Retetele verii: pilaful de naut

vineri, 19 august 2011, 17:01
2 MIN
 Retetele verii: pilaful de naut

Am experimentat ceva nou saptamina aceasta, cu un gust inedit, necunoscut mie inca. Ingredientele sint nautul, orezul si untul. Restul dupa gustul si aprecierea mea.

Ingrediente: 100 grame naut boabe (un pumn); 100-200 grame orez; 1-3 linguri de unt; o ceapa marisoara; 2-3 rosii, vinete (1/2), 3 catei de usturoi, ardei sau ce va mai place; sare, alte condimente; verdeata (patrunjel).

Nautul se pune la inmuiat intr-un castron cu apa. Se lasa generos la inmuiat, cel putin peste noapte, dar se poate lasa chiar si 24 de ore. A doua zi va avea tendinta sa incolteasca si i se vor desprinde foarte usor cojile. Deci, pentru o digestie usoara, recomand scoaterea cojilor de la boabele de naut. Se lasa si orezul un pic la inmuiat inainte de a-l gati, macar 20 de minute.

Se caleste usor nautul impreuna cu ceapa tocata in unt. Dupa preferinte se poate inlocui cantitatea de unt cu ulei vegetal, sau se poate completa, dar untul ii da o anume finete a gustului.

Apoi se adauga orezul si o cantitate suficienta de apa cit sa fiarba aproximativ jumatate de ora (depinde ce tip de orez folositi, cel cu bob rotund se va umfla mai repede, cel cu bob lung mai greu, cel salbatic sau alte sortimente cel mai incet). Asadar timpul de fierbere il aproximati in functie de cit de repede fierbe orezul.

Se adauga dupa gust sare, alte condimente dupa preferinte, ierburi aromatice. Eu as incerca vreo 2 boabe de ienibahar zdrobite putin si un virf – doar un virf – de tarhon uscat si maruntit – nu la otet. Cind e aproape gata de fiert orezul cu naut, se adauga rosii cojite si taiate cubulete, usturoi taiat maruntel, si ultima "atingere" de gust va fi patrunjelul proaspat,  tocat si adaugat in compozitie exact cind stingem focul sa nu-l lasam sa fiarba.

In functie de gusturile voastre, puteti inlocui sau adauga: vinete, dovlecei, mai mult usturoi, ardei gras tocat marunt. Totul e sa experimentati! (I.O.)

Comentarii