Contac exclus din PSD

duminică, 05 aprilie 2009, 21:50
4 MIN
 Contac exclus din PSD

Deciziile au fost luate sambata dupa-amiaza, in cadrul sedintei Comitetului Executiv Judetean (CEJ) al PSD Botosani, reunit la Primaria Dorohoi in prezenta ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, dar si a coordonatorului interimar al organizatiei judetene, Gheorghe Nichita. Intrunirea, de la care a lipsit fostul lider al organizatiei judetene, a durat jumatate de ora, timp in care 33 din cei 37 de membri CEJ prezenti au votat pentru excluderea lui Contac, doi au votat impotriva, iar doi s-au abtinut.

"In cadrul CEJ s-a citit decizia Comisiei de Integritate care i-a respins contestatia domnului Contac impotriva revocarii din functie si recomanda organizatiei din Botosani aplicarea de masuri disciplinare severe in conformitate cu statutul, excluderea din partid si retragerea sprijinului politic", a declarat Gheorghe Nichita.

Motivele principale pentru care Comisia de Integritate a decis ca ar fi mai bine ca fostul lider al organizatiei judetene sa nu mai fie membru al PSD, au fost "atitudinea refractara fata de disciplina de partid, nerespectarea hotararilor Biroului Permanent National", "refuzul de a accepta coordonarea organizatiei de la centru", "repetate jigniri publice, calomnioase la adresa multor colegi cu functii importante pentru imaginea partidului, parlamentari, primari, consilieri, acuzandu-i pe unii inclusiv de faptul ca ar fi incercat sa-l determine sa le ofere lucrari si servicii de la Consiliul Judetean".

In urma deciziilor de la Dorohoi, Constantin Contac va pierde functia de vicepresedinte al CJ, dar si calitatea de ales. Imediat ce a aflat decizia CEJ, acesta a declarat pe un ton nervos: "nu am nicio parere de rau".

Decizia de sambata a fost anticipata zilele trecute de Gheorghe Nichita, vicepresedinte al PSD, care a spus ca botosaneanul nu are nicio sansa de a-si recupera onorurile. "Comisia de Integritate a dat o decizie, este for ales de Consiliul National si este cel mai mare for al nostru. Pentru mine, din clipa de fata, Contac Constantin nu mai conteaza ca membru de partid al PSD. Mai departe, ce face dumnealui e in afara partidului", a spus coordonatorul organizatiei judetene.

Afirmatiile ieseanului au venit dupa ce Constantin Contac a solicitat Consiliului National al PSD sa analizeze amanuntit deciziile Comisiei de Integritate si Biroului Permanent National, forul care l-a revocat din functia de presedinte, cerand repunerea in functie.  

Declinul a inceput la alegerile locale

Constantin Contac a intrat in PDSR in anul 2000, dupa ce ocupase anterior functia de presedinte al Partidului Moldovenilor. A ajuns in functia de presedinte al PSD Botosani in 2004, dupa ce Mihai Balta a fost inlaturat de la conducerea partidului, aparent, de conducerea centrala a formatiunii.

A fost presedinte al CJ intre 2004 si 2008 si dupa ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat in fruntea institutiei, a castigat functia de vicepresedinte al institutiei.

Probleme lui Contac au inceput atunci cand Gheorghe Nichita, vicepresedinte PSD la nivel central si responsabil cu aprobarea deciziilor politice luate de organizatia botosaneana, i-a respins lista directorilor propusi pentru institutiile deconcentrate pe motiv ca acestia ar fi doar apropiatii liderului botosanean. Contac a reactionat dur, aducandu-i lui Nichita nenumarate jigniri, printre care "lichea", sau "mafiot", aceste iesiri determinand Biroul Permanent National al PSD sa-l revoce din functia de presedinte al organizatiei judetene a PSD.

Procesul de coruptie treneaza

In dosarul lui Constantin Contac, s-a mai consumat un termen, avocatii fostului presedinte al PSD Botosani cerand pentru a doua oara trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala (CC).

Procesul de la Brasov a inceput pe 8 noiembrie 2007, cand DNA l-a dat in judecata pe Constantin Contac pentru acte de coruptie. De atunci s-au derulat mai multe termene menite sa prelungeasca judecata. Reprezentantii lui Contac au solicitat trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, contestand legalitatea procurorilor din cadrul DNA si aratand ca numirea acestora incalca dreptul la egalitatea de sanse. Ulterior s-au acceptat inclusiv amanari pe motiv ca doi dintre inculpati se afla in campanie electorala. In februarie acest an, avocatii au solicitat ridicarea sechestrului asigurator de pe bunurile familiei Contac, au considerat nelegal actul de sesizare a instantei, solicitand refacerea urmaririi penale. Instanta a respins cererile, insa la doar cateva zile avocatii au cerut un ocol al dosarului pe la CC, motivul nefiind precizat de site-ul Tribunalului Brasov. "Este o metoda des folosita pentru tergiversarea proceselor. De aceea se cere acum ca invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate sa nu suspende judecata pe fond. Procesul sa-si urmeze cursul, in timp ce Curtea Constitutionala se pronunta asupra exceptiei", a explicat zilele trecute democrat-liberalul Daniel Humelnicu, membru al comisiei juridice din cadrul Senatului.

Constantin Contac si fiul sau, Liviu Contac, au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si operatiuni financiare in situatie de incompatibilitate. Suma imputata de DNA este de 19,3 milioane de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii