Un aliment-medicament aproape miraculos: telina

Subtitlu

vineri, 19 ianuarie 2007, 17:57
2 MIN
 Un aliment-medicament aproape miraculos: telina

Una dintre plantele principale cu rol revigorant si reglatoare ale activitatii endocrine este telina. Planta de cultura, aceasta este cunoscuta mai ales ca stimulent sexual. Dar telina este recomandata intr-o diversitate de boli. Cunoscuta de mii de ani, telina este la loc de frunte in medicina traditionala populara romaneasca. Fiind un reglator hormonal foarte bun este recomandata in dietele de curatarea, si dezintoxicare ale organismului. In alimentatia bolnavilor de cancer are un rol foarte impotant deoarece aceasta impiedica dezvoltarea tumorilor si ajuta la eliminarea lor. Si, nu este spus totul despre telina.

Telina este o planta pretioasa: de la ea se foloseste intreaga planta: frunze, flori, seminte si radacini. Aceasta leguma scade concentratia hormonilor cauzatori de stress (cortizol) din singe, scade nivelul colesterolului si, in plus, o dieta din care nu lipseste telina protejeaza stomacul de cancer.

Aceeasi telina pe care noi, europenii, o folosim proaspat rasa sau in diverse mincaruri, orientalii o folosesc ca afrodisiac sub forma de infuzie din seminte sau suc proaspat de radacina amestecat in parti egale cu suc de rosii.

Continutul de vitamine A, B, C, mineralele si metaloizii fac din telina nu numai un medicament ci si un aliment. In salate sau in amestec cu diverse sosuri de maioneza sau mustar si usturoi telina poate fi un ingredient principal la orice masa. De asemenea telina se potriveste foarte bine la gust cu marul. Adaosul de mar in salatele cu telina dau savoare acestei legume imbunatatindu-i gustul.

Cel mai adesea telina se utilizeaza in: astenie, tuberculoza (demineralizare), boli hepatice cronice, diabet zaharat, cancer si degeraturi.

Zeama sau decoctul de telina este cicatrizant si poate fi folosit in plagi, ulcere, cancere sub forma de comprese sau lotionari. Sau pentru ulceratiile gurii si anghine sub forma de spalaturi de gura.

Contra degeraturilor se foloseste decoct din tije sau radacina sau din cojile de la radacina astfel: se fierbe un litru de apa cu 250 grame de planta timp de o ora. Lichidul obtinut se strecoara si se pot face bai locale calde, atit cit suporta pielea, de trei ori pe zi. Dupa aceste bai picioarele sau miinile se feresc de curentii de aer rece.

Semintele de telina au proprietati terapeutice mai puternice decit restul plantei. Acestea contin mult ulei volatil cu efect tonic general, imunostimulator.

Sub forma de pulberi luata simplu pe stomacul gol, sau pusa in mincaruri aceste seminte sint folosite in tratarea batrinetii premnature, anorexiei, sterilitatii si racelii. Cartea ei de vizita nu s-a incheiat. Inca multe surprize mai ascunde aceasta planta. Poate cercetatorii ii vor descoperi toate virtutile in urmatorii ani.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii