Operatie oprita de hainele preotesti

joi, 02 decembrie 2010, 22:26
3 MIN
 Operatie oprita de hainele preotesti

Bolnavul, un preot de la o manastire din judet, a ajuns la Spitalul Judetean cu o plaga necrozata de mari dimensiuni, la gamba piciorului drept, dupa ce a alunecat in urma cu mai mult timp, iar rana s-a infectat. "Dupa evaluarea plagii s-a decis ca interventia necesara este cea a unei grefe de piele in acea zona. Pacientul si-a dat acordul si urma sa fie pregatit de operatie. Atunci insa ne-a spus ca nu doreste sa fie dezbracat de vesmintele duhovnicesti", a precizat un medic chirurg. Mai mult, calugarul a refuzat ca rana sa fie curatata si dezinfectata de o femeie, desi operatiunile care trebuiau facute de o asistenta era obligatorii inainte de operatie. "I-am explicat ca e vorba de o sala de operatie, un mediu steril, in care hainele de strada pot aduce un pericol de infectie prea mare pentru a putea risca. In cele din urma am reusit sa-l convingem ca pentru binele lui se face acest lucru. Respectam toti pacientii, orientarile lor religioase, sexuale, dar trebuie sa inteleaga ca aici la spital ce se face, se face spre binele lor, nu pentru a le crea vreun prejudiciu", a declarat un asistent din cadrul Sectiei de chirurgie generala a Spitalului Judetean. In cele din urma barbatul a renuntat la vesmant, iar manevrele medicale care initial au fost incepute de o asistenta au fost continuate de un doctor. Astfel grefa de piele a fost suturata inainte ca rana sa se agraveze si mai mult

Vieti puse in pericol de convingerile personale

Medicii au mai intalnit de-a lungul timpului pacienti care au acceptat foarte greu anumite interventii. In urma cu cativa ani, de exemplu, un calugar si-a dat acordul pentru operatie doar dupa ce i s-a permis sa tina in permanenta o cruce in mana. De altfel, cadrele medicale spun ca cele mai dese cazuri sunt cele in care anumite aspecte ale interventiilor nu pot fi efectuate din cauza religiei. "Cel mai grav caz a fost cel al unei persoane care a suferit o hemoragie masiva si avea nevoie urgenta de o transfuzie de sange. Atat ea, cat si familia, insa, au refuzat categoric, semnand documentele care ar fi insemnat decesul pacientului. In cele din urma, insa, psihologul unitatii a reusit sa discute chiar cu pacientul, care si-a dat acordul", a mentionat un medic din Spitalul Judetean.

Un alt caz a fost inregistrat in urma cu trei luni, cand o tanara de 19 ani, din Botosani, ajunsa la spital cu o hemoragie masiva in zona vaginala, a refuzat categoric sa fie investigata chirurgical din cauza religiei care o obliga sa ramana virgina pana la casatorie. Pentru ca refuzul a ramas categoric chiar si in conditiile in care starea ei se degrada continuu, medicii au luat legatura cu parintii fetei, cerandu-le sa accepte interventia. In sala de operatii, o echipa de patru medici a intervenit chirurgical si a descoperit o hemoragie interna la nivelul vaginului, himenul fiind deja rupt. Oprirea hemoragiei a salvat-o pe tanara de la moarte.  

Hainele monahale sunt considerate un simbol

Clericii spun ca hainele monahale sunt un simbol, calugarii fiind obligati sa fie rezervati in privinta momentelor in care renunta la acestea. "Monahul are o viata aparte, si de lumea de aici, si de lumea Cerului. Dar este si el om si se imbolnaveste. Si cand merge la spital, este si el pacient. La spital trebuie sa impace si desfasurarea buna a actului medical si sa pastreze atitudinea care sa nu ii pericliteze viata de monah", a explicat preotul Parfenie Apostoaie, parohul Bisericii "Vovidenia" din Botosani.

Potrivit dogmelor viata monahala este o renuntare, o rupere si o fuga de lumea fizica, in cautarea imparatiei launtrice, iar haina monahului este un semn de doliu si reaminteste purtatorilor ei ca acestia ar trebui ca in orice moment, al fiecarei zile, sa moara pacatului si sa rastigneasca egoismul din ei insisi.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii