Frunzele care opresc singerarea

vineri, 19 iunie 2009, 20:12
2 MIN
 Frunzele care opresc singerarea

In farmacopeea romaneasca exsita o buruiana, patlagina, care este intilnita mai pe tot locul de la cimpie si pina la munte. Este cunoscuta din cele mai vechi timpuri ca remediu blind contra ranilor dar si ca remediu pentru contra tusei si astmului bronsic. Cunoscuta sub trei varietati, Plantago major, lanceolata si media, aceasta buruiana este considerata una dintre plantele cu efectele cele mai puternice cicatrizante si antibacteriene.

Patlagina contine in primul rind o substanta, aucubozida, care are proprietatea de a opri hemoragiile, a cicatriza tesuturile si de a impiedica dezvoltarea bacteriilor. Planta mai contine mucilagii care o fac sa inmoaie tesuturile si sa calmeze inflamarea lor. Celelalte substante continute, pectina, taninul, saponozidele, uleiurile volatile, vitaminele, sarurile minerale etc., ii dau proprietatea de a fi expectoranta, diuretica, astringenta si combate diareea. De asemenea patlagina scade colesterolul in singe.

Recoltarea frunzelor se face dimineata dupa ora 10, inainte si in timpul infloririi din mai si pina toamna tirziu. Frunzele culese se usuca la umbra si produsul vegetal uscat obtinut se pastreaza in saci de hirtie sau pinza.

Cum se foloseste patlagina?

Infuzia obtinuta din 1-2 lingurite planta tocata si 200 ml apa clocotita se utilizeaza in tratamentul arterosclerozei, hemoragii, hipsertensiune arteriala si contra diareei.

Pulberea de frunze sau infuzia sint folosite in tratarea gastritelor hiperacide si ulcerului gastric.

Infuzia concentrata realizata din 2 linguri planta la 250 ml apa clocotita ajuta la diminuarea tusei, tratarea bronsitei si astmului bronsic.

Extern, patlagina este utilizata in ulcerul varicos sub forma de bai in zonele afectate, in tratamentul stomatitelor, laringitelor, traheitelor sub forma de gargare.

In cosmetica patlagina are intrebuintari in igiena oculara si tratamentul conjunctivitelor utilizindu-se baile locale cu infuzie proaspata.

Siropul de patlagina

Cel mai cunoscut sirop contra tusei la copii este siropul de patlagina. Acesta se preapra din suc de frunze proaspat culese, care se spala bine si se usuca cu un prosop apoi sucul obtinut se amesteca in parti egale cu miere de albine de tei. Acest amestec se fierbe apoi pe baie de abur 20 de minute si se pastreaza in sticle inchise la culoare si in loc racoros.

Siropul de patlagina se poate prepara si din suc integral care se obtine prin inghetarea frunzelor, apoi se paseaza si se filtreaza sucul care se amesteca in parti egale cu miere de albine de tei. Se fierbe apoi amestecul timp de 20 de minute pe baie de abur si se pastreaza in loc racoros in sticle inchise la culoare. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii