Batausii lovesc greu bugetele spitalelor

joi, 13 august 2009, 21:33
3 MIN
 Batausii lovesc greu bugetele spitalelor

Nu este vorba de un furt, ci despre sumele imense pe care unitatile sanitare le-au cheltuit pentru tratarea victimelor agresiunilor sau ale accidentelor rutiere. Majoritatea banilor reprezinta creante ale spitalelor Judetean si Municipal Dorohoi. Zilnic, aceste unitati trateaza doua-trei cazuri de agresiuni din cele mai bizare, fiind folosite ca obiecte vatamatoare sape, furci, topoare, cutite sau gaturi de sticla. Situatia devine cu totul disperata in weekend-uri, cand numarul pacientilor de acest fel depaseste si 20 pe tura. In urma acestor tratamente, spitalele emit facturi, care variaza intre 50 de lei si cateva zeci de mii de lei pentru un singur caz. "Aceste masuri terapeutice se factureaza separat, spitalul deschizand dosare de urmarire si de recuperare a banilor in instanta. In momentul in care exista o sentinta definitiva, solicita plata de la cel care a fost stabilit vinovat. Daca pana la sfarsitul anului 2006 Casa de Sanatate urmarea aceste dosare, de atunci responsabilitatea a trecut la spitale", a precizat un reprezentant al Casei de Asigurari de Sanatate.

Unitatea medicala se poate constitui parte civila pe tot parcursul urmaririi penale sau la primul termen al procesului, daca dosarul ajunge in instanta. Numai in cazul Spitalului Judetean magistratii trebuie sa se pronunte in aproape 250 de dosare, numar care reprezinta doar cazurile ajunse aproape de prescriere.  "Au fost si procese pentru patru-cinci mii de lei sau chiar mai mult. In trecut mai renuntam la unele sume care pareau mici, dar in situatia de fata tratam la fel orice datorie. Suma totala care este acum in litigiu, dar si cea care urmeaza a fi recuperata depaseste 200.000 de lei", a precizat Ioan Lozneanu, directorul administrativ al Spitalului Judetean.

Bani primiti cu intarziere

Majoritatea proceselor dureaza ani la rand. De exemplu, banii pentru serviciile medicale acordate victimei unui accident rutier grav care a avut loc in 2006 au fost recuperati de spital abia la finele lui 2008. In alte cazuri, insa, debitele nu pot fi recuperate sub nicio forma. In principal pentru ca vinovatii nu sunt gasiti niciodata sau agresiunea a fost provocata de un animal. In statisticile casei exista deja foarte multe dosare unde in dreptul autorilor agresiunii sunt trecuti cai, vaci, tauri, caini, pisici sau chiar gaste. Acestea insa nu pot fi executate silit, nici macar vandute, de cele mai multe ori fiind vandute de proprietari abatoarelor sau omorate de rudele proprietarului.

In alte cazuri, executorii angajati sa puna in aplicare sentintele sunt intampinati cu furci sau topoare ori afla ca vinovatii fie nu au nicio avere, fie sunt in inchisoare. Mai exista situatii in care spitalizarea este achitata de victima, de obicei atunci cand aceasta isi retrage plangerea in schimbul unei sume de bani de la agresor.

Sistemul sanitar are de recuperat doua milioane de lei

In total, spitalele din judet au de recuperat 1,5 milioane de lei de la persoanele care au provocat agresiuni sau accidente rutiere cu victime. La acesti bani se adauga costul transportului victimelor, efectuat de Ambulanta, aproximativ jumatate de milion de lei pentru ultimii ani, dar si cheltuielile de judecata. "Se pot face foarte multe cu acesti bani. Practic, ei reprezinta finantarea unui spital de mici dimensiuni, cum ar fi cel de la Trusesti sau Darabani. De asemenea, tot atatea fonduri se aloca pentru necesarul de medicamente in cadrul unor programe nationale, cum ar fi cel de oncologie sau dispozitive medicale", a spus un asistent din cadrul Spitalului Judetean "Mavromati". Sumele de recuperat sunt cu atat mai importante cu cat majoritatea unitatilor medicale traverseaza o acuta perioada de criza.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii