Daruri de Mos Nicolas

luni, 04 februarie 2008, 17:37
3 MIN
 Daruri de Mos Nicolas

* Nicolas Sarkozy, presedintele Frantei, a fost la noi in Romania. Mare brinza! Am fi fost curiosi sa vedem cum s-ar fi repezit televiziunile sa prezinte evenimentul daca, la aceeasi ora, ar fi aparut pe undeva Elodia. Maieul e mai aproape de piele decit paltonul, iar scumpirea biletelor de autobuz sau a gazelor il preocupa mai mult pe roman decit alegerile de la americani sau decit vreun inalt oaspete venit pe la noi in vizita. Plus ca in chiar aceste zile are loc un alt eveniment foarte important pentru telespectatorii de parte barbateasca: Carnavalul de la Rio. Ce legatura este intre romani si Carnavalul de la Rio? Pai, este, fiindca mare parte din suflarea masculina de pe la noi s-a prefacut dintr-o data foarte interesata de evenimentul cultural-artistic si de rolul sambei in context universal. Peste noapte, cei mai multi dintre barbatii telespectatori s-au plictisit de filme, de stiri sau de alte panarame de la televizor, si au devenit extrem de pasionati de dansurile sud-americane – mai ales ca multe posturi au inceput deja sa prezinte materiale de la fata colorata, galagioasa si vesela a locului. Dragi si stimate cititoare, sa stiti ca sotii dumneavoastra se uita doar la fenomenul artistic in sine, doar la arta, la coregrafie, la cromatica si designul carelor alegorice, in nici un caz – asa cum ar putea spune rauvoitorii – la sutele de duduci tinerele si fisnete, cu titele extrem de goale, care danseaza imbracate doar in fard cu sclipici! Fiti linistite!

* Ca tot am pomenit despre vizita lui Sarkozy (despre care multi dintre romanii fara talent la politica externa stiu ca este domnul ala care s-a insurat de curind cu una tare zdumpesa): ieri am auzit la televizor pronuntindu-se ba "Sarcosi", ba "Sarcozi", ba "Sarcoti". Pacat ca n-a venit in ospetie vreun sef de stat bananier, vreun ministru de prin Botswana, de exemplu, ca ar fi fost mai mare panarama.

* Pentru a mia oara am aflat de la televizor ca in sistemul sanitar e criza mare, ca, mai nou, pacientii de la Spitalul Judetean din Brasov dorm intinsi pe scinduri sau usi etc. In acest context, o domnisoara reporter a vorbit citeva minute si despre criza de la centrele de "transfuzii sanguine"; a bagat "sanguin" in sus, "sanguin" in jos, "sanguin" la stinga si la dreapta etc. Am observat astfel ca unii reporteri prefera sa se uite la filme cu bataie decit la emisiuni gen "Cum vorbim, cum scriem corect", din care ar putea sa invete ca se spune "sangvin" si nu "sanguin". Desigur, ne asteptam cit de curind sa auzim tot la televizor vreun cetatean (care a citit textul nostru) transmitind de la circ sau de la zoo si prezentindu-ne un numar de dresura de "pingvini".

* Stiti cu siguranta ca, de-a lungul anilor, am capatat boala pe citeva formulari si pe citiva dintre cei care fac uz si abuz de ele. Alaltaieri am auzit din nou la televizor ca "povestea lor de dragoste pare desprinsa din romane". Ca sa facem legatura cu ceea ce am scris si mai demult: se pare ca multi dintre oamenii de televiziune din patria noastra citesc doar romane de dragoste, dupa cum nenumarati colegi ai lor nu se uita decit la filme cu urmariri ca-n filme sau cu scene desprinse, parca, dintr-un film de groaza. La un moment dat, chiar ne-am intrebat din care romane o fi fost desprinsa povestea de dragoste a celor doi? Din "Rascoala"? Din "Descult"? Din "Tropicul cancerului" sau din "Peripetiile bravului soldat Svejk in Primul Razboi Mondial"? Asteptam cu sufletul la gura sa auzim in cadrul unor viitoare jurnale de stiri despre "scene desprinse, parca, dintr-o emisiune pe teme financiare", despre "o urmarire ca-n piesele de teatru" sau "o poveste de dragoste parca desprinsa din manualul de ecuatii diferentiale".

Comentarii