Burgos, un oras in care te simti minunat…

joi, 30 septembrie 2010, 18:23
3 MIN
 Burgos, un oras in care te simti minunat…

  

Prima noapte-n Burgos, cu geamul larg deschis, fara tintari si muste, fara zapuseala, fara sa transpiri…, dupa un drum obositor si o plimbare prin marile parcuri si palate ale Castillonului…., altfel ca-n Barcelona sau Costa Brava, pe care le-am vizitat cu cinci ani in urma!

Se pare ca nu sint un turist de metropole: din ce-am vazut in lume, sufletul mi-a ramas la Grein (Austria) si Burgos (Spania). Orase mici, dar relaxante, linistite, fara cersetori,  fara saci de gunoaie si negri-n metrou…

Poate unde, in ultimul oras, am si avut gazde minunate, generoase, atente si doritoare de varii conversatii… Cu el, Doru, discutam despre carmangerie (lucra intr-o fabrica de prelucrat porci si vaci; interesant ca in tura lui avea… 160 de lucratori romani!). M-a dus la un magazin de carne in care nu mai stiam la ce sa ma uit si ce sa gust…

Ea, Rodica, fosta actrita la Bacau, unde a jucat cea mai tinara Coana Chirita din Romania, in regia autorului acestor rinduri. Ambitioasa, fara astimpar, a invatat spaniola, a organizat o liga a romanilor, a intrat si-n politica…, dar a ajuns la concluzia ca, mai ales departe de casa, familia e cea mai importanta. Deocamdata isi creste cei doi copii.

Ce sa zic despre gastronomie? De bine!

Las espuelas del Cid (Pintenii Cidului) a fost unul dintre putinele localuri vizitate. Poate unde era si vorba despre eroul lui Corneille. S-a incercat un decor de epoca, specificul e de secol 12-14, meniu adaptat – un platou cu produse iberice vechi, de porc si oua prajite ca atunci, farfurii in triunghi, vitralii, scaune de epoca, stucaturi cu cap de cal… Cidul a facut juramint fata de Alfonso, fetele lui au fost violate, apoi le-a casatorit cu duci de Albacete si Toledo…; copiii erau cu Ximena, cunoscuta eroina din Cidul… Cavalerul de sub podea – vazut prin plexi – interesant… Restaurantul are succes, iar partea de bucatarie a fost propusa de o romanca – Ana Lazar, de la primero (antreul), pin’ la desert…

Am mincat aici crochete de jamon (prosciuto), care se fac cu jamon maruntit si se prajesc in faina de pesmet, ou si cimbru salbatic. Am mai comandat un sandvici cu brie si jamon, singerete, brinza de capra – grasa si sarata, toate date cu ulei de masline.

Am cerut si rondele de calamar. Ospatarul era din Adjud si s-a bucurat sa mai auda limba natala.

Am intrebat de trufe: radacina se rade, e un lux; dar in zona sint si ciuperci setas, de 2500 euro kilogramul!…

Mai au succes angulele – un fel de viermi marini gustosi, care se gatesc usor; sint hranitoare, le combina cu usturoi si ciusca… In ulei se prajesc usturoiul, apoi angula si crevetii mici… Ei nu bag ceapa la gatit, ci usturoi, iar acesta se pune cu coaja! Se baga la cuptor in cratita de ceramica…, cu cimbru mult… si coniac…

Nu prea au supe si ciorbe, ci pireuri si supa de usturoi cu cirnati afumati…

Vinul sec – rar aici si apa con gas – idem. Aura – vinul meu preferat. Sau Conde de Caralt. Aici se beau Grasa si …Lacrima lui Ovidiu (pe care le-am gasit si-n supermarket!). Vinul se serveste-n pahare mici, ca e tare… si nu exista mincare fara vin tinto (rosu).

Bauturi de desert? Lichioruri de ou (specialitate locala), crema catalana, barcelo – crema de rom, orujo – rachiu de orz.

Desertul e special, doar de sarbatori: roschia – gogosi churos, au forma de steluta, se fac la aparat cu manete, cu frisca si crema. Tarta de Santiago – cu migdale; mai e solicitata  tarta de mar. Dulciuri cu multa untura, trufa de la Lerma, biscuiti care se sfarima usor, tronul – un fel de nuga – moale, tare, ca halvita noastra, cu migdale, cu nuca, rondulo, cu orez, cu galbenus, ciocolate cu rom. Inclinatie spre combinarea inghetatei cu fructele.

Va urma, fireste…

Comentarii