In perioada examenelor sistemul digestiv poate da rateuri

vineri, 22 mai 2009, 17:19
2 MIN
 In perioada examenelor sistemul digestiv poate da rateuri

Vara, afectiunile intestinale insotite de tulburari ale tranzitului intestinal sint mai frecvente. De asemenea multe persoane au remarcat ca in preajma examenelor prezinta tulburari functionale intestinale diverse: balonari, dureri intense, diaree. Durerile sint, de obicei, "neregulate" ca localizare, durata, migratorii, dependente de starea psihica, insotite de palpitatii, agitatie, insomnie, cefalee si varsaturi.

Diareea un simptom al stresului

Astrologia medicala considera ca tractul intestinal se afla sub influenta zodiei Fecioarei, cei care au asendent in Fecioara pot suferi frecvent de afectiuni hepatice sau intestinale.

Astfel ca, diareea poate fi un simptom al stresului, frecvent in sesiune. Se poate instala brusc, dimineata, chiar in ziua in care avem de sustinut un examen sau avem o intilnire importanta pentru cariera sau afacerea noastra. Dar, lipsa de incredere, nesiguranta, agitatia, teama, ezitarea pot fi si ele cauza unui disconfort ce poate genera tulburari grave ale tranzitului intestinal.

Coriandrul favorizeaza eliminarea gazelor

Plantele folosite in afectiuni digestive au efect antispastic, relaxant, cicatrizant, antiseptic.

Coriandru, are afect antispastic, antiseptic, analgezic. In plan subtil, favorizeaza circulatia energiilor si traseele meridianelor energetice, dinamizeaza, favorizeaza focalizarea, conturarea personalitatii, increderea, protejeaza de eventuale agresiuni externe, genereaza buna-dispozitie, entuziasm. Coriandrul este utilizat in colici, colopatii spastice, aerofagie, meteorism.

Chimenul stimuleaza creativitatea

Chimen, o alta planta cu efect antispastic si diuretic, creste pofta de mincare. In plan subtil, echilibreaza, stabilizeaza, relaxeaza, dinamizeaza, confera vitalitate, exuberanta. Este utilizata in colici, meteorism, enterocolite, anorexie.

Toate plantele din familia Umbelliferae stimuleaza creativitatea, dinamizeaza relatiile sociale, vointa, mentalul, induc stare de calm, intelegere, armonie, siguranta, elimina oboseala, insomniile, neincrederea, agitatia, obsesiile, teama. De asemenea aceste buruieni insufla curaj, puterea de a depasi obstacolele, luciditate mentala, fiind excelente in perioada examenelor.

Mici sfaturi cu efecte mari

Citeva lucuri pot fi facute pentru a evita neplacerile provocate de diaree. Astfel alimentatia poate fi schimbata pentru o mica perioada de timp.

* Orezul, piinea prajita si bananele sint indicate in cazurile de diaree. 

* Poate fi limitat consumul de alimente bogate in grasimi, prajeli, carne grasa, deserturi cu continut mare de grasimi, unt sau margarina in exces, smintina grasa sau unele produse din comert (snacks-uri).

* Se poate reduce cantitatea de fibre din alimentatie. Fibrele se gasesc in fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte.

* Se evita bauturile care contin cafeina: cafea, ceai negru, bauturile tip coca cola.

* Reducerea consumului de fructe uscate, fructe de padure, leguminoase (linte, fasole boabe, mazare), porumb, broccoli, spanac si nuci. Aceste pot complica diareea la unele persoane.

* In unele cazuri, laptele sau produsele care contin lapte (brinza, inghetata, budinca) pot complica diareea. Reducerea consumului acestor alimente sau inlocuirea lor cu lapte din soia fara lactoza sau cu bauturi din soia, care sint tolerate mai usor, poate avea rezultate favorabile. 

* Se vor lua mai multe mese reduse cantitativ pe parcursul unei zile astfel sa nu incarcam sistemul digestiv. (Eugeniu RADULESCU, www.bioenergoterapia.ro)

Comentarii