Miliard dat la gunoi de veterinari

marți, 16 martie 2010, 22:44
2 MIN
 Miliard dat la gunoi de veterinari

In noiembrie 2008, DSVSA, la conducerea careia se afla cu titlu interimar Ovidiu Airimitoaie, a achizitionat mai multe kit-uri de verificare a calitatii laptelui de vaca pentru care s-au platit 400.000 de lei. Materialele erau destinate laboratorului DSVSA si trebuiau sa ajunga pe un an calendaristic.

Anul trecut insa Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara (ANSV) nu a mai agreat aceasta modalitate de verificare, astfel ca o treime din kituri au ramas neutilizate. Ba mai mult, din cauza expirarii perioadei de valabilitate, acestea urmeaza sa fie distruse.

Minodora Vasiliu, director general al DSVSA, spune ca situatia este cauzata in mare masura de intarzierea cu care a fost asigurata finantarea pentru achizitie. "A fost un contract semnat cu societatea Medica Bucuresti, in baza unui referat de necesar pe 2008. Din cauza ca banii pe buget au fost alocati foarte tarziu, contractul a fost semnat abia in noiembrie, in urma unei licitatii pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice. O parte din produse au venit in 2008 si s-au folosit, dar programul strategic pe 2009 prevedea ca nu se mai foloseste aceeasi metoda. Asa s-a ramas cu acest stoc de kituri pentru lapte in valoare de circa 100.000 de lei", spune Minodora Vasiliu. Numai ca  jumatate din suma s-a platit in 2008, diferenta fiind achitata anul trecut, cand se stia ca sistemul de verificare nu mai este agreat. "Exista un contract care trebuia respectat", a adaugat Vasiliu.

Cazul va fi analizat de Curtea de Conturi

Ovidiu Airimitoaie, directorul de atunci al DSVSA, spune ca achizitia s-a facut respectandu-se toate prevederile privind achizitiile publice. "Necesarul de atunci s-a facut pe baza planului cifric si a situatiei din anul precedent. Totul s-a facut pe baza aprobarilor ANSV, cu respectarea tuturor procedurilor. Faptul ca la un moment dat s-a renuntat la aceste kituri in favoarea unor metode mai performante, nu este vina nimanui din directie", a declarat Airimitioaie.

Cazul urmeaza sa fie analizat de Curtea de Conturi, care va stabili daca suma de 100.000 de lei poate reprezenta un prejudiciu si eventual cine se face vinovat de situatia creata.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii