in scrierile vechi indiene. Astfel, in China antica imparatii faceau un anumit ceremonial sacru in fiecare an in campania de insamintare a orezului iar ca si aliment era considerat unul dintre cele mai importante.

Orezul a patruns in Romania pe la mijlocul secolului 17 fiind cultivat pe portiuni mici. El are nevoie de 1000 de ore stralucire solara in perioada de vegetatie pentru a ajunge la maturitate si a se obtine o recolta. Ajuns la maturitate, aceasta cereala, numita paddy, este prelucrata obtinindu-se trei feluri de produs finit: orezul cargo, curatat de prima invelitoare si care reprezinta 80 % din paddy, orezul semi-complet, 75% din paddy si orezul albit – 60% din paddy, care este o boaba fara nici o urma de scoarta sau strat proteic.

Cereala plina de vitamine B

Orezul are un continut bogat in vitamine A si complexul B care insa dispare complet in procesul de albire si lustruire. Mai contine hidrati de carbon, materii grase, calciu, fosfor, potasiu, fier precum si alte microelemente necesare organismului uman. Acest subtante confera orezului proprietati constructive si energetice. In acelasi timp este hipotensor si astringent. Datorita continutului mare de potasiu orezul este un aliment important in controlul tensiunii arteriale.

De la aliment la medicament

Recomandarile fitoterapeutice sint in crestere, surmenaj, hipertensiune si diaree. Astfel ca orezul poate fi consumat sub forma de fiertura, decoct sau faina.

"Apa de orez" este un decoct care se realizeaza din 25 g orez si un litru de apa ce vor fi fierte mpreuna pina la injumatatirea cantitatii de apa. Lichidul obtinut se utilizeaza contra diareelor.

Cataplasmele sint formate din faina de orez amestecata cu apa calda care apoi se aplica pe locul afectat.

Ranile pot beneficia si ele de aportul constructiv al orezului utilizind faina de orez.

Frumusete cu orez

Cosmetica naturala atribuie orezului catifelarea si infrumusetarea tenului la utilizarea mastilor pe baza de faina de orez.

Din orez se obtine o bautura alcoolica numita sake si care este vin din orez. O terapie neconventionala este "sake-buro" sau "baia cu sake" recomandata de terapeuttii orientali pentru imbunatatirea circulatiei singelui.

Ce spune medicina traditionala chineza

Medicina traditionala chineza spune despre orez ca are gust dulce si este de energie neutra. Ca si corespondent al anotimpurilor este considerat primavara. De asemenea este usor Yang, cu energie masculina,  avind efect de crestere in organism. Actioneaza asupra meridianului stomac-splina fiind un aliment pe care chinezii il consuma in dieta zilnica. 

 

Multumirea orezului in traditia japoneza

O cereala foarte sanatoasa si curata este orezul. Cind maninci, iei cu reverenta castronul in mina si spui orezului in gind: "iti multumesc"  pentru ca fiecare lucru si fiecare fiinta are Spiritul sau, care se bucura atunci cind apreciezi lucrul si cind iti manifesti iubirea si recunostinta. Asa simtim si noi la rindul nostru, atunci cind ne spune cineva "multumesc" pentru lucrul nostru. Din orez se face si zahar, si sake, deci este cu adevarat dulce. Orezul creste in apa, si energia apei urca prin orez si se ridica in sus, apoi spicul copt se lasa in jos, ca ramurile unei salcii, si dimineata in virful fiecarui fir verde apare intotdeauna cite o bobita de roua cristalina … Asa este orezul. Are miros frumos si se simte de departe ca miroase a lan de orez. (Adriana YAMANE, Japonia)

Comentarii