Bagati in spital de etnobotanice

luni, 25 octombrie 2010, 21:33
3 MIN
 Bagati in spital de etnobotanice

Duminica seara, un tanar de 21 de ani a ajuns la Urgente cu ambulanta, dupa ce a fumat ierburi primite de la niste prieteni. "Pacientul adus de colegii de la ambulanta era extrem de agitat, necooperant si nu raspundea aproape deloc la stimuli. Colegii din camera de garda au pus in evidenta consumul de plante etnobotanice si dupa ce a fost internat pana dimineata in sectie si stabilizat a fost transferat la Spitalul de Psihiatrie", a declarat Petre Radauceanu, medic sef al Unitatii de Primire a Urgentelor (UPU) de la Spitalul Judetean.

Saptamanal, la Urgente, ajung trei-patru persoane diagnosticate cu efecte adverse ale acestor substante. Majoritatea insa, fug din spital dupa ce sunt echilibrate, unele plecand chiar cu perfuzia la mana. De aceea, reprezentantii DSP vor face o propunere legislativa ca aceste cazuri sa fie directionate spre internare direct la Spitalul de Psihiatrie, unde pot fi supravegheate mult mai strict. "In general pacientii care vin sunt cunoscuti ca si consumatori, dar mai sunt si tineri care incearca din curiozitate. Multi folosesc amestecuri care dau senzatii de asa-zis bine si care inca nu sunt trecute pe lista celor interzise. Speram ca aceste liste sa se mareasca pentru ca un consum indelungat da nu numai dependenta psihica, dar poate afecta creierul, ficatul, stomacul, pancreasul si pot aparea si grade de insuficienta renala", a explicat Petre Radauceanu.

Medicii spun ca pacientii intoxicati cu etnobotanice sunt tineri de pana in 30 de ani si majoritatea ajung la ei din cauza efectelor secundare ale acestor plante, cum ar fi senzatii de descuamare a pielii sau de dezorientare temporo-spatiala.

In Romania, anul acesta, peste 1.500 persoane au solicitat asistenta medicala dupa ce au suferit intoxicatii grave cauzate de consumul de produse etnobotanice.

Politistii nu au gasit nereguli in "magazinele de vise"

Potrivit reprezentantilor Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA) Botosani, in judet ar exista cinci "magazine de vise" – patru in municipiul Botosani si unul in Dorohoi. Acestea au fost verificate ultima data in urma cu aproape doua saptamani insa, dupa cum sustine subcomisarul Iulian Anton, seful SCCOA Botosani, nu au fost descoperite substante interzise. "Noi nu putem verifica decat substantele si preparatele stupefiante si psihotrope care au fost introduse in tabelele anexa ale legilor pentru ca, in caz contrar, ar insemna sa ne depasim atributiile", a precizat Iulian Anton.

Curios este ca, desi la spital continua sa ajunga tineri intoxicati cu "plante etnobotanice", controalele politistilor nu au scos la iveala niciodata nereguli la Botosani. In schimb, in tara, dupa aparitia modificarii legislative, politistii au ridicat aproximativ 20.000 de probe in vederea expertizarii si au intocmit peste 100 de dosare penale pentru incalcarea prevederilor Legii privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri. De asemenea, reprezentantii Garzii Financiare si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au aplicat amenzi contraventionale in valoare totala de 651.625 de lei, fiind suspendata activitatea la 35 de magazine de acest gen.

Noi substante puse pe piata lunar

Desi lunar se decide interzicerea de noi etnobotanice, prin hotarari de guvern, comerciantii vin tot timpul cu noi oferte. "Exista peste 300 de asemenea plante care pot oricand sa ia locul celor deja interzise. In plus la orice produs, la care cererea este mai mare decat oferta piata neagra are un procent semnificativ", afirma unul dintre medicii de la UPU. Internetul a aparut ca o piata noua pentru aceste substante.

La inceputul acestui an, guvernantii au interzis 27 de substante si noua plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii publice, insa medicii spun ca deja la o planta interzisa pe piata apar alte trei cu aceleasi efecte, insa care inca nu au fost controlate de cadrele medicale si au numele diferite. Tinerii consumatori par sa stie exact ce sa ceara, si chiar daca denumirea comerciala a produsului se schimba, efectele pe care le urmaresc acestia raman aceleasi.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii