Caiet de teme

joi, 23 noiembrie 2006, 21:28
3 MIN
 Caiet de teme

Rezidenta artistica este o forma institutionalizata de gazduire a artistilor si de sprijinire a acestora in vederea realizarii unor proiecte contextuale.
Anul acesta a aparut si in Iasi o astfel de rezidenta, care ofera artistilor din tarile Europei de Sud-Est oportunitatea sa dezvolte proiecte legate de experienta lor fata de context si sa se implice activ in viata culturala a orasului. Intitulat Backyard Residences ("Rezidente la noi in curte"), acest program este realizat de trei institutii partenere (Centrul de Arta Contemporana Platform Garanti din Istanbul, new media center_kuda.org din Novi Sad si Belgrad si Asociatia Vector din Iasi) si este sprijinit de Consiliul Nordic al Ministrilor, avind ca scop punerea in legatura a artistilor si a scenelor artistice din tarile Europei de Sud-Est in perspectiva motivarii cercetarilor artistice care sa contribuie la intelegerea si la invatarea reciproca. Acest program a fost gindit sa se concentreze pe o mai buna mediatizare a problemelor sociale, culturale si artistice ale regiunii Europei de Sud-Est, pe intarirea legaturilor dintre institutiile artistice independente si pe crearea unei noi platforme pentru proiecte relevante pe plan local.
Titlul "Rezidente la noi in curte" are un sens oarecum eufemistic, referindu-se la felul in care Occidentul se raporteaza la aceasta zona a Balcanilor. Luindu-se in considerare faptele si fictiunile care ne influenteaza perceptia si imaginatia asupra propriului teritoriu geo-cultural, acest program urmareste intarirea colaborarii artistice in "curtea" Europei de Sud-Est si imbunatatirea tipului obisnuit de rezidente artistice disponibile in regiunea noastra drept cale de comunicare intre Est si Vest, in cadrul careia abordarea "dinspre Nord-Vest" este considerata a fi adesea inclusiv exotista, iar abordarea "dinspre Sud-Est" adesea exclusiv oportunista. Tinindu-se cont de lipsa considerabila de dialog si de cooperare intre scenele artistice din regiune, proiectul are la baza nevoia de deschidere a cooperarii regionale si de concentrare pe cercetarea si practica artistica, facilitind reflectii si actiuni privind insesi conditiile de viata si de lucru de aici.
Prima artista in rezidenta in Iasi a fost Asli Çavusoðlu, din Istanbul, care si-a dezvoltat proiectul artistic sub forma unei documentari subiective a contextului, prelucrind experienta sa de comunicare si de observare in forma unei carti de calatorie, un jurnal intim cu texte si desene, intitulat "Caiet de geografie".
Textele sale sint extrase ironice sau detasate din conversatii cotidiene cu oamenii pe care i-a intilnit, concentrind in citeva remarci ilustrate prejudecati, tabuuri si locuri comune ale receptarii strainilor si culturii din care vin. Combinind investigarea cliseelor comunicarii obisnuite cu accentuarea receptivitatii deviate de catre mass media a imaginii situatiei si pozitiei turcilor in raport cu europenii, Asli Çavusoðlu pune in discutie obisnuintele relationarii si conditiile de exceptie ale formarii imaginii celuilalt prin deformarea mesajelor la nivel politic, cultural si mediatic. Imaginile reprezinta fragmente ale unor scene cotidiene banale, de la un colt de cafenea, la parcarea unui bloc si de la panouri publicitare pe strazi cu blocuri inalte la obiecte din peisajul urban. Luind ca punct de plecare fotografia de ocazie, Çavusoðlu le prelucreaza prin intermediul desenului, oferind o perspectiva estetica sensibila, cu accente cromatice si compozitii fara pretentie. Combinatia dintre textul scris de mina si imaginea desenata ofera impresia unor flash-uri de memorie locala, oarecum nesemnificativa, insa aluziva, cu o tenta de mister si un puseu de auto-expunere.
"Caietul de geografie" nu e o expozitie, nu e o pictura, nu e o carte de literatura. E reprezentarea artistica a unei situatii, a unui context, a unui dialog minimal intre doua culturi intredeschise; e un caiet de teme pentru acasa. 

Comentarii