Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Vreme racoroasa la Helsinki

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La ora la care scriu aceste rinduri nu este cunoscut deznodamintul intilnirii la virf UE - Rusia, desfasurata vineri la Helsinki. Cu siguranta ca nu va putea fi incheiat un nou acord de parteneriat, din cauza opozitiei Poloniei, stat care denunta embargoul impus de Moscova asupra importurilor de carne din Polonia. In sine, esecul nu are consecinte grave, pentru ca acordul aflat actualmente in vigoare se prelungeste automat, insa a fost ratat momentul favorabil pentru un nou impuls in relatiile reciproce. Pe de alta parte, ar fi fost chiar surprinzator ca, intr-un context atit de tensionat, sa se reuseasca un pas decisiv inainte.
    Ramine doar speranta ca intilnirea sa conduca la progrese in domenii mai putin problematice, ceea ce ar putea salva cite ceva din orgoliul participantilor. S-a nimerit ca summit-ul de la Helsinki sa aiba loc intr-un moment cu totul nefericit. Acum citeva saptamini, tot in Finlanda, Putin si liderii UE "au convenit sa nu se inteleaga" asupra cooperarii in domeniul energiei. Din multe puncte de vedere, intilnirea de la Lahti a fost una de rau augur pentru cea de vineri, de la Helsinki. Ar fi trebuit ca presedintelui Putin sa i se spuna limpede ca membrii UE vor fi solidari cu Polonia in contenciosul sau comercial cu Rusia. Dar, din diverse motive, anumiti lideri din clubul "celor mari" n-au facut decit sa transmita, probabil involuntar, mesajul ca ar fi dispusi sa sacrifice solidaritatea europeana in schimbul unor aranjamente bilaterale avantajoase cu Rusia. Germania, Franta si Italia par a-si fi rezolvat pe cont propriu problemele referitoare la aprovizionarea cu gaze naturale si la pretul acestora. Intre timp, sub rezerva anonimatului si cu jumatate de gura, unii diplomati ai "vechii Europe" denunta atitudinea poloneza ca fiind imatura sau chiar "ne-europeana".
    Si cum presedintele si multi dintre membrii guvernului polonez au suscitat destule antipatii la Berlin, la Paris si la sediul bruxellez al Uniunii, cel mai usor este sa arati cu degetul inspre Polonia. Daca la asta mai adaugam faptul ca, din punct de vedere ideologic, orientarea cabinetului de la Varsovia este prea conservatoare - dupa standardele comunitare -, avem un vinovat de-a dreptul ideal.     
    Insa si Uniunii, in ansamblu, ii revine o cota-parte din responsabilitatea esecului. Dupa summit-ul de la Lahti, presedintele Putin ar fi trebuit sa afle ca amenintarea cu un embargo general asupra carnii provenite din Uniune nu poate fi tolerata. Ca este vorba de un bluf, au recunoscut-o chiar unii demnitari de la Kremlin. Insa Comisia Europeana s-a  manifestat cu o surprinzatoare indulgenta - e vorba doar de o retorica menita sa extinda marja de negociere a Moscovei, spunea unul dintre comisari. N-am mai fi asistat la piesa comica din aceste zile, in care autoritatile ruse, devenite brusc preocupate de riscul pestei porcine cu care Romania si Bulgaria se pregatesc sa imbolnaveasca Uniunea, pun stavile la hotare. Dupa cum se stie, UE exclude de piata sa interna carnea de porc provenita din cele doua tari si va mentine acest embargo si dupa 1 ianuarie. Si tot dupa cum se stie, Romania si Bulgaria nici macar nu prea exporta carne inspre UE. 
    Ar fi fost nevoie de solidaritate in interiorul UE, ceea ce e foarte greu de obtinut in conditiile in care Poloniei si altor tari din Est (in viitor, si Romaniei) li s-au  rezervat bilete la clasa a II-a. Lipsita de consideratia celor mari, Polonia a procedat cum a crezut ea mai bine - adica intr-un mod "ne-european" si eficient. Guvernul de la Varsovia a creat, totodata, un extrem de util precedent politico-diplomatic. Miine ar putea fi rindul Letoniei, poimiine, cine stie?, al Romaniei. 
    Nici in competitia de imagine Uniunea nu sta prea bine. Presedintele Comisiei, Durao Barroso, nu-si poate depasi atributiile inscrise in fisa postului. A polemiza cu Vladimir Putin nu este, evident, o solutie. Esecul de la Lahti si (probabil) esecul sau semi-esecul de la Helsinki ar trebui analizate de liderii statelor-membre, singurii in masura sa-l avertizeze politic pe omologul lor rus. Nu il pot intreba, nici macar retoric, daca nu cumva unii baieti rai din serviciile secrete au avut de a face cu otravirea lui Litvinenko, sau daca nu cumva unii capi ai Politiei trag chiulul in investigarea asasinatului caruia i-a cazut victima Anna Politkovskaia. Insa, in chestiuni care tin de esenta relatiilor bilaterale UE-Rusia, cum este cea comerciala si cum va deveni, curind, cea energetica, prea multa timiditate strica. Altfel, cetatenii "vechii Europe" vor sfirsi prin a crede ca de vina pentru deteriorarea acestei relatii sint acele state foste comuniste care manifesta, asa cum se exprima un inalt oficial de la Kremlin,  o "ostilitate istorica" fata de Rusia.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri